Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 01:00 η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής και λίγο μετά τη 01:30 μετά από ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών ψηφίστηκε, χάρη στην έγκριση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης ενώ 145 βουλευτές τον καταψήφισαν. Απόντες ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

​Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μηδενική ύφεση φέτος και στην επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση 0,7% το 2016Μέτρα 5,7 δισ. ευρώ σε εύρος 2ετίας προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μηδενική ύφεση φέτος και στην επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση 0,7% το 2016. Έτσι, εάν δηλαδή επαληθευθεί η πρόβλεψη για ύφεση 0,7% το 2016, το πακέτο μέτρων περιορίζεται στα 5,7 δισ. ευρώ, από τα 6,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου.

Ο προς ψήφιση προϋπολογισμός βασίζεται ακόμη σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή ακριβώς όπως αναφέρεται στο μνημόνιο (από 0,2% φέτος), αλλά και σε χρέος που θα αυξηθεί στο 187,8% του ΑΕΠ από 180,2% φέτος, δηλαδή θα φτάσει στα 327,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει ακόμη ταμειακό έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ για το 2016 λόγω των δαπανών για τόκους, το οποίο έλλειμμα μαζί με τις ανάγκες εξόφλησης 5,5 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες οδηγεί σε καθαρές ανάγκες δανεισμού 7,8 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές από τα 177,55 δισ. ευρώ το 2014 υποχωρεί (παρά τη μηδενική μεταβολή σε σταθερές τιμές) στα 175,65 δισ. ευρώ φέτος και στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016.

Κατανάλωση, επενδύσεις, απασχόληση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, ο προϋπολογισμός του 2016 εκτιμά ότι:

– Η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθούν κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ φέτος η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,3% και η ιδιωτική να αυξηθεί κατά 0,5%.

– Θα υποχωρήσουν οι επενδύσεις κατά 3,7%, αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό,τι φέτος (8,4%).

– Θα αυξηθούν οι εισαγωγές κατά 1,9%, ύστερα από μηδενική μεταβολή τους φέτος

– Θα ενισχυθούν ελαφρώς οι εισαγωγές (0,6%), ενώ φέτος προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 1,9%.

– Θα μειωθεί η απασχόληση κατά 0,4%, ενώ η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση της απασχόλησης κατά 0,8%.

– Θα σταθεροποιηθεί η ανεργία στο 25,4%.

Τα κενά

Πάντως στο κείμενο του προϋπολογισμού υπάρχουν ακόμα «κενά», υπό την έννοια ότι, από τις παρεμβάσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό, τα 645 εκατ. ευρώ παραμένει αδιευκρίνιστο από πού θα προέλθουν. Παράλληλα υπάρχει «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς από το ασφαλιστικό προβλέπεται η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αλλά από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί δεν προκύπτει αυτό το ποσό.

Επίσης, δεν προσδιορίζεται εάν θα υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών – μέτρο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει μέρος των περικοπών στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, αν και υπάρχει ποσοτικοποίηση για το τι θα αποδώσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων (συνολικά 300 εκατ. ευρώ), δεν είναι σαφές το πώς θα προκύψουν τα επιπλέον έσοδα, αφού τα ακριβή μέτρα δεν περιγράφονται.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Από νωρίς το μεσημέρι βουλευτές, στελέχη της κυβέρνησης και αρχηγοί κομμάτων πήραν το λόγο, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί. Ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εγκάλεσε την αντιπολίτευση για υπονόμευση των εθνικών θέσεων και ανεύθυνη στάση με μικροκομματικές στοχεύσεις αναφορικά με την άρνησή τους να βάλουν «πλάτη» στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Οι ομιλίες των στελεχών της κυβέρνησης:

Αλέξης Τσίπρας: «Εκεί που τίθεται ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια»

Συμφωνία της Ν.Δ. σε μία εθνική πολιτική για το προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας ότι τα «ΜΜΕ της διαπλοκής», αλλά και η Ν.Δ., «υιοθέτησαν άκριτα» την άποψη ότι η Ελλάδα βγαίνει εκτός της συνθήκης Σένγκεν. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό με αναφορά στο προσφυγικό, χωρίς να κρύψει την δυσφορία του για την στάση της Ν.Δ..

«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ για μία ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από την συνθήκη του Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα για Grexit, ότι μας διώχνουν από την Ευρώπη. Βεβαίως κάποιοι τα διακίνησαν, κάποια κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίσουν τείχη και φράκτες. Αλλά και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ. Πριν καν ενημερωθούν και πριν καν μιλήσουν με τον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν. Και αναρωτιέμαι γιατί στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ήρθε η απόφαση της Ε.Ε. που διέψευσε τα παπαγαλάκια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες έκαναν και αυτοκριτική και άλλες, όπως η Γερμανία, υιοθέτησαν έστω και με καθυστέρηση, την ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή».

«Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικοποιώντας την δουλειά μας και διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις».

«Είχαμε να κάνουμε με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης»
Αναφερόμενος στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα «μια πολιτική ακραίας και σκληρά ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος. Αλλά με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης», πρόσθεσε και εξήγησε: «Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει σήμερα να αμφισβητεί».

Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε τους στόχους της κυβέρνησης: «Δικός μας στόχος ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας» σημείωσε και εξήγησε ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και προσήλωση, κοινωνική κινητοποίηση και βούληση για βαθιές πολιτικές τομές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση. «Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας. Κυρίως όμως αποτελεί την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ψευδοπροφήτες» που προφήτευσαν την κατάρρευση και την καταστροφή ενώ διατύπωσε τη θέση ότι το «Όχι» του δημοψηφίσματος δεν οδήγησε εκτός ευρώ τη χώρα, αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση. Εκτίμησε δε ότι οι δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν καθήλωσαν την οικονομία, καθώς, όπως είπε, με την άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης ανέκαμψαν όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση την διαθέτει. Ανέφερε δε ότι δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα και επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς την έξοδο, με την κυβέρνηση να διεκδικεί χρήματα που εκλάπησαν από το Δημόσιο και να ελέγχει όλες τις λίστες της φοροδιαφυγής, παλιές και νέες.

Πάνος Καμμένος: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή»



Για ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία που δεν έχει να φοβηθεί για τη συνοχή της έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ως υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησε τη στήριξη όλων των κομμάτων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας για τον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, που φέρνει τη χώρα στην έξοδο της πολιτικής των μνημονίων και θα οδηγήσει τον τόπο στον δρόμο της ανάπτυξης. Κάλεσε τόσο τη ΝΔ, όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν στην πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος διερεύνησης των συνθηκών του PSI υποστηρίζοντας ότι προσέθεσε και δεν αφαίρεσε ποσά από το εθνικό χρέος. Ο Πάνος Καμμένος ανέλυσε την πορεία του τραπεζικού συστήματος από το 2011 μέχρι σήμερα εκτιμώντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ευθύνεται για απώλεια των κεφαλαίων και της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Σχολιάζοντας το περιστατικό που συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Άη Στράτη με το τουρκικό ωκεανογραφικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ακολούθησε την πάγια τακτική του παρακολουθώντας το τουρκικό σκάφος ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ένταση. Ζήτησε, τέλος, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως ένα μήνυμα στήριξης στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γ. Δραγασάκης: «Πόλος σταθερότητας ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ιστορικά οι οικουμενικές συγκυβερνήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος εξουσίας. Όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο σταθερότητας, αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Απάντησε στις αναφορές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι «οι όποιες απειλές για εξεταστικές σε ότι μας αφορά δεν συνιστά απειλή, αλλά καθήκον της Βουλής, διότι όπως έχω ξαναπεί ο φάκελος των τραπεζών για εμάς δεν έχει ανοίξει».

Από εδώ και πέρα οι στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο των τραπεζών, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη είναι:
-η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια
-η αξιολόγηση των διοικήσεων κάθε τράπεζας, όχι μόνο των προσώπων, αλλά και των δομών
-η εισαγωγή συστήματος διαύγειας σε κάθε τράπεζα
-η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας που εξαρτάται από την ΕΚΤ, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες
-η κατοχύρωση των τραπεζών

«Εντός του 2016 θα γίνει ορατό το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα για μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμες δράσεις και τοπική επιχειρηματικότητα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπερασπιζόμενος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης απάντησε στην κριτική περί αφελληνισμού τονίζοντας πως «το συμπέρασμα είναι ότι το Δημόσιο παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του, αλλά γιατί διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο». 

Με την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, είπε ο κ. Δραγασάκης, απετράπη το κούρεμα των καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση επετεύχθη με ιδιωτικά κεφάλαια και περιορίσθηκε ο δανεισμός του δημοσίου.
Ο κ. Δραγασάκης προσδιόρισε το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2016: «παράλληλο πρόγραμμα είναι αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν έκαναν όσο κυβερνούσαν. Είναι οι αλλαγές που σε άλλες χώρες πραγματοποιήθηκαν από αστικές κυβερνήσεις, από σοσιαλδημοκρατικές, ακόμη και από δεξιές. Είναι το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο, οι ανισότητες στο φορολογικό σύστημα και άλλα. Είναι αυτά που κάποτε το ΚΚΕ ονόμαζε αστικούς εκσυγχρονισμούς που δεν τους αρνούμασταν ως Αριστερά. Αυτά θα κάνουμε με τομές και ρήξεις με μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο. Θα συνιστούσα λίγο υπομονή για να γίνει ευκρινέστερο».

Τέλος έδωσε τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη: στις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η συζήτηση, και πιστεύουμε η συμφωνία, για το χρέος, θα αρθούν τους πρώτους μήνες του 2016 οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και περιμένουν από την ΕΚΤ να προβεί σε εκείνα τα μέτρα που πρέπει για την χρηματοδότηση της οικονομίας. «Είναι κοινή παραδοχή ότι μετά τα μέσα του 2016 θα πάμε σε ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Ν.Δ.: «Μήπως ψηφίσατε «όχι» στο δημοψήφισμα»;



«Έχω μία απορία. Άκουσα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. όλα αυτά που θα αυξήσουμε, 10 – 12 πράγματα. Όμως όλα αυτά ήταν στην πρόταση Γιούνκερ που την πήγαμε στο δημοψήφισμα. Εσείς δηλαδή ψηφίσατε “ναι” για να γίνουν όλα αυτά; Όλα αυτά ήταν στο πλάνο Γιούνκερ. Μήπως έκανα λάθος και ψηφίσατε όχι;», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι δύσκολος», διότι έρχεται και συσσωρεύεται πάνω στα προηγούμενα μνημόνια.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών τους ζήτησε να απαντούν χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερις αριθμούς: 25, 28, 33 και, ως τζόκερ, όπως είπε, το 50. Το 25 είναι το ποσοστό που έπεσε το εθνικό εισόδημα τα χρόνια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το 28 είναι το ποσοστό της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι κάτω από το όριο ή κοντά στο όριο της φτώχειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικλών και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε: «Γι’ αυτούς τους λόγους, γι’ αυτά τα νούμερα, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μας κατηγορήσετε για αναλγησία». Μέσα σε χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός αποκάλυψε ότι «ο αριθμός – τζόκερ, το 50, είναι οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στην φορολογία ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει 1% περισσότερη φορολογία από το μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αναδιάρθρωση των φόρων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Φωτίου: «Θα διατεθούν 106 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»



Μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 στη Βουλή.

Η κα Φωτίου εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τες ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση και δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις. Αντίθετα, τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενιαίους κανόνες θα υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί.

«Το παλιό πελατειακό καθεστώς, το παλιό σύστημα τελειώνει μέσα στο 2016. Θα αντικατασταθεί από ένα απλό και σύγχρονο που θα συντρέχει όλους τους πολίτες μας που το έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Ξέρουμε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, θέλουμε όμως να βάλουμε το αποτύπωμά μας. Θα προχωρήσουμε με κοινωνική συναίνεση, και γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί μπορούμε» επεσήμανε.

Ακόμα, η κα Φωτίου ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προσληφθούν μέσα στον μήνα περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, διότι, όπως είπε, «είναι αναγκαίο όσο ποτέ».

Τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Αντωνοπούλου



Τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας εντός των επόμενων οκτώ μηνών προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. «Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5%, αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για success story» είπε η κα Αντωνοπούλου.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε στην κριτική που είχε ασκήσει χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας λέγοντας ότι «ο κ. Βρούτσης είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 19,5%, δηλαδή κατά 380.000 θέσεις εργασίας το 2015, υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 3,5%». Προσέθεσε, δε, ότι ανάλογες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% είχαν γίνει και για το 2011 και υπήρξε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 εφέτος τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε ότι το ποσό το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός και τόνισε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.

Ξανθός: «3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία το 2016»



«To 2016 θα είναι έτος πραγματικής οικονομικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και μέλημά μας είναι αυτό να μεταφραστεί σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, σε οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων και σε ανακούφιση του ίδιου του συστήματος» εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016, ο κ. Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στον χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας – κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις-, ωστόσο επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

Τέλος, o κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης» τόνισε.

Φλαμπουράρης: «Οι στόχοι της κυβέρνησης υπερβαίνουν τον ορίζοντα τετραετίας»



Υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία τάχθηκε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτε και να μη θιγεί η διαπλοκή».

«Ο λαός μάς έδωσε δύο φορές εντολή για την εφαρμογή μιας σαρωτικής δέσμης σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τις υπαρκτές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, στόχοι που -όπως είπε- «υπερβαίνουν ακόμη και τον ορίζοντα της τετραετίας», είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

«Αριστερή πολιτική σημαίνει αύξηση του μεριδίου της εργασίας στον εθνικό πλούτο» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε ότι το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση είναι «η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, υπέρ του λαού και όχι της ολιγαρχίας, του πλούτου και της διαπλοκής, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «μέσα στα σημερινά ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια, το Λιμενικό, η αστυνομία, ο στρατός, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι πολίτες και η κυβέρνηση δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη υπέρ των ανθρώπινων αξιών και της αλληλεγγύης, που είναι θέμα αξιοπρέπειας και πολιτισμού για την ίδια μας τη χώρα».

Φίλης: Προσλήψεις χιλιάδων εκπαιδευτικών αναλόγως της πορείας των οικονομικών

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

«Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα, δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα» πρόσθεσε ο κ. Φίλης, ενώ επισήμανε ότι «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν εφέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων εφέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και προσέθεσε: «Παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, εμείς προχωρήσαμε φέτος σε προσλήψεις 22.616 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 18.469 πέρυσι, δηλαδή 4.147 περισσότερους, ποσοστό αύξησης 22,45%».

Ο κ. Φίλης επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τες για «ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη», που δημιούργησε, όπως είπε, οξυμένα προβλήματα στην παιδεία τα χρόνια των μνημονίων, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση.

«Το σχολείο της κρίσης πρέπει να γίνει σχολείο της ανάπτυξης χωρίς βιασύνες, αλλά με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομέρειες, αλλά με επιδίωξη συναίνεσης, χωρίς να παραβλέπουμε αξιακές προσεγγίσεις» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «προχωρούμε σε εθνικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να οργανώνουμε μια διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων».

«Υποσχόμαστε να ανοίξει τον Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Για αυτήν την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές» κατέληξε ο κ. Φίλης.

Ανοικτό διάλογο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα προανήγγειλε ο Κουρουμπλής



Ανοικτό και απροκατάληπτο διάλογο με την κοινωνία σε συνεργασία με το Yπουργείο Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτης Κουρουμπλής, «ώστε να πάμε συνολικά όλοι μαζί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε ένα Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει τα ατομικά δικαιώματα, θα συγκρούεται με τις διακρίσεις, θα κατοχυρώνει το κοινωνικό κράτος, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς που θα κινητοποιεί τον πολίτη».

Ακόμη ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «πάει και στον εκλογικό νόμο» και εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι «δεν έχει κανέναν λόγο να υπηρετεί σκοπιμότητες, θέλει έναν εκλογικό νόμο πιο δίκαιο και θα τολμήσει αυτό που δεν τόλμησε κανείς».

«Και δεν μιλάτε γι’ αυτά. Τέσσερις φορές φέρατε στη Βουλή το σπάσιμο των Περιφερειών και ο από μηχανής θεός έπαιρνε πίσω τις διατάξεις. Δεν μιλάτε γι’ αυτά. Στη Β’ Αθηνών ήταν το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο της διαφθοράς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Επίσης, μεταξύ των άλλων στόχων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης, την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν μέχρι ευρώ όλες οι υποχρεώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και τα παρακρατηθέντα.

Οι ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Γ. Πλακιωτάκης: «Ας ετοιμάζει η κυβέρνηση την απολογία της»



«Νιώθω ότι ο κ. Τσίπρας αναπαύεται πάνω στο αλαζονικό του συννεφάκι», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».  «Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει την ασυνέπειά τους», συνέχισε και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, διερωτήθηκε: «Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια κ. Τσίπρα;». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να ετοιμάζει την απολογία της» και «να σταματήσει να πανηγυρίζει» καθώς, όπως είπε, οι ευθύνες της είναι τεράστιες.

«Έχει την ψευδαίσθηση ότι κυβερνά και ότι η μοίρα τον επέλεξε να φέρει εις πέρας μία αποστολή. Λυπάμαι που θα σας ξυπνήσω κ. Πρωθυπουργέ και που θα σας χαλάσω το όνειρο, αλλά πρέπει να σας θυμίσω τότε που ήσασταν Κομμουνιστής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, τι λέγατε» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Όπως ανέφερε, τότε ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη συναίνεση, ενώ καταλόγισε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ότι «για έξι μήνες έπαιζαν ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια».

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το 2014 προβλεπόταν ανάπτυξη 0,9%, η ανεργία είχε μειωθεί και θα συνέχιζε να μειώνεται. «Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κ. Τσίπρα γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την κυρία Αγκέλα; Πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε την λέξη συναίνεση και έβαζε πάνω απ όλα την βουλιμία του για εξουσία. Την συναίνεση την θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του», πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί την χώρα σε ξέρα. «Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ν.Δ. έχει δικαιωθεί από την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όταν μιλούν για τη Ν.Δ. να μετρούν τα λόγια τους. «Με τη στάση μας ανατρέψαμε την εθνική τραγωδία που παραλίγο να προκαλέσετε».

«O προϋπολογισμός δεν συνετάχθη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά στις σουίτες του Χίλτον» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός «αποκαλύπτει την απάτη της Αριστεράς». «Κ. Τσίπρα, ξεκινήσατε να αλλάξατε την Ευρώπη και γυρίσατε σκλάβος της Ευρώπης», σημείωσε και καταλήγοντας τόνισε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Mιχαλολιάκος: «Η Χρυσή Αυγή αντιστέκεται στο μνημονιακό και εθνομηδενιστικό καθεστώς»



Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε ακόμη έναν «μνημονιακό προϋπολογισμό», όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ότι ασκεί «εθνομηδενιστική πολιτική».

Παράλληλα, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την πάγια θέση του για λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του παράνομου χρέους.

Σχετικά με το προσφυγικό θέμα, είπε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πέρασμα τζιχαντιστών, με ισλαμιστικές ΜΚΟ να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, επισημαίνοντας ότι την κύρια ευθύνη για τις «λαθρομεταναστευτικές ροές» τη φέρει η Τουρκία, αλλά η Ευρώπη αντί να την επιπλήξει την επιβραβεύει με 3 δισ. ευρώ.  «Τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν είναι με τους Αμερικάνους, αλλά με τη Ρωσία» είπε.

Για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι έρχονται νέες περικοπές με συντάξεις πείνας και αιτία γι΄ αυτό, όπως επισήμανε, «ήταν το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το PSI, τα μαύρα μεροκάματα των αλλοδαπών, η ανεργία των Ελλήνων και το δημογραφικό».

«Η Χρυσή Αυγή, όσο κι αν διώκεται, έχει την ιερή αποστολή να αφυπνίσει τον απελπισμένο ελληνικό λαό και θα συνεχίσει να μάχεται με όλες της τις δυνάμεις απέναντι στο εθνομηδενιστικό καθεστώς που επιχειρείται να στηθεί» επεσήμανε.

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες»

«Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κεφαλαίου που πηγαίνει στα πολιτικά κόμματα.

«Η κυβέρνηση θέλει να κάνει συγκεκριμένα ρουσφέτια» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και την κατηγόρησε για ανικανότητα. «Το 2015 είχαμε μικρή αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία σας, αλλά έχουμε μείωση των εσόδων. Πως χτυπάτε την φοροδιαφυγή; Υπάρχει μία απλή λέξη, ανικανότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν αυξάνεις τους φόρους και τα έσοδα μειώνονται, δεν χτυπάς την φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αύξηση των εσόδων το 2016 με λιτότητα. «Δεν υπάρχει η διάθεση να αλλάξετε κάτι», είπε. «Η δεύτερη φορά Αριστερά έδωσε ένα προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών», τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Κουτσούμπας: «Αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα ένας χρόνος διακυβέρνησης»

Για «συντηρητική αναδίπλωση του πολιτικού σκηνικού», έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Όπως εξήγησε «επιχειρείται η όψιμη μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ και η αναμόρφωση της Ν.Δ.» για να υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις να αναλάβουν, ωστόσο η συντηρητική αναδίπλωση γίνεται «είτε με όσους κυλούν σε θολά ποτάμια είτε με άλλους που τους ακούσαμε και απόψε να παίζουν το ρόλο του λαγού – μέσα σε τσίρκο βέβαια», είτε με την Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτήρισε φασιστικό κόμμα που περιμένει να ολοκληρωθεί η δίκη της για να επαναλάβει τις παράνομες πράξεις της.

Για την κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί διαχείρισης του καπιταλισμού».
«Ο προϋπολογισμός είναι επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστεράς», σημείωσε και επεσήμανε πως «όποιος είχε πιστέψει το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης για σκληρή διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που αποτελεί μία επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΚΚΕ, «έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο που δεν τελείωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Φ. Γεννηματά: «Πάμε όπισθεν ολοταχώς σε όλα τα μέτωπα»

«Πάμε όπισθεν ολοταχώς, σε όλα τα μέτωπα» εκτίμησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανάλγητη». Προσδιορίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου για οριστική έξοδο από τη κρίση. Είμαστε όμως αντίθετοι με κάθε πρόταση για δημιουργία “μετώπων”, είτε των δήθεν ευρωπαϊκών με την δεξιά, είτε των δήθεν προοδευτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές λογικές θα βλάψουν αυτή την ώρα την Ελλάδα το ίδιο».

Όπως είπε, «επιμένουμε στη δική μας πορεία, με το δικό μας αυτόνομο λόγο. Διάλογο λοιπόν και εθνική συνεννόηση. Αλλά εδώ στην Βουλή με ανοιχτές πόρτες, με καθαρές προτάσεις, με ειλικρινείς προθέσεις χωρίς στημένες καταστάσεις, που υπονομεύουν και το κύρος των θεσμών».
Ακόμη η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθώντας να καταλάβει το χώρο της κεντροαριστερά, κατέλαβε πλήρως το χώρο της δεξιάς». Ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σπέκουλα για την δήθεν ασυνέπεια μας, το καλοκαίρι να ψηφίζουμε τη συμφωνία και τώρα να μην ψηφίζουμε άκριτα ότι σας υπαγορεύουν ως εφαρμοστικούς νόμους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή «με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, του δεύτερου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τους ισχυρούς ούτε υποστηρίζει τους αδύναμους, όπως ισχυρίζεται. «Δεν υπάρχει αποτύπωμα, ούτε ίχνος κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναλγησία» έναντι των ΑΜΕΑ και ότι «χάρισαν, διέγραψαν 190 εκατ. σε μεγαλοφειλέτες, δηλαδή όσα χρειάζονται για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Ποιο είναι το αριστερό αποτύπωμα όταν φέρνουν διάταξη για να κοπεί το ΕΚΑΣ αρχικά στο 20% των δικαιούχων, όταν μειώθηκε το ποσό για την ανθρωπιστική κρίση;». «Στήνεται πελατειακό κράτος ημετέρων», σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά.

Βασίλης Λεβέντης: «Κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»



Κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με άλλους υπουργούς, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ασφαλιστικό πρέπει να ψηφιστεί το νέο χρόνο, με οικουμενική κυβέρνηση και αφού εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Ν.Δ..

Αναφερόμενος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του ή βουλευτές από το κόμμα του θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ή άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, ο κ. Λεβέντης συνέστησε «να μην ψάχνουν για βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων. Θα εκτεθείτε αν κάνετε τέτοιες παρεμβάσεις. Ζήτησα αληθινή συναίνεση, όχι αυτή που εννοεί ο πρωθυπουργός. Ζήτησα να φτιαχτεί ένα σχέδιο. Στην καρέκλα του πρωθυπουργού μπορεί να κάτσει ο Αλ. Τσίπρας, δεν είμαι τόσο… σ’ αυτό. Αλλά ζήτησα να αλλάξουν όλοι οι υπουργοί».

Ωστόσο κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να δείξει γενναιότητα» και να μην επιμείνει να παραμείνει στη θέση του, καθώς, όπως είπε, «έχει χρόνια μπροστά του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης