Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρό κλονισμό αναμένεται να υποστεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών που αθροίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όταν η επί θύραις συμφωνία διαβιβαστεί στη Βουλή για επικύρωση, όπως άλλωστε προαπαιτούν και οι δανειστές.

Οι φωνές είναι εκκωφαντικές εντός του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη και βουλευτές να μιλούν για νέο μνημόνιο.  Εξίσου ηχηρή ήταν και η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα καταψηφίσει άρση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ακόμη και αν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση.

Ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν τελικώς στην κρίσιμη ψηφοφορία έκαστος εκ των διαφωνούντων, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα, ένα ακόμη πραγματικό πρόβλημα να διαχειριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις αντιδράσεις του Mεγάρου Μαξίμου χθες, κατά τη διάρκεια του Εurogroup και της Συνόδου Κορυφής, διεφάνη η στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει: Ειλικρινής αυτοκριτική (η πρότασή μας δεν έχει σχέση με το προεκλογικό μας πρόγραμμα) αλλά και προσπάθεια να υπερτονιστούν τα θετικά σημεία της συμφωνίας. Στόχος είναι να «καλμάρει» όσους θεωρούν αδύνατο να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μια τέτοια συμφωνία. Στην επιχειρηματολογία των επιτελών του Μαξίμου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Στην όποια λύση θα υπάρξει πρόνοια για το χρέος
  • Δεν υπήρξε ευθεία μείωση μισθών και συντάξεων.

Επίσης θα υπογραμμίσουν με έμφαση ότι με την συμφωνία που θα επιτευχθεί, θα δοθεί στην κυβέρνηση χρόνος να ξεδιπλώσει την πολιτική της, έχοντας αλλάξει το μείγμα των μέτρων που πρότειναν οι δανειστές σε μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επιχειρήματα δεν είναι βέβαιο ότι θα πείσουν το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται. Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, καθώς Το Ποτάμι, ίσως το ΠΑΣΟΚ και μέρος της ΝΔ αναμένεται να την υπερψηφίσουν. Ωστόσο το ζήτημα για τον πρωθυπουργό είναι πως δεν μπορεί να στηριχθεί με «δανεικές» ψήφους, κάτι που θα ερμηνευθεί και ως απώλεια της δεδηλωμένης.

Ήδη έχουν αρχίσει παρασκηνιακές προσπάθειες να μεταπεισθούν οι «σκληροί» τουλάχιστον 7-8 εξ αυτών ώστε να υπάρξει μια πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού 152-155 βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Κατά την Deutsche Bank και το Bloomberg, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει έως και 40 διαρροές βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις πιθανότατα με έναν ανασχηματισμό για πρακτικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους: Αφενός γιατί κάποιος υπουργός που θα διαφωνεί με τη λύση που φαίνεται να δίνεται, δεν θα μπορεί να την υποστηρίξει εμπράκτως, αφετέρου γιατί υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης τα οποία έχει εντοπίσει.

Ήδη έχουν αρχίσει παρασκηνιακές προσπάθειες να μεταπεισθούν οι «σκληροί» τουλάχιστον 7-8 εξ αυτών ώστε να υπάρξει μια πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμούΑπό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίφοβοι να καταψηφίσουν, πλην των Αλέξη Μητρόπουλου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη είναι και οι Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας («Κόκκινο Δίκτυο»), από την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Κυριακάκης, και από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι θα πράξουν συνολικά τα μέλη της Eπίφοβος θεωρείται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές τουΑριστερής Πλατφόρμας με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη, ωστόσο πηγές του Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα συναινέσουν τελικώς με «βαριά καρδιά» για να μην είναι υπεύθυνοι για την επιβεβαίωση του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης».

Ερώτημα παραμένει το τι θα πράξει και η πρόεδρος της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα μέτρα εισαχθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, απάντησε: «Είναι όνειρο θερινής νυκτός».

Προφανώς, πλέον επίφοβος θεωρείται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του.

Οι διαλλακτικοί, οι προβληματισμένοι και οι… διαφωνούντες

Από πολύ νωρίς η δημοσιοποίηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε την οργή βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι αντέδρασαν έντονα και άλλοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως «αναγκαίο κακό».

«Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή.

Τον προβληματισμό του για τη νέα ελληνική πρόταση εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, επισημαίνοντας ότι διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις και ότι θα περιμένει να δει την τελική εικόνα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες, πριν εκφράσει την οριστική του θέση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λεουτσάκος τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα, γιατί εξετάζοντάς τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωζώνης».

Την εκτίμηση ότι η διαφαινόμενη συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή έκανε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος: «Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», είπε μιλώντας στο Star, χαρακτηρίζοντας την ελληνική πρόταση αντικοινωνική. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν», τόνισε.

«Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα», χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι «θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει».

«Το There Is No Alternative («Δεν υπάρχει εναλλακτική») δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της Αριστεράς» έγραψε στο Facebook ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Την καταψήφιση της συμφωνίας ζητεί και η Αριστερή Πλατφόρμα. Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να «καταπιεί» τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Αξιοσημείωτο ειναι ότι μέχρι και χθες, στο βασικό της άρθρο η ιστοσελίδα Iskra με άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή».

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: «νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την “Ευρώπη” τους και το σύγχρονο “ραγιαδισμό”, επενδυμένο, όπως πάντα, με “ιδεολογική” πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του “δοσιλογισμού” σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης