του Φώτη Τριάρχη
Με μενού την Ελλάδα συνέφαγαν χθες στο Στρασβούργο η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάρτιν Σουλτς. Οικοδεσπότης στο ανεπίσημο δείπνο ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο για όσα άκουσε από τα χείλη του νέου Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Δηλώσεις μετά στο «λιτό και κλασικό» δείπνο στο εστιατόριο «Zuem Ysehuet» δεν έγιναν, ωστόσο συνεργάτες των τριών ανέφεραν ότι συζήτησαν για «τις ευρωπαϊκές προοπτικές, ζητήματα της επικαιρότητας, το μέλλον της Ευρώπης, την ασφάλεια, την τρομοκρατία, καθώς επίσης και την Ουκρανία».
Μέρκελ: «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους»Ωστόσο η στάση της Γερμανίας δεν κάμπτεται, όπως διεφάνη από τη συνέντευξη της Μέρκελ στην εφημερίδα «Hamburger Abendblatt», όπου απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως ζητά η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. «Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεις τους προς την Ελλάδα» διεμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους». Παράλληλα τόνισε ότι «η Ευρώπη θα συνεχίζει να δείχνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όσο αυτές οι χώρες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα» και κατέληξε: «Περιμένουμε να δούμε με ποια αντίληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» προειδοποίησε: «Αν εγώ ήμουν Έλληνας υπουργός, δεν θα διακινδύνευα με τέτοια συμπεριφορά, δεδομένου ότι το 2020 το πρόβλημα της Ελλάδας θα έχει λυθεί. Η εμπιστοσύνη και η πίστη είναι τα θεμέλια κάθε πράξης αλληλεγγύης. Πάνω σε αυτό υπάρχουν λίγα πράγματα να συζητήσουμε και ως εκ τούτου είμαστε πολύ δύσκολοι για υποκύψουμε σε εκβιασμό».
Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: «Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν με τρόπο ούτως ώστε να είναι σεβαστές και διατηρητέες από όλους, σε όλες τους τις διαστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία και πράξη αλληλεγγύης, αλλά μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις και τίποτα άλλο.
Σόιμπλε: «Η βοήθεια που δώσαμε είναι υπερβολικά γενναία. Αν δεν τηρούνται οι συμφωνίες, τότε η εμπιστοσύνη πάει περίπατο»»Η βοήθεια που δώσαμε εμείς, καθώς και η διεθνής βοήθεια που δόθηκε από τους Ευρωπαίους και τους υπόλοιπους (ΔΝΤ), είναι υπερβολικά γενναίες και πραγματικά στα όρια του δυνατού. Επομένως, οι συμφωνίες έχουν σημασία αν διατηρούνται, διαφορετικά η εμπιστοσύνη πάει περίπατο. Χωρίς εμπιστοσύνη, η δοκιμασία ενός λαού, μόνο και μόνο για την αλληλεγγύη, εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους».
Με λίγα λόγια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάς προειδοποιεί ότι θα… καταστραφούμε.
Ο απολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης
Τον απολογισμό της πρώτης μεγάλης σύγκρουσης με τους εταίρους μας έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου αργά το βράδυ της Παρασκευής. Παρών ήταν όλο το οικονομικό επιτελείο και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης συζήτησαν τον απόηχο της αίσθησης ρήξης που υπήρξε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προβληματισμός αλλά όχι απογοήτευση. Τουναντίον η αποτίμηση των διαπραγματεύσεων ήταν θετική και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι συνεχίζει στην ίδια γραμμή.
Μαξίμου: «Υπάρχει σχέδιο, τώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, θα βρεθεί μια επωφελής κοινή λύση»
«Υπάρχει σχέδιο, τώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, θα βρεθεί μια επωφελής κοινή λύση» ήταν η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε νωρίτερα στον Ντάισελμπλουμ κλείνοντας τη συνάντησή τους στο Μαξίμου: «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».
Ο πρωθυπουργός ξεκινά από βδομάδα μαραθώνιο επαφών στο εξωτερικό. Τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη πηγαίνει Ρώμη για να συμφάγει με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ενώ την Τετάρτη θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον προσκάλεσε στα Ηλύσια Πεδία. Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την πρώτη του σύνοδο κορυφής.
Ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ορισθεί, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός της. Αλλά και από πλευράς Τσίπρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε χθες στο Mega ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα δει την κυρία Μέρκελ όταν χρειάζεται». Με σαφή ειρωνική διάθεση μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει το δείπνο Μέρκελ-Ολάντ-Σουλτς, ευχήθηκε καλή όρεξη στη Γερμανίδα καγκελάριο και πρόσθεσε: «Αλλά δεν θα φάμε τον ελληνικό λαό».
Διαβάστε ακόμη: Mπλόφα ή ρέστα