Του Φώτη Τριάρχη
Τα ειρωνικά σχόλια κύκλων του ΥΠΟΙΚ προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μυστικής συνάντησης του «Washington Club» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, για να συζητήσει για την Ελλάδα… χωρίς όμως να κληθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Καλό είναι που βρίσκονται μπας και αποφασίσουν κοινή στάση. Η διαπραγμάτευση καθυστερεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή» σχολίασαν κύκλοι του Yπουργείου Οικονομικών.
Στη μυστική συνάντηση ήταν παρόντες η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), οι υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, Λουίς Ντε Γκίντος, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος για οικονομικά θέματα Βάλτις Ντομπρόβσκις από την Κομισιόν.
Πηγή που έλαβε μέρος στη μυστική συνάντηση, στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.
Ο λόγος ήταν ότι η κα. Λαγκάρντ και ο κ. Σόιμπλε, με την υποστήριξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, επιμένουν στη σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Συγκαταβατικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ενώ ενδιάμεση στάση τήρησαν οι Ντάισελμπλουμ-Ντράγκι.
Πίεση για συμφωνία τον Απρίλιο
Ο περίφημος αμοιβαίος και έντιμος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ υπήρξαν τα πρώτα του δείγματα.
Στη μυστική συνάντηση ήταν παρόντες η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), οι υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, Λουίς Ντε Γκίντος, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος για οικονομικά θέματα Βάλτις Ντομπρόβσκις από την Κομισιόν.Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό ανέφεραν επίσης ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί μια ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις ώστε να φανεί αν μπορεί να γίνει έκτακτο Eurogroup, όπως ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-εταίρων μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι που συνάδει με την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη. Κύκλοι του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι Τσίπρας και Μέρκελ κατέγραψαν στη συζήτησή τους τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο οι εταίροι επιμένουν, όπως φάνηκε από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, σε μια σειρά μέτρων.
Αγκάθια παραμένουν:
-Τα εργασιακά, όπου οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις.
-Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με τους εταίρους να επιμένουν σε μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση.
-Η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και η κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά.
Για τον λόγο αυτό οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας στα θέματα αυτά.
Πάντως, οι ίδιες πηγές μιλούσαν για θετικό κλίμα μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι Γερμανός αξιωματούχος είπε στον Guardian πως «στο ανώτατο επίπεδο, οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να βρουν μια λύση, ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και ίσως να χρειαστεί περισσότερο δράμα μέχρι να “προσγειωθεί” ο Τσίπρας και να φτάσει σε μια συμφωνία».