Τα χαμόγελα και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τη συμφωνία με τους δανειστές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό κόστος που θα έχουν για την τσέπη του πολίτη τα νέα μέτρα κατά την εφαρμογή τους το 2019 και το 2020.
Η εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η επί της ουσίας εξαΰλωση των επικουρικών καθώς και η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ για κάθε άγαμο σημαίνουν πως σε μέσους όρους ο συνταξιούχος θα απολέσει μία σύνταξη τον χρόνο και ο άγαμος πολίτης περίπου ένα μηνιάτικο.
Ας τα δούμε με λεπτομέρειες.
Συντάξεις
Στο μέτωπο των συντάξεων προβλέπονται μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν περικοπές έως και 40%.
Τα χαμόγελα και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τη συμφωνία με τους δανειστές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό κόστος που θα έχουν για την τσέπη του πολίτη που τα νέα μέτρα κατά την εφαρμογή τους το 2019 και το 2020Τα μέτρα αφορούν σε περικοπές στις προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019. Επίσης, μεγάλο «ψαλίδι» μπαίνει και στις επικουρικές, έτσι ώστε να μη χρειαστούν μεγάλες μειώσεις στις κύριες.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των περικοπών πρέπει να ενταχθεί και ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων που θα υπολείπονται κατά μέσο όρο κατά 20% από τις συντάξεις πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει επανυπολογισμός για 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις. Εάν υπάρξουν διαφορές με το προηγούμενο ύψος της σύνταξης, θα διατηρηθούν για τους παλαιούς συνταξιούχους ως προσωπική διαφορά. Αυτές θα περικοπούν από το 2019 και ως εκ τούτου περί τους 1.400.000 συνταξιούχους θα δουν τις συντάξεις τους να περιορίζονται από 5 έως 620 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι η κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αναμένεται να προτείνει οι μειώσεις για τις συντάξεις από 1.000 ή 1.200 ευρώ και άνω να φθάνουν το 50% της προσωπικής διαφοράς, και να προέλθουν κατά 75% από την κύρια και 25% από την επικουρική σύνταξη.
Αφορολόγητο
Το δεύτερο δύσκολο μέτρο είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.600-5.900 ευρώ, η οποία θα εφαρμοστεί το 2020, αλλά συνοδεύεται και από ελαφρύνσεις στην έκτακτη εισφορά των εισοδημάτων, στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους των επιχειρήσεων.
Το μέτρο που θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους ενδεχομένως να προκαλέσει την περικοπή εισοδήματος 650-700 ευρώ ετησίως ακόμη και για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
ΔΕΗ
Η κυβέρνηση είναι εξαναγκασμένη να προχωρήσει στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε 12 μήνες. Ως φαίνεται, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί παλαιότερα και αφορούσε στη «μικρή ΔΕΗ» τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο από τους ίδιους τους δανειστές, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να επιχειρεί να εισαγάγει μία νέα πρόταση.
Oι 13 «αντάρτες» και ο Φίλης
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 13 στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και ο Νίκος Φίλης, συνέταξαν κείμενο-παρέμβαση για τη συμφωνία και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Στο κείμενο, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, υπάρχουν και σαφείς αιχμές προς τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.
Οι «13», μεταξύ των οποίων ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, τονίζουν ότι το πρόγραμμα πρέπει να ανατραπεί, καθώς δεν βγαίνει. Στο κείμενο συνολικά τριών σελίδων επισημαίνουν ότι έχουν προκύψει και κάποια θετικά αποτελέσματα από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα.
«Είμαστε στο παρά ένα. Το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία, μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά» τονίζουν και προσθέτουν: «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».
Το κείμενο, όμως, περιλαμβάνει και αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών (χωρίς να τους αναφέρει ονομαστικά), ενώ κάνει λόγο για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης.
Αναλυτικά:
Θα χρειαστεί, επίσης, να δούμε αυτοκριτικά το μοντέλο διακυβέρνησης και το στυλ εξουσίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε απόσταση από τις εξαγγελίες και την αριστερή μας συνείδηση και κουλτούρα.
Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο, που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων.
Τα 13 στελέχη που υπογράφουν είναι οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.
Διαβάστε επίσης: