Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης πήρε σάρκα και οστά το απόγευμα της Τρίτης, με την αποχώρηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, έπειτα από 141 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης όρισε ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον μέχρι πρότινος γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο εν τέλει παραχώρησε την καρέκλα του προσωρινού προέδρου.

Όπως διευκρίνισε, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής παραμένει υποψήφιος στην κούρσα της εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή του ελήφθη προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης.

Παρελθόν ο Παπαμιμίκος – «Μύλος» το κόμμα

Την ίδια στιγμή, μετέωρη είναι η εκλογική διαδικασία και ακέφαλο ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει αντιπρόεδρο του της ΝΔ τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη προκάλεσε νέο χάος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των διατάξεων του καταστατικού, αντιπρόεδρο δεν μπορεί να ορίζει ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου, αλλά μόνο ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Στον αέρα όμως βρίσκεται και η ΚΕΦΕ. Όπως διαρρέεται από τη Συγγρού, υπάρχει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο του κόμματος Στέλιο Στάικο, σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΦΕ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος όμως κωλύεται καθώς έχει οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το μπέρδεμα αυτό, που έχει μπλοκάρει για μία ακόμα φορά τις διαδικασίες, ξεκίνησε μετά την δήλωση που έκανε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ότι «κωλύεται» να παραμείνει πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Ο κ. Παπαμιμίκος ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη, τους φίλους και τα μέλη της ΝΔ για το βατερλό της εκλογικής διαδικασίας και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ώστε να υπάρξει εκτόνωση του κλίματος.

Μετά το ντόμινο όμως των νομικών αμφισβητήσεων που ακολούθησαν άρχισαν οι διαρροές από τη Συγγρού, ότι η δήλωση κωλύματος από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο δεν είχε σκοπό να αποφορτισθεί η ένταση, ενόψει και της συνεδρίασης της Κ.Ο. αλλά το αντίθετο…

Για το λόγο αυτό, όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στελέχη του κόμματος συγκεντρώνουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του πρώην προέδρου της ΚΕΦΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το who is who του μεταβατικού προέδρου

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1968. Είναι βουλευτής Λασιθίου, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από το 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 στη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Κατάγεται από τη Σητεία και θείος του ήταν ο επίσης βουλευτής Λασιθίου Μιχαήλ Χλουβεράκης. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχει σπουδάσει Βιοχημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University Business School. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του Σ.Α.Ο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1987 εντάχθηκε στη ΝΔ. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1998-2002) στον Δήμο Σητείας και το 2001 έγινε μέλος της επιτροπής Τουρισμού. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές των ετών 2007, 2009 και σε εκείνες του Μαΐου και Ιουνίου του 2012.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ο Πλακιωτάκης κατήλθε ως υποψήφιος με τη ΝΔ, ηττήθηκε όμως από το Σταύρο Αρναουτάκη του ΠΑΣΟΚ, κατατασσόμενος στην τρίτη θέση με ποσοστό 14,88% στον πρώτο γύρο. Επανεξελέγη βουλευτής με 6.274 σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Την 1η Φεβρουαρίου 2015 με απόφαση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προτάθηκε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης επανεξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για 7η συνεχή θητεία στη Βουλή των Ελλήνων.

Είναι παντρεμένος με την Κύπρια επιχειρηματία, Αφροδίτη Δωρίτη, από το 2015.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης