Τρεις μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις άρχισαν σήμερα στο Ανατολικό Αιγαίο και θα επεκταθούν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Στις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, συμμετέχουν σχεδόν όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή και μαχητικών αεροσκαφών και θα εκτελεστούν βολές κατά θαλάσσιων στόχων.
Η ταυτόχρονη πραγματοποίηση των ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή» και «Γρίπας» αποσκοπεί στην εφαρμογή του νέου δόγματος που θα ισχύει από εδώ και στο εξής για την αντιμετώπιση όσων απειλήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου.
Σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με αυτόν τον τρόπο στέλνουν σαφές μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η κινητοποίηση για την εκτέλεση των ασκήσεων έχει να παρατηρηθεί πολλούς μήνες και δείχνει ότι το στράτευμα προσαρμόζεται ήδη σε αυτό που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος ονόμασε «αλλαγή στρατηγικής προσέγγισης».
Απώτερος στόχος των ασκήσεων είναι να δείξουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέραν του Αιγαίου δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ΑΟΖ.
Από τη Δευτέρα τέσσερις φρεγάτες, δύο υποβρύχια, από τα οποία το ένα είναι το S-120 «Παπανικολής», μία πυραυλάκατος και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης με τέσσερα ελικόπτερα S70B6 «Agean Ηawk» βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες για τη διεξαγωγή της τεχνικής άσκησης «Αστραπή».
Τα μέσα αυτά μαζί με τις εννέα τορπιλακάτους θα πραγματοποιήσουν την άσκηση «Ορμή». Τρία ναρκοθηρευτικά, μία κανονιοφόρος και ένα ελικόπτερο S70B6, το «Agean Hawk», τα οποία θα εκτελέσουν την άσκηση «Γρίπας», αναπτύσσονται ήδη από σήμερα σε μία περιοχή που εκτείνεται από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο.
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα «πλέγμα» ασφαλείας κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μίνι «καταιγίδα» πυραύλων. Σχεδιάζονται βολές με κατευθυνόμενους πυραύλους RIM-7M Sea Sparrow και Penguin. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που τελικώς θα κρίνουν πότε (πιθανότατα την Πέμπτη) και πώς θα εξελιχθεί το «πυραυλικό» πρόγραμμα, όπως και το σενάριο της άσκησης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται βύθιση πλοίου.
Θεωρείται βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθεί και το πεδίο βολής Άνδρου στη συνεργασία πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών.
Νέα προκλητική τουρκική παραβίαση
Τα γυμνάσια πραγματοποιούνται μετά τη νέα πρόκληση-παραβίαση από την Τουρκία. Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από ελληνικό έδαφος, στην περιοχή της Καλύμνου, προχθές το βράδυ.
Το ελικόπτερο πέταξε μέχρι το ύψος των 4.000 ποδών και εκτελώντας ελιγμούς αποφυγής κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ξεφύγει από τα επίγεια ραντάρ που το παρακολουθούσαν. Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι αλλά και η Καλόλιμνος φαίνεται ότι αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της αναγνωριστικής αποστολής του.
Εικάζεται ότι το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε αρκετή ώρα στον εθνικό εναέριο χώρο χωρίς να γίνει αντιληπτό, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχία.
Όπως διέρρευσε, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τα επιτελεία είναι ότι είχαμε μια επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων από την Τουρκία σε ένα συγκεκριμένο σκέλος της επιχείρησης: ό,τι έκαναν το έκαναν υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ένα άλλο συμβάν, χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας που κρύβουν παρόμοιες αποστολές υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι: ένα από τα δύο ελληνικά F-16 Block52+ που απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης χτυπήθηκε από κεραυνό και μόνο έπειτα από υπεράνθρωπη προσπάθεια του χειριστή του κατέστη δυνατή η προσγείωσή του.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι χειριστές των ελληνικών ραντάρ δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν ιπτάμενο ίχνος να πετά με τέτοια ένταση ανέμων. Πρακτικά, το ελληνικό σύστημα αεράμυνας υπέστη τακτικό αιφνιδιασμό λόγω ανεπάρκειας μέσων…
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης