ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με κάποια θέματα να κλείνουν, αλλά κάποια ακόμα να μένουν ανοιχτά, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο

Τον δραματικό τόνο των διαπραγματεύσεων δίνει η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και γερμανικά, καθώς η Γερμανία έπαιξε το χαρτί του Grexit μέχρι τέλους, προσπαθώντας να πιέσει την Ελλάδα να δεχθεί μία σειρά σκληρότατων μέτρων –υπό τη θηλιά νέου Μνημονίου– που θα πρέπει να προεγκριθούν από τη Βουλή, ως δείγμα καλής θέλησης, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για χρηματοδοτικό σχέδιο-γέφυρα έως ότου δοθεί το πράσινο φως από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Σ’ αυτό το σκηνικό των ασφυκτικών πιέσεων το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε «Ως εδώ» και έθεσε ως όριο υποχώρησης τα σημεία σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών όπως διατυπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τις 17 ώρες διεξάγονται οι συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική αποστολή και στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ, Τουσκ και Ολάντ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η φράση κυβερνητικής πηγής: «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων».

Πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα, αλλά τελικά το σενάριο Grexit έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση επιζητεί διακαώς την πολιτική λύση που θα δώσει το «οκ» στην ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να διασώσει το τραπεζικό σύστημα που καταρρέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος φορέας, την ίδρυση του οποίου ζητάει η Γερμανία, είναι το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (IfG) στο Λουξεμβούργο, που οι «εταίροι» μας πρότειναν για να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εντελώς αρνητικές σε αυτό το σενάριο από την πρώτη στιγμή.

Στην τετραμερή συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

– Το ταμείο των 50 δισ. ακίνητης περιουσίας στο Λουξεμβούργο: Η ελληνική πλευρά το απέρριψε και οι δανειστές το ανακάλεσαν.
– Το δημόσιο χρέος και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωσή του.
– Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
– Η ρευστότητα των τραπεζών, με την Ελλάδα να ζητάει τη ρευστότητα του ELA.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εστιάζονταν σε τρία σημεία:

1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τροποποίηση ή απόσυρση των νόμων που πέρασαν το 2015 χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς.

2. Οι εταίροι δεν δίνουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει -από την Δευτέρα κιόλας- απόφαση για αύξηση του ELA προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

3. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν υποχωρούν στο ελληνικό αίτημα να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας ζητεί να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή (αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, με τα σενάρια για ανασχηματισμού, κυβέρνησης ειδικού σκοπού και εκλογών να φουντώνουν), αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Aναλυτικά ορισμένα από τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα

-H προοπτική του «Grexit» φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

-Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

-Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

-Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

-Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρευτικά να είναι 50 δις ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δις ευρώ είναι η οροφή.

Πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

-Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

-Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.

-Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (προοπτική νέας αναδιάρθρωσης χρέους, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με περαιτέρω μείωση επιτοκίων, με περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων και με επιμήκυνση αποπληρωμής).

Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ κάνει λόγο για δέσμη μέτρων που προτείνονται στη χώρα μας για να κλείσει η συμφωνία, που αποτελούν «αγριότητες» και στοχεύουν στην «ηθελημένη ταπείνωση της Ελλάδας». Όπως αναφέρει, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει απόφαση αλλά «ένα έγγραφο των υπουργών οικονομικών του eurogroup το οποίο ερμηνεύεται ως ηθελημένη ταπείνωση της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης