Η λίστα των απαιτήσεων των δανειστών είναι βαριά και δυσβάστακτη… Η έξωθεν καλή μαρτυρία έχει πληγεί από καιρό, το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» προσπαθώντας απελπισμένα να βρει επιχειρήματα τα οποία να «δικαιολογούν» έστω και αμυδρά την κυβερνητική πολιτική και το Μαξίμου προετοιμάζεται για τον Γολγοθά του ασφαλιστικού-φορολογικού στη Βουλή εν μέσω ακόμη μιας διαπραγμάτευσης που δεν έχει τελειωμό και προσπαθεί ασθμαίνοντας να κλείσει την αξιολόγηση αλλά και να αποφύγει τη θηλιά πρόσθετων, προληπτικών μέτρων 3 δις ευρώ.

Η θετική για την ελληνική οικονομία έκθεση της Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 και αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων έως και 1 δις ευρώ για το 2013 και 2014 -περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου- έδωσε δυνατότητα ελιγμού στην κυβέρνηση σε τεχνοκρατικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της Eurostat στο Eurogroup της Παρασκευής για να πείσει ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που παρουσιάζεται και να διαπραγματευθεί μία πιο «χαλαρή» αντιμετώπισης της Ελλάδας.

Το ίδιο χαρτί χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Της ζήτησε να παρέμβει ουσιαστικά προς δύο κατευθύνσεις: να στηρίξει έναντι των θεσμών την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για λήξη της διαπραγμάτευσης και να αποτρέψει πιέσεις προς την Αθήνα να υπογράψει τώρα τα προληπτικά μέτρα των 3 δις ευρώ για το 2018 -ρήτρα που ωστόσο υπάρχει στη συμφωνία από πέρυσι τον Ιούλιο.

Από νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει σήμερα και νέο γύρο επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικοποιώντας τη διαπραγμάτευση με στόχο την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων, την αποδοχή δηλαδή των πρόσθετων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι αν «αναγκαστεί» να βάλει ακόμη μία υπογραφή σε μέτρα, θα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα τις ημέρες εξουσίας του.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα και ότι τα θεμέλια της διακυβέρνησής του είναι ήδη σαθρά. Ασφαλιστικό και φορολογικό -αν και εκτιμούν ότι θα περάσουν από τη Βουλή- έχουν προκαλέσει την μήνιν του συνόλου σχεδόν των βουλευτών του που θα οδηγηθούν στο «ναι» υπό την απειλή ή και τον «εκβιασμό» της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, την οποία καλλιεργεί το Μαξίμου παρά τις δημόσιες ρητές δηλώσεις για λαϊκή εντολή που θα ανανεωθεί στο τέλος της τετραετίας.

Η ανοχή έχει πλέον στερέψει… Εξ ου και η καθόλου ατυχής αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη περί «πολιτικού προβλήματος» σε περίπτωση λήψης περαιτέρω μέτρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης