Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα σενάρια περί κατάρτισης ενός «σχεδίου Β» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο προβλέπει την αποστολή επιπλέον συνοριοφυλάκων αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας για να περιοριστεί η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι “Financial Times”.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αξιωματούχοι από χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Τουρκία και η ΠΓΔΜ- εκτιμούν πως η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ίσως “σφραγίσει ερμητικά” τις πύλες εισόδου στην Ευρώπη.
Όσο καθυστερεί η εξεύρεση μιας λύσης τόσο θα ενισχύονται οι φωνές και άλλων χωρών που θα προτείνουν μια πιο δυναμική απάντηση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικούΤο σχέδιο, που πρώτη φορά έθεσε η Σλοβενία, είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο καθώς εμφανίζεται να βάζει κράτη-μέλη της ΕΕ να παίρνουν το μέρος ενός κράτους-μη μέλους της ΕΕ (ΠΓΔΜ) ενάντια στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτή την περίπτωση εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστε και πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας
Παράλληλα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ότι όσο καθυστερεί η εξεύρεση μιας λύσης τόσο θα ενισχύονται οι φωνές και άλλων χωρών που θα προτείνουν μια πιο δυναμική απάντηση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.
Η Μέρκελ κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς και η ίδια δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.
Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση. “Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν”, δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.
Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.
Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος.
Το Ρόιτερς επισημαίνει πως αναφερόταν έμμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.
Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.
Φάιμαν: Άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε, σε συνεντεύξεις του το Σάββατο στις αυστριακές εφημερίδες, Kronen Zeitung και Oesterreich, πως είπε στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου πως η Frontex πρέπει να κάνει άμεσα επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
«Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μία υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία υπηρεσία προστασίας των συνόρων» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Osterreich.
Ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το «μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών».
Ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης»Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή από την Τουρκία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης». Σημείωσε πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα «Σχέδιο Α», καθώς εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.
Κοτζιάς: «Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις, αλλά και όλα τα κράτη Ε.Ε.»
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές προς τους Ευρωπαίους εταίρους σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη όλη την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Ολλανδία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις, αλλά και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών.
Η διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών είχε ως θέματα συζήτησης την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις σχέσεις με το Ιράν και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Διαβάστε ακόμη: Μαξίμου: Αυτές είναι οι 4 χώρες που θέλουν να μας διώξουν από τη Σένγκεν