Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ιπποκράτους μετά την αποκάλυψη του εύρους των ελλειμμάτων που έχει χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2004-2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου, την οποία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι ελεγκτικές εταιρείες καθώς ολοκληρώνουν την έρευνά τους. Οι εταιρείες αυτές είναι η «Grand Thorton», η «Ernst and Young», η «KPMG», η «Deloitte Touche» και η «PWC Greece».

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει έμφραγμα στα σημερινά ηγετικά στελέχη, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία ως προς την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την επίμαχη περίοδο, όταν είχε αναλάβει το κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, ανιχνεύεται μια τρύπα υπό τη μορφή χρέους 135 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα ωστόσο είναι ακόμη χειρότερα, αφού έχει διαπιστωθεί πληθώρα παρατυπιών (;), όπως αλλεπάλληλα και πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς επίσημα παραστατικά εξόδων, μεγάλος αριθμός προσλήψεων (;), ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις κλπ. Με λίγα λόγια, η οικονομική διαχείριση των κομματικών πραγμάτων του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ούτε νόμιμη -και ενδεχομένως- ούτε… ηθική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην οικονομική διαχείριση αυτής της περιόδου, όπως προκύπτει από την ειδική έρευνα, και τα οποία είναι ως επί το πλείστον χρεωμένα με τα επίμαχα ποσά είναι ο Νίκος Αθανασάκης ο εξ απορρήτων, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η άμεση συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου κα Καλογεροπούλου. Την πολιτική, βεβαίως, ευθύνη τη φέρει σε κάθε περίπτωση η ίδια η πολιτική ηγεσία της περιόδου εκείνης.

«Πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί. Μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας». Αυτά ομολογούν στην Ιπποκράτους προς το παρόν, λίγο πριν ενσκήψει η θύελλα. Κατά τα άλλα, ο Νίκος Αθανασάκης προτιμά να τηρεί σιγή ασυρμάτου, ενώ στις ενδοκομματικές αιχμές απάντησε μόνο ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος παρέπεμψε στους ελέγχους που διεξάγει η Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων. Σιγή ιχθύος και από το περιβάλλον Παπανδρέου (και τον ίδιο).

Είναι προφανές ότι η συγκυρία δεν βοηθά την Ιπποκράτους ούτε να «παρακάμψει» το ζήτημα ούτε και να το διαχειριστεί σε βάθος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το εσωκομματικό σκάνδαλο για την οικονομική διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο Παπανδρέου «συνέπεσε» με τη μετασυνεδριακή πορεία του κόμματος που κατά την επόμενη φάση θα πρέπει να διαχειριστεί τον επερχόμενο ανασχηματισμό αλλά και τις δύσκολες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες (όπως το πολυνομοσχέδιο), όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει απόλυτη ανάγκη το σύνολο των βουλευτών, άρα και εκείνων που ακόμη πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, και στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται τουλάχιστον η αμηχανία της ηγετικής ομάδας, η οποία επιχειρεί να απεμπλακεί. Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι ο κ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέθεσε τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του κόμματος στις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης