Toυ Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση μετά το ηχηρό «όχι» στο Eurogroup στο σχέδιο Ντάισελμπλουμ (κατ’ ουσίαν της Γερμανίας) που ζητούσε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και το τελεσίγραφο των εταίρων μας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Παρότι υπήρξαν φωνές υπέρ της Ελλάδας στη συνεδρίαση, όταν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ιταλίας επεσήμαναν ότι το κείμενο Ντάισελμπλουμ είναι πρόταση ρήξης, ο χρόνος εκπνέει. Οι εταίροι μας απέρριψαν και το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, ενώ έδωσαν διορία μέχρι την Παρασκευή.

Κάποιοι τονίζουν με νόημα ότι στο τέλος της εβδομάδας ακολουθεί τριήμερο αργίας (Καθαρή Δευτέρα) και υπενθυμίζουν ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής και αφήνει εξ ολοκλήρου τη διαπραγμάτευση στα χέρια του Eurogroup.

«Είναι πολύ σαφές ότι το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από τις ελληνικές αρχές (…) από πλευράςH ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Ντάισελμπλουμ στο σημερινό Eurogroup, καθώς όπως υποστηρίζει, εκπορεύεται από το Βερολίνο χρονοδιαγράμματος, μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η εβδομάδα, αλλά αυτό είναι σχεδόν όλο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ επισημοποιώντας το τελεσίγραφο προς την Αθήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα εάν και όταν η Αθήνα ζητήσει την παράταση του προγράμματός στήριξης, διεμήνυσε από την δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία. Όπως είπε συγκεκριμένα: «Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη». Δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της περασμένης Τετάρτης. «Ξαφνικά το κείμενο του Μοσκοβισί αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω. Σε αντάλλαγμα μας πρόσφεραν μια νεφελώδη διατύπωση για ελαστικότητα εντός του προγράμματος», κατήγγειλε ο κ. Βαρουφάκης.

Κατόπιν αυτών, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Καμμένος έκανε μια εύγλωττη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ».

H ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Ντάισελμπλουμ στο σημερινό Eurogroup, καθώς όπως υποστηρίζει, εκπορεύεται από το Βερολίνο. «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» σημείωναν πηγές του Μαξίμου. Διαμήνυαν ωστόσο, παράλληλα: H ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

Στην ουσία η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές γοήτρου και ουσίας: Ή την πλήρη ανατροπή των δεδομένων κάνοντας μια θεαματική πιρουέτα και υποχωρώντας στις αξιώσεις των εταίρων μας και αιτούμενη παράταση του προγράμματος. Ή να αιτηθεί με δική της πρωτοβουλία, έξοδο από την ευρωζώνη καθώς δεν έχει προβλεφθεί σχετική διαδικασία. Οι εταίροι μας δεν μπορούν να σε «πετάξουν έξω», το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό με το οποίο απειλούν: Να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Το ύστατο περιθώριο είναι η 28η Φεβρουαρίου οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδότησης. Από 1ης Μαρτίου η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές με υψηλότατο επιτόκιο που δεν μπορεί να το αντέξει.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη στις 16.00 το απόγευμα, αποκτά δραματικά χαρακτηριστικά.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να συμπήξει «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο». Σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» πως «διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» και πως «η ρήξη δεν είναι λύση». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης». Στη συνέχεια, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι την πρωτοβουλία για συνεννόηση, την έχει θεσμικά η κυβέρνηση. «Ο Τσίπρας πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας» φέρεται να απάντησε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ αυτό που κάνω είναι να κρατάω επιφυλάξεις. Θα ζητήσω επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, με όποιο θεσμικό τρόπο θεωρεί εκείνη πρόσφορο» φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον κ. Σαμαρά.

Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο

Την ώρα που κορυφώνονταν οι συζητήσεις, το Μαξίμου διένειμε ένα non paper μέσω του οποίου απέρριπτε το σχέδιο Ντάισελμπλουμ όσον αφορά στη συνέχιση (παράταση) του Μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές εγκαλούν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για αθέτηση της «συμφωνίας» που είχε επιτευχθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, παρουσιάζοντας συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.

Το προσχέδιο του Eurogroup περιλαμβάνει συνέχιση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, ρόλο για το ΔΝΤ και δέσμευση για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.

O Bαρουφάκης προσερχόμενος στην αίθουσα

To προσχέδιο που απερρίφθη

«Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».

«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας»

Mε τη φράση «Μας απογοήτευσε η Ελλάδα», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε ναυάγιο η συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατέστησε πλέον σαφές ότι η Ευρωζώνη απαιτεί πλέον από την Ελλάδα αίτημα για παράταση του προγράμματος και τήρηση των δεσμεύσεων.

«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας. Αποφασίστε σε μία εβδομάδα. Νέο Eurogroup θα γίνει μόνο αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση του Μνημονίου» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, είχε αντιπαραθέσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας λέγοντας ότι στηρίζει το αίτημά της για ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και ότι αποτελεί παράδειγμα για το πως μια χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της υλοποιώντας επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις.

Μοσκοβισί: Μόνη λύση η παράταση

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση του τρέχοντος προγράμματος» είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Το θέμα είναι να βρεθεί ένα κοινό έδαφος. Το πρώτο βήμα είναι το αίτημα για παράταση και οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς» συνέχισε ο επίτροπος.

Λαγκάρντ: Λεφτά των δόσεων μόνο με αξιολόγηση

Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ (ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016) εάν δεν υπάρξει μια επιτυχημένη αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τόσο οι δόσεις όσο τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα πρέπει να δοθούν πίσω στο Λουξεμβούργο (στον EFSF/ESM).

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνή ΜΜΕ για την έκβαση του Eurogroup

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του διεθνούς Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στο σημερινό κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, με την πλειοψηφία των ΜΜΕ του εξωτερικού να κάνουν λόγο για αποτυχία της Ελλάδας να επιτύχει συμφωνία.

Οι συζητήσεις για την ελληνική βοήθεια διεκόπησαν απότομα, καθώς αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωζώνης για επέκταση του προγράμματος στήριξης είναι παράλογη και μη αποδεκτή, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας κατέρρευσαν με πικρία σημειώνουν οι Financial Times. Το Marketwatch σημειώνει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος τελείωσαν πρόωρα και χωρίς συμφωνία, ενώ η LeMonde σχολιάζει ότι το Eurogroup ολοκληρώθηκε με μία σύγκρουση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, η συνεδρίαση του Eurogroup έληξε προτού οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το προσχέδιο του Eurogroup.

To ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, σε δημοσίευμά του παραλληλίζει το ελληνικό ζήτημα με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «House Of Cards». Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ενώ η Ευρώπη παίζει σκληρό παιχνίδι.

O βρετανικός Telegraph αναφέρει ότι η Ευρώπη απαντά σκληρά στην Ελλάδα με τις συζητήσεις για το χρέος να καταρρέουν.

Όσο για τη μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών και την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το βρετανικό έντυπο αναφέρει: «Το Eurogroup ξεκίνησε πριν την κεντρική ατραξιόν, τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Το Reuters στο δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα επιμένει στην απόρρριψη της 6μηνης παράτασης του Μνημονίου και ότι πλέον το οικονομικό μέλλον της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση.

Ο βρετανικός Guardian μιλά για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και ότι η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της πριν τελειώσει ο Φεβρουάριος.

Το ιταλικό πρακτορείο RAI τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά του «Καμία συμφωνία με την Αθήνα -Ντάισελμπλουμ: Έχετε χρόνο μέχρι την Παρασκευή» ενώ το BBC μιλά για πρόωρη ρήξη στις συνομιλίες με την Ελλάδα να χαρακτηρίζει την πρόταση της Ε.Ε. ως «παράλογη».

Ήταν βαρύ το κλίμα…

Το κλίμα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε πως η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία που υπήρχε πριν και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια τονίζοντας: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».

Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι οδηγούμαστε σε ρήξη και πιθανότατα το αδιέξοδο θα συζητηθεί την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας διεκόπη το Eurogroup.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η πληροφορία που μετέδωσε μέσω του Twitter ο προϊστάμενος του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ότι το Eurogroup άρχισε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη!



Σόιμπλε: «Οσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα δεν σκέφτομαι εναλλακτικές επιλογές»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Με αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου» είπε ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους. «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικές επιλογές», πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι’ αυτό δεν αρκεί – εφόσον θέλουν να το εκπληρώσουν – μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είπε, δεν είναι ο μόνος. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε προφανώς κάποια αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της.

Όπως είπε, «δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά θέμα απόφασης της Ελλάδας: τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών». «Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά είμαστε ανοικτοί για τις εκθέσεις που θα λάβουμε», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε από πλευράς του ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα είναι να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει το σημερινό πρόγραμμα για την ώρα» είπε ο Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξουμβούργου, Πιέρ Γκραμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. «Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς».

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, ανέφερε ότι «θα χρειαστεί κι άλλο Εurogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί Ντε Γκουίντος ανέφερε ότι όπως ο Βαρουβάκης έτσι και εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή. «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα δάνεια των Ελλήνων πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης