Πολυεπίπεδες εξισώσεις σε γεωπολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο κρύβονται πίσω από την αναμφίβολα εξαιρετικής συμβολικής σημασίας επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα (Αθήνα και Άγιον Όρος).

Μετά από εννέα χρόνια «χειμερίας νάρκης» των ελληνορωσικών σχέσεων εκτιμάται ότι αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία σε κατάλληλη χρονική συγκυρία για επανεκκίνηση, σε ρεαλιστικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας με εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων και αναζήτηση νέων τομέων συνεργασίας, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυεπίπεδες εξισώσεις σε γεωπολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο κρύβονται πίσω από την αναμφίβολα εξαιρετικής συμβολικής σημασίας επίσκεψηΑυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Να προχωρήσουν αυτή τη φορά οι συμφωνίες και όχι να μείνουν στα χαρτιά όπως είχε γίνει με την υπογραφή της έναρξης κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επί Κώστα Καραμανλή, η οποία επισφραγίστηκε με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει έρθει αποφασισμένος να πάρει όσα οφέλη μπορεί από την επίσκεψή στην Ελλάδα, όπως κατέδειξε και η μαραθώνια, σχεδόν δύο ωρών, συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτική είναι και η φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει: «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αμοιβαία οφέλη από τις διμερείς σχέσεις είναι ο ένας στόχος. Ο άλλος, είναι σαφής όσο και τα στοχευμένα πολιτικά μηνύματα προς Αμερική, Ευρώπη και Τουρκία, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την πλευρά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική βαρύτητα της χώρα μας: Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί το επιτάσσουν οι ισχυροί ιστορικοί, πνευματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των λαών μας, αλλά και επειδή η συνεργασία αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε σύγχρονης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μία Ελλάδα με σταθερές συμμαχίες στη Δύση και βαθιές ρίζες στην Ευρώπη, αλλά και μία Ελλάδα ταυτόχρονα που δεν φοβάται, δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Τι γυρεύει ο Πούτιν στην Ελλάδα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές των τηλεγραφημάτων, παραθέτουμε πως μετέδωσε το RT.com την «είδηση» της επίσκεψης του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα.

Τι καίει τους Ρώσους και τι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση;

Αγγλ. Putin visits Greece ahead of Russia sanctions vote
The Russian President makes his first EU trip in seven months with a visit to Athens on Friday. It comes just a month before Brussels decides on whether to extend EU sanctions against Russia.
Before the visit, Putin published an article in Greece’s Kathimerini newspaper, where he spoke about the negative effect of mutual sanctions (…).

Μτφ. Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην ΕΕ μετά από επτά μήνες, επισκεπτόμενος την Αθήνα. Η επίσκεψη γίνεται μόλις ένα μήνα πριν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις (οικονομικές) κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Άραγε θα έχει στο πλευρό του την Ελλάδα;

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είναι σαφές ότι αναζητεί μία διέξοδο προς τη Μεσόγειο μετά τις εξελίξεις με την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο της Συρίας και σε αυτό το επίπεδο θέλει να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ώστε να βγει από την απομόνωση που του έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. και τις χώρες-δορυφόρους των ΗΠΑ.

Μέσω επενδύσεων και ουσιαστικής εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας θέλει να κάνει προσεκτικά ανοίγματα ώστε και οφέλη να αποκομίσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να σεβαστεί τις σφαίρες επιρροής, χωρίς το ρίσκο να φανεί ότι παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά ζητήματα με κίνδυνο να πλήξει την ευρωπαϊκή συνοχή. Το γεωπολιτικό παιχνίδι αφορά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά και την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία, με την Αμερική να επιδιώκει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. χρέος) και τη Ρωσία να βολιδοσκοπεί εάν υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια εμπλοκής της στο τρίγωνο Ελλάδας-Ευρώπης-Αμερικής.

Υποδοχή με F-16 και τουρκικές παραβιάσεις

Η υποδοχή του Ρώσου προέδρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πάνο Καμμένο είχε σημειολογική σημασία. Όπως και η συνοδεία του ρωσικού προεδρικού αεροσκάφους από τρία F- 16 της πολεμικής μας αεροπορίας μόλις εισήλθε στο F.I.R. Αθηνών.

Η Ελλάδα έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στη Ρωσία απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις οποίες έχει επανειλημμένως καταδικάσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε αντίθεση με την ανεκτικότητα που επιδεικνύουν οι Νατοϊκές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα πριν από την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν στις 13.45 πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι, ενώ ακολούθησαν δύο αεροσκάφη στην ίδια νησίδα τρία λεπτά αργότερα καθώς και πάνω από το Αγαθονήσι δύο και πέντε λεπτά αργότερα.

Eπενδύσεις και… απόβαση Ρώσων τουριστών

Οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό, όπως και η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.

Μεγάλο βάρος έπεσε στο κομμάτι του τουρισμού. Με «απαγορευμένες» τις τουριστικές διαδρομές στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και προς την Αίγυπτο που έχει χαρακτηριστεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως επικίνδυνος προορισμός λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, η χώρα μας θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών που αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος το 1.000.000 ενώ και πέρυσι μέχρι το Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών είχε αυξηθεί κατά 523%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από Ρώσους που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, έχει στείλει υπαλλήλους από την Αθήνα σε πόλεις της Ρωσίας για να βοηθήσουν στην έκδοση θεωρήσεων βίζας περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής.

Ο κ. Rosneft και η συμφωνία με τα ΕΛΠΕ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνοδεύεται από στρατιά επιχειρηματιών. Κορυφαίος όλων ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας ROSNEFT Igor Ivanovich Sechin, ο οποίος μπαινοβγαίνει ελεύθερα στο Κρεμλίνο καθώς είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου και έχει έντονη πολιτική παρουσία.

Ο CEO του ρωσικού κολοσσού και ο Διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου Μνημόνιο Βασικών Όρων Συναντίληψης για την προμήθεια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Αναμένεται να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας η οποία θα συνεδριάζει τακτικά για να συντονίζει και να προωθεί τη συνεργασία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι τα τάνκερ που θα έρχονται φορτωμένα με πετρέλαιο στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στη Ρωσία με επεξεργασμένα πετρελαϊκά προϊόντα.

To χρονικό της επίσκεψης Πούτιν

Στην Αθήνα έφτασε στις 16.52 το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Στο αεροδρόμιο, τον Ρώσο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και στη συνέχεια ο κ. Πούτιν αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, είπε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Πρ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία ΟΗΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να μπει οριστικά τέλος στον πόλεμο της Συρίας. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε, θα μπει τέλος και στο δράμα των προσφύγων, αλλά και στη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την πρόσκληση, επισημαίνοντας τις βαθιές και διαχρονικές σχέσεις των δύο λαών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία της Ελλάδας για την πρόσκληση» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και την διεθνή ασφάλεια. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία έχουμε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα με την οποία διατηρούμε βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος. Πρέπει να στηρίξουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Μετά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Στόχος να προχωρήσουμε σε συνεργασία και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους».

Mε... γερμανικό αυτοκίνητο έφτασε στο Προεδρικό ο Πούτιν

Μεγάλη η αυτοκινητοπομπή

Διπλωμάτες, ακόλουθοι και υπουργοί στο προεδρικό μέγαρο

Η αυτοκινητοπομπή

Αμέσως μετά, ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να επαναλάβω γι’ άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός.

Απ’ την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο η ενέργεια, υπάρχουν οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές» και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων.

Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» συμπλήρωσε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν.

Η κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα – Πούτιν

Ξενάγηση του Πούτιν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Μπροστά από την εικόνα “Ανάληψη” του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον.


Γέφυρες με την παράδοση του Βυζαντίου

Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, “στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα” αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ’ αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο “ρωσικό ύφος”.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί – και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του “2016 – Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας”.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Πούτιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιτυχή και ουσιαστική χαρακτήρισε την επίσκεψή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αργά το βράδυ της Παρασκευήγς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά που έχει την τιμή είναι πρόεδρος ενός κόμματος «που όταν βρέθηκε το 2004 στην εξουσία έκανε πολλά για να προωθήσει της ελληνορωσικές σχέσεις».

«Συμφωνήσαμε πολλά πράγματα και είχα μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. «Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας θα υποστηρίξουν στη βουλή της ελληνο ρωσικές συμφωνίες» πρόσθεσε.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς των δύο χωρών και υπογράμμισε τη διακομματική συμφωνία ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν.

Τόνισε ότι το κόμμα του είναι «υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Χαιρόμαστε που έστω με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από Ρωσία. Η χώρα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και προσωπικά για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πολύ παραπέρα από τον τουρισμό» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε και τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ρωσία και στην επίλυση του Κυπριακού.

Δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση:

Υπογραφή διακηρύξεων συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας

Συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΡωσίαςΜπαράζ συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπογράφηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν σε:

– Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

– Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ των φορέων:

– Enterprise Greece – Invest in Russia

– ΕΛΠΕ – Rosneft

– Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Οι κοινές δηλώσεις

Επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που χαρακτήρισε τη συνεργασία στρατηγική επιλογή.

Αιχμή κατά τον πρωθυπουργό ήταν οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο Βλαντίμιρ ΠούτινΣε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν το κρύβουμε ότι έχουμε φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Με ξεκάθαρο τρόπο έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί δεν είναι αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις».

«Όταν αυτές μας ξεπερνούν μπορούμε να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά εξαιτίας των παραδοσιακών σχέσεων με Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την ευρωπαϊκή ήπειρο με αντιπαλότητα Ε.Ε. και Ρωσίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της χώρας σε όλους τους οργανισμούς είναι «να εξαντλούμε κάθε περιθώριο άμβλυνσης της αντιπαλότητας».

«Δεν αποτελεί λύση η στρατιωτικοποίηση και οι κυρώσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εκφράσει τη στρατηγική μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ε.Ε. χωρίς να είναι μέρος η Ρωσία».

Την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων» σημείωσε. «Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο κ. Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη σε σειρά τομέων.

Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. είπε ότι αμέσως θα γίνει ένα βήμα προς τους εταίρους όταν εκείνοι άρουν τα μέτρα.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συντρίψουν δικό μας αεροσκάφος και πυροβόλησαν τον πιλότο μας. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της Τουρκίας. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκούν οι δηλώσεις για συνεργασία και φιλία».

Χαρακτήρισε δε έγκλημα το γεγονός ότι πυροβολήθηκε ο πιλότος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα».

Ρώσοι πράκτορες και θωρακισμένες λιμουζίνες…

Η ελίτ των Ρώσων και Ελλήνων πρακτόρων ενώνει τις δυνάμεις της για την ασφάλεια του προέδρου Πούτιν. Η κινητοποίηση κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη ξεπερνά ακόμη και θρυλικές σε εφέ ταινίες του Χόλιγουντ: Τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύουν δεκάδες κομάντο της προεδρικής φρουράς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στη φημισμένη Spetsnaz, την «αφρόκρεμα» των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Της άφιξης του Ρώσου προέδρου προηγήθηκε η άφιξη αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Μακεδονία με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την ασφάλειά του και που ουσιαστικά θα «κλειδώσει» κάθε κίνηση στην περιοχή, σε συνδυασμό με συσκευές που μπορούν να καταρρίψουν drones.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά, στην Ελλάδα έφτασαν και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες για τη μετακίνηση του Ρώσου πρόεδρου και χωρίς -εννοείται- να ανακοινώνεται κάθε φορά σε ποια από τις τρεις θα βρίσκεται ο «ΝΟ2» ισχυρός άνδρας του πλανήτη.

Απ’ όπου περνάει, θα έχουν προηγουμένως ακροβολιστεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι θα έχουν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ , της Αντιτρομοκρατικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

H άφιξη Πούτιν – Αστακός το κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης