Μόλις πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης τα παγκόσμια ΜΜΕ έγιναν μάρτυρες της πιο επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου των τελευταίων ετών, μεταξύ του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
«Δεν θέλουμε παράταση του προγράμματος, δεν θα συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή, την Τρόικα» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης και ο Ντάισελμπλουμ, έκπληκτος, έσπευσε να αποχωρήσει με έναν τυπικό χαιρετισμό από τον πρώτο αναγνωριστικό γύρο επαφών με τη νέα κυβέρνηση.
Σηκώθηκε όρθιος, ο Βαρουφάκης του άπλωσε το χέρι, εκείνος τον χαιρέτησε σφιγμένος συνεχίζοντας την πορεία του. Για δευτερόλεπτα σταμάτησε, έσκυψε προς το μέρος του υπουργού Οικονομικών και του ψιθύρισε «You just kill troika» (σ.σ. «Μόλις σκότωσες την τρόικα») με τον Βαρουφάκη να αντιδρά με ένα «ουάου». Αμέσως μετά, ο Ντάισελμπουμ αποχώρησε βιαστικός, ενώ οι ξένοι ανταποκριτές έδειχναν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους. Άρχισαν να μεταδίδουν ότι επήλθε ρήξη, ενώ ένας εξ αυτών ακούστηκε να λέει: «Ω Θεέ μου, πρέπει να ετοιμάσουμε βαλίτσες».
Επικράτησε σύγχυση και πανικός, καθώς η εικόνα ρήξης μεταδόθηκε αστραπιαία, όπως και οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για την άκαμπτη στάση της Γερμανίας και την προειδοποίηση Σουλτς ότι η κυβέρνηση θα χάσει σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία σύγκρουσης.
Ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά αμέσως με τον πρωθυπουργό για να του εξηγήσει τι είπαν με τον πρόεδρο του Eurogroup. Λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου «έβγαλε» μια διαρροή με την οποία δηλώνει ότι στηρίζει απολύτως τον υπουργό Οικονομικών του. Ήταν αναμενόμενο να μην υπάρξει από την πρώτη στιγμή σύγκλιση απόψεων με τους Ευρωπαίους, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραδεχθούν οι Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι άδικο και αδιέξοδο» έλεγαν οι ίδιες πηγές και κατέληγαν: «Μόλις τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές».
Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και η… διαρροή
Το σκηνικό ρήξης που αποτυπώθηκε εντός και εκτός Ελλάδος μετά την επεισοδιακή συνάντηση συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε λίγο μετά τις 21:30 στο πρωθυπουργικό μέγαρο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διεμήνυσε στους συνομιλητές του: «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».
Το δείπνο των τριών
Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Alsace 20 για το δείπνο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Στρασβούργο, ανέφερε ότι κατά το ανεπίσημο δείπνο -που δεν ήταν ανοιχτό στους δημοσιογράφους- συζητήθηκαν θέματα όπως οι γαλλογερμανικές σχέσεις, το μέλλον της Ευρώπης και η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Ο «αγγελιοφόρος» Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε και τους δύο για τα όσα διαπίστωσε ιδίοις όμμασι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διεθνή τουριστικό οδηγό, το εύρος των τιμών του γεύματος κατ’ άτομο κυμαίνεται μεταξύ των 34 και 83 ευρώ…
Βλέπει Ολάντ περιμένει σήμα από… Μέρκελ
Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου, η οποία θα είναι και η πρώτη «αναγνωριστική επαφή» ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Θα έχουν προηγηθεί Δευτέρα και Τρίτη οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Λευκωσία και Ρώμη, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ρέντσι, αντίστοιχα.
Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Στο Βερολίνο, πάντως, εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανακοίνωσε ύστερα από σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει καμία πρόσκληση ή σχεδιασμός για συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, τονίζοντας ότι ενδεχομένως θα δοθεί μία μικρή ευκαιρία για συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Μπλόφα ή ρέστα
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».
Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα “χαρτιά”: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις “ακριβές” προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».
Απομένει να δούμε εάν το Μαξίμου κρατά κάποιο κρυφό άσο στο μανίκι του ή οδεύει με τα ποσοστά της εκλογικής νίκης…
Bloomberg: Οδεύει προς κρίση ρευστότητας η Ελλάδα τον Μάρτιο
«H Eλλάδα οδεύει προς κρίση ρευστότητας το Μάρτιο και θα βρεθεί χωρίς “μαξιλάρι ασφαλείας” για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών», προειδοποιεί το Bloomberg μετά και τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως η Ελλάδα δεν θα επιχειρήσει παράταση της συμφωνίας στήριξης.
«Είναι μια κυβέρνηση πέντε ημερών που θέλει μία νέα συμφωνία που θα επιτρέπει περισσότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της», εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη για την επιθυμία της κυβέρνησής του να μη συνεργαστεί με την Τρόικα, το Bloomberg σχολιάζει πως «το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πηγή χρηματοδότησης, καθώς θα έχει απορρίψει τη βοήθεια της ΕΕ ενώ παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.
Πώς είδαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τη σύγκρουση στο Υπ. Οικονομικών
«Χάσμα απόψεων» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έπειτα από τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ διαπιστώνει η γερμανική έκδοση του ReutersΣύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό «Spiegel», η ελληνική πλευρά επέλεξε τη «σύγκρουση», καθώς, όπως αναφέρεται, «απορρίπτει τη λιτότητα», με τον «Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δείχνει την πόρτα στην τρόικα».
Παράλληλα, στη γερμανική έκδοση του Reuters αναφέρεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαρρηγνύει τη συμφωνία, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διεφάνη ότι υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με το αφεντικό του Eurogroup να απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που προβεί σε μονομερείς αποφάσεις».
Όπως υπογραμμίζει ο βρετανικός «Guardian», «η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μια απίστευτη αντιπαράθεση». «Ο Βαρουφάκης πάγωσε τον Ολλανδό αξιωματούχο με τη δήλωσή του σχετικά με την τρόικα. Ο Ντάισελμπλουμ έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε» προσθέτει.
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα παραθέτει ένα περιστατικό, ενδεικτικό του κλίματος: «Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε “Ω, Θεέ μου”, ενώ άλλος είπε “αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου”». «Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσες να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» καταλήγει ο «Guardian».
«Παγωμάρα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα» διαπιστώνει η ιταλική «La Repubblica», επισημαίνοντας το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Ελλάδα, σπίθες με τη Γερμανία και την Τρόικα» αναφέρει η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole XIX Ore» μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της τρόικας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας» σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου.
«Παγωμάρα» και «κακό κλίμα» κατά τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων καταγράφει μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου«Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γαλλικής «Le Soir», η οποία, επίσης, αναδεικνύει την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ προσθέτει την πτωτική πορεία που ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.
Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια της «El Pais» στην Αθήνα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών, επικαλούμενη τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλήτρια την τρόικα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πορτογαλική «Jornal do Noticias», η οποία αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup.
Διαβάστε επίσης: