Με δύο λακωνικές δηλώσεις και μία αόριστη ευχή του Γάλλου προέδρου για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη άρχισε η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, με κύριο μενού τη Συρία και τις Τράπεζες και με επιδόρπιο την κατάσταση στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν σαφές εξαρχής πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του γαλλο-γερμανικού άξονα είναι σημαντικές ως προς τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Όσον αφορά στην Ελλάδα τώρα, η αυστηρή αναφορά της Άγκελα Μέρκελ στο ζήτημα αλλά και στη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το πρωί, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες φαντασιώσεις και επικοινωνιακά τρικ. Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν σαφής.

«Πρέπει να πούμε στους Έλληνες πως βρίσκονται στον καλό δρόμο και πως πρέπει να συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία» είπε η Άγκελα Μέρκελ, φροντίζοντας να «στολίσει» τη φράση της με μία ανθρωπιστικού περιεχομένου ατάκα: «Ξέρουμε ότι η πορεία αυτή είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες».

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν ήταν επίσης καθόλου «φλύαρος» για το ελληνικό ζήτημα. Αντιθέτως και αφού εξέφρασε την ευχή «Είμαστε… είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ο κ. Ολάντ φρόντισε να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το καταφέρει» (να παραμείνει στην Ευρωζώνη δηλαδή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν από την άφιξη του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ έσπευδαν να μην αφήσουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα αλλά και το Παρίσι. «Η επιμήκυνση δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα» είπαν οι συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση τους ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στην Καγκελαρία.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που αναχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης για το Βερολίνο, προσπάθησε με ένα μπαράζ συνεντεύξεων σε γερμανικές εφημερίδες με επιρροή, όπως η «BILD», αλλά και με μία συνέντευξη «εκ βαθέων» στη γαλλική «Le Monde», να διαμορφώσει θετικό κλίμα για τις προθέσεις της Αθήνας ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Είναι προφανές πως ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αποκαταστήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την αξιοπιστία της χώρας ως προς τους δανειστές της. Εγχείρημα δύσκολο και για πολλούς σχεδόν ανέφικτο, εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα, με τη Γερμανία να έχει εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και με το ελληνικό ζήτημα να έχει εξελιχθεί σε εσωτερικό πολιτικό θέμα για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στο γερμανικό και το γαλλικό ακροατήριό του πως, αν η Ελλάδα δεν λάβει τη δόση του Οκτωβρίου, τότε αναπόφευκτα οδηγείται σε πτώχευση. Ήταν σαφής ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας: «Με τις φωνές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που επαναλαμβάνονται καθημερινά από Γερμανούς, Ολλανδούς και άλλους αξιωματούχους, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσω σε ιδιωτικοποιήσεις; Ποιος επιχειρηματίας θα αγοράσει σε ευρώ, για να πληρωθεί σε δραχμές;». Το επιχείρημα είναι τέλειο, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν είναι και αρκετό για να πείσει τον γερμανικό παράγοντα να αποδεχθεί «διευκολύνσεις», που θα δώσουν ανάσα στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε στις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκελα Μέρκελ κατά τις δηλώσεις της ενώπιον του Φρανσουά Ολάντ απλώς επανέλαβε επί της ουσίας αυτά που είπε δημόσια στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ- Γιούνκερ. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και πως θα πρέπει να περιμένει κανείς την έκθεση της τρόικας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν άφησε περιθώρια ούτε για πολιτική σπέκουλα ούτε για ερμηνείες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει μία πολύ δύσκολη ημέρα στο Βερολίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης