Με κεντρικό σύνθημα «Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία-Δίκαιη Ανάπτυξη» άνοιξε τις πόρτες του το βράδυ της Πέμπτης το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μια ομιλία πλούσια σε πολιτικά μηνύματα.

«Δεν ήταν αριστερό και ριζοσπαστικό το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ήταν απλά το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ποτέ αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες αφού ήλθαν στο φως εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που θέλουν τον κ. Τσίπρα να ζητά εκτύπωση δραχμών στη Ρωσία το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασής του να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, τονίζοντας πως έφτασε τη διαπραγμάτευση έως τα άκρα για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που είχε λάβει, όμως τελικά επέλεξε τη λύση που θα προστάτευε την οικονομία της χώρας από την «ασφυξία».

Δείτε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

«Μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που ανταμώνουμε εδώ σε ένα κρίσιμο συνέδριο. Μεγάλη η χαρά που βλέπω αγωνιστές και αγωνίστριες από όλες τις γενιές» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πύκνωσε ο πολιτικός χρόνος αυτά τα τρία χρόνια, από τη μεγάλη λαϊκή νίκη μέχρι τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, από τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος μέχρι τις εκλογές του Αυγούστου. Το κόμμα μας και ο λαός μας έδωσε μάχες σκληρές και μείναμε όρθιοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά. Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Στρατηγικός μας ορίζοντας ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να οικοδομηθεί στα αποκαΐδια νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων-σοκ, ούτε σε συνθήκες πυρηνικής καταστροφής που θα προκαλούσαν οι τράπεζες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας».

«Η συνάντησή μας με το κίνημα των πλατειών έφερε τη μεγάλη εκλογική νίκη του Γενάρη. Και τι δεν δοκίμασαν για να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε. Βρήκαμε απέναντί μας όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, τα ΜΜΕ, τα παραδομένα συνδικάτα που δεν υπερασπίστηκαν την ίδια τους τάξη. Είχαμε όμως κάτι ανεκτίμητο μαζί μας: Tη βαθιά πίστη και την εμπιστοσύνη του λαού μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν δειλιάσαμε ούτε στιγμή να φτάσουμε στα άκρα. Εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δημοψήφισμα και τις διαπραγματεύσεις του 2015

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, υπογραμμίζοντας ότι «η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου. Βρήκαμε απέναντι μας -όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας- αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας» ανέφερε.

Στάθηκε, επίσης, στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο και όχι την αυτοκαταστροφική αναδίπλωση» είπε, εκτιμώντας ότι «τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τη χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ίδια η Αριστερά». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, ήταν καλύτερη από εκείνη «στην οποία ήταν δεσμευμένος ο κ.Σαμαράς».
 
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε λεηλασία και μάλιστα ακαριαία και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων που είχαν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Δεν ήταν αριστερό και ριζοσπαστικό το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ήταν απλά το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» υπογράμμισε.

Για το χρέος και την αξιολόγηση

«Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση ήταν απόλυτα σαφής από τη συμφωνία του Ιούλη. Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όπως εμείς τηρούμε τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, το ίδιο αναμένουμε και από τους εταίρους μας. Η καθυστέρηση δεν έχει καμία δικαιολογία. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, χρειάζεται μόνο ένα νεύμα. Η ελληνική κρίση πρέπει επιτέλους να τελειώσει οριστικά. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες αναταράξεις.

«Δεν υπάρχει πια “θα δούμε”», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω διευθέτησης του χρέους. Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει, «αλλά θα κλείσει μαζί με το χρέος»: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση. Σε αυτό δεν προσερχόμαστε ούτε ως επαίτες, ούτε ως φτωχοί συγγενείς, αλλά ως εκπρόσωποι ενός λαού που έχει κάνει τις θυσίες για να μείνει η χώρα όρθια και η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν είμαστε πλέον μόνοι σε αυτή τη μάχη αλλά (μαζί) και οι προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας και των χωρών και οι πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν μόνο τις ελληνικές διεκδικήσεις αλλά μάχονται και για μια διαφορετική πορεία της Ε.Ε.» τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τέκνο της οργής»

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Οφείλουμε με το θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε συγκλίσεις με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Να συζητηθούν αυτά τα θέματα στο συνέδριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη συγκυρία δεν την επιλέγεις εσύ, αλλά αυτή σε επιλέγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ (είναι) τέκνο της ανάγκης και της οργής» πρόσθεσε. «Η Ιστορία θυμάται την Αριστερά πάντα στα δύσκολα.»

Για τις μεταρρυθμίσεις

«Άλλο η θεωρητική δυνατότητα και άλλο η πρακτική. Πρέπει να σκεφθούμε τι έχουμε καταφέρει και τι έχουμε πετύχει ως σήμερα. Όταν το ΑΕΠ μειώθηκε στο 25%, η ανεργία αυξήθηκε και οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά. Το κοινωνικό κράτος κατεδαφίστηκε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καταστροφής και ερήμωσης έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια πολιτική υπέρ των αδυνάτων, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας. Έχουμε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Καταφέραμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα.»

Για το έργο της κυβέρνησης

«Ο σημαντικότερος εθνικός μας στόχος, για την επόμενη πενταετία, είναι η μείωση της ανεργίας, τουλάχιστον κατά 10%. Έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους στόχους της κυβέρνησης, ενώ μίλησε και το έργο της μέχρι τώρα: «Ήδη έχουμε κάνει πράξη τη μεγάλη δέσμευση και πάγια διεκδίκηση της Αριστεράς για νομοθέτηση της απλής αναλογικής όπως και για την ψήφο στα 17. Δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία. Αποκαταστήσαμε μια χρόνια δικαιωματική στρέβλωση, δίνοντας τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια με το Σύμφωνο Συμβίωσης να έχουν ίσα δικαιώματα. Δώσαμε επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια» είπε μεταξύ άλλων.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και έκανε λόγο για «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

«Ξεκινήσαμε τον διάλογο για την αναγκαία συνταγματική μεταρρύθμιση. Βάλαμε τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων. «Εξασφαλίσαμε 258 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται σε στόχους για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης έχει οδηγήσει σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τα καταφέρουν να κάνουμε πίσω και να υποχωρήσουμε. Όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουμε αλλά θα εντείνουμε τον αγώνα μας γιατί είναι ένας αγώνας τιμής για την Αριστερά» τόνισε.

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

«Να αποτιμήσουμε όσα συνέβησαν θετικά και αρνητικά. Επιχειρώντας έναν απολογισμό δεν μπορούμε να μη σταθούμε στις αιτίες που δεν μπορέσαμε κάποια (από όσα υποσχεθήκαμε) να τα κάνουμε πράξη.»

«Δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η απόφαση μας του 1ου Συνεδρίου για κόμμα όλων των μελών. Επίσης δεν υλοποιήθηκε το άνοιγμα και η αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάρχησαν απόψεις περιχαράκωσης με ευθύνη και της ηγεσίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Να δουλέψουμε για το δυνάμωμα των οργανώσεών μας σε τοπικό επίπεδο. Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση και τα μέλη του το κόμμα. Δεν μπορεί να χαράσσεται στρατηγική έξω από το κόμμα για το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κ.Ε. που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μια Π.Γ. που θα λειτουργεί με αλληλεγγύη. Πιο σημαντικό είναι για ένα μέλος του κόμματος να είναι μέλος της Κ.Ε. παρά να είναι σε υπουργική θέση.»
 
«Ας δώσουμε τη δυνατότητα για ουσιαστικό διάλογο και να πάρουμε την απόφαση να αναστηλώσουμε το σπίτι μας. Το κόμμα δεν πρέπει να είναι μόνο το “αυτί” μας στην κοινωνία αλλά και ενεργός παράγοντας κινητοποίησης της κοινωνίας. Όχι μόνο για να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά και να κρίνει την κυβέρνηση. Να θέσουμε τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα στον λαό» είπε ο κ. Τσίπρας και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά, δεν έχουν πια δόντια να δαγκώσουν γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ελληνικού λαού και της Αριστεράς και σε τρία χρόνια διακυβέρνησης ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει τα πεπραγμένα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.»

Προηγήθηκε η ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Πιερ Λοράν, Άντρος Κυπριανού και Σελαχαντίν Ντεμιρτάς.
 
Οι ομιλίες των περίπου 2.800 συνέδρων που αναμένεται να δώσουν το παρών θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, από τις 09.00 το πρωί ως τις 21.00 το βράδυ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και εξελεγκτικής επιτροπής.

Το συνέδριο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
17:00 – 19:30 – Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων
19:30 – 19:45 – Έναρξη 2ου Συνεδρίου – Τιμητικό προεδρείο
19:45 – 20:00 – Άνοιγμα εργασιών από τον γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα
20:00 – 21:00 – Εισηγητική ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα
21:00 – 22:00 – Χαιρετισμός του Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ), Άντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ), χαιρετισμοί εκπροσώπων ελληνικών κομμάτων
22:00 – 22:30 – Ημερήσια διάταξη, συγκρότηση προεδρείου, συγκρότηση επιτροπής πολιτικής απόφασης, συγκρότηση επιτροπής καταστατικού. Λήξη εργασιών.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
09:00 -15:00- «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα». Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον), ομιλίες συνέδρων
15:00 – 21:00 – «Το Κόμμα». Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ, ομιλίες συνέδρων
21:00 – Λήξη εργασιών

Σάββατο 15 Οκτωβρίου
09:00 – 09:30 – Έναρξη- συγκρότηση εφορευτικής επιτροπής
09:30 – 15:30 – Προγραμματικές αιχμές. Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ, ομιλίες συνέδρων
16:00 – Κείμενο θέσεων – πολιτική απόφαση – τροποποίηση καταστατικού – ψηφοφορίες
21:00 – Λήξη εργασιών

Κυριακή 16 Οκτωβρίου
10:00-17:00 – Εκλογή προέδρου, εκλογή κεντρικής επιτροπής, εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης