Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δίνουν ένα μικρό στίγμα των προθέσεών τους για τις αποψινές συζητήσεις, αν και, επισήμως, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν σήμερα καμία απόφαση για την ΕλλάδαΤην παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν σήμερα καμία απόφαση για την Ελλάδα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου να συζητηθούν τα θέματα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της Ένωσης. «Είναι μια άσχημη μέθοδος» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν ότι κάνουν προσπάθειες, η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως: «Εμείς από τη μεριά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «όταν συμμετείχα στην πρώτη μου Σύνοδο το 2010, η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά στην ίδια βάρκα. Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις από μέρους μας».

Αισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

  Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ είπε ότι επιθυμεί ουσιαστικές λύσεις για την Ελλάδα και ένα «φρένο» σε προσωπικές κριτικές μεταξύ των ηγετών.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ υποβάθμισε τις προσδοκίες για μια «πολιτική λύση» του ελληνικού ζητήματος στην επταμερή σύσκεψη, λέγοντας πως «η συνάντηση των έξι με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Η συνάντηση της Πέμπτης δεν θα είναι καθοριστική» και «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Πολωνός αξιωματούχος προσθέτοντας πάντως πως «κανείς δεν θέλει ένα Grexit ή ένα Graccident».

Προσερχόμενος ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη βραδινή επταμερή συνάντηση λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή μέθοδο», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος και μικρότερα κράτη-μέλη.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρητορική ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο δεν ανήκει στην ΕΕ.
 
Η ελληνική αντιπροσωπεία (Χουντής, Τσακαλώτος), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω δυσμενούς κλίματος και καταιγισμού πυρών από τα διεθνή ΜΜΕ με σενάρια περί «Grexit» και «Graccident» που ως επί το πλείστον καλλιεργούν οι Γερμανοί.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Οι πιέσεις, πάντως, κλιμακώνονται, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι ανησυχεί για την κατάσταση με την Ελλάδα, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος και τον Μάριο Ντράγκι να ανοίγει οριακά τη στρόφιγγα με ορατό τον κίνδυνο να ξεμείνουμε από ρευστό.

Με την πληροφορία περί ξεχωριστών συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να μην επιβεβαιώνεται, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια καθοριστική Σύνοδο Κορυφής.

Να σημειωθεί ότι η επταμερής συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Τα «καλά χαρτιά» του Τσίπρα:

1. Το χθεσινό τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ με το οποίο της ζήτησε να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα.

2. Το γεγονός ότι έγινε αποδεκτό το αίτημά του για συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου. Στη συνάντηση θα μετάσχουν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο «πανταχού παρών» επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης