Νέα βόμβα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διετία 2015-16 όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της βάζει με έκθεσή του το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
To ΔΝΤ ζητεί νέα μέτρα 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016Το Ταμείο εκτιμά ότι τα… νούμερα του προϋπολογισμού είναι εκτός πραγματικότητας και δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, απαιτώντας έτσι τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τα τέλη του 2016, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς από τη Λίμα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο εκφράζει τις αντιρρήσεις του στις προβλέψεις Κομισιόν-Αθήνας για το πρωτογενές έλλειμμα και το ύψος του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, απορρίπτει την πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και πλεόνασμα 0,5% για το 2016. Αντίθετα, εκτιμά ότι το έλλειμμα για φέτος θα «κλείσει» στο -0,5%, ενώ αναμένει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά (0%). Αυτές οι διαφοροποιήσεις ισοδυναμούν με νέα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για φέτος και 900 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον, το ΔΝΤ «βλέπει» δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ το 2017 και 1,8 δισ ευρώ το 2018 προκειμένου να προκύψει πρωτογενές πλεονάσμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Στο ζήτημα του χρέους, το ΔΝΤ πιέζει για νέο «ψαλίδι», εκτιμώντας ότι θα εκτιναχτεί στο 206,6% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 200,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ το 2020 το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 182,5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 174,5% του ΑΕΠ).

Συμμετοχή μόνο κατόπιν… ελάφρυνσης

Παράλληλα, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει διά στόματος της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δις, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων για απομείωση του χρέους, προκειμένου αυτό να επιστρέψει εκ νέου σε τροχιά βιωσιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από τη Λίμα του Περού, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε πως το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Α) Υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Β) Λήψη πρωτοβουλιών που θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης