Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά από την επίτευξη συμφωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το κείμενο της συμφωνίας όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Γεγονός αποτελεί -πλέον- η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς η 6ωρης διάρκειας συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής επικύρωσε τους όρους του νέου σκληρού Μνημονίου.

Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και τράπεζες η πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας – «Ψίχουλα» για την πραγματική οικονομίαΧρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από έξι μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, αλλαγές σε τακτική και πρόσωπα και κυρίως πολλές και επώδυνες υποχωρήσεις έως ότου οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική βουλή, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης, που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισφραγίσει τη συμφωνία.

Οι αρχικές ενστάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα για το τρέχον έτος και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 και 2017 που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αναλάβει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, τελικώς κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα οι… καμινάδες του κτηρίου της Κομισιόν να βγάλουν λευκό «καπνό».

Πλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση-μαμούθ, ύψους 26 δισ. ευρώ, από το νέο πακέτο στήριξης, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη δόση, η οποία θα καταβληθεί σε επιμέρους τμήματα, ελάχιστα χρήματα θα κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εκταμιευθούν 13 δισ. Από αυτά 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears].

Τα επόμενα 3 δισ. θα δοθούν σε δύο μέρη, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ, τέλος, τα υπόλοιπα 10 δισ. θα διατεθούν -μετά από την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, τον προσεχή Οκτώβρη- για την ενίσχυση των τραπεζών.

Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα του χρέους, η διευθέτηση του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινη γραμμή» του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητά του μπορεί να επιτευχθεί με ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς κούρεμα.

Αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Κλάους Ρέγκλινγκ προέβησαν σε δηλώσεις, σχετικά με τους όρους του νέου Μνημονίου.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.

«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Ο Βάλντις Ντομπρόσβκις δήλωσε ότι: «Η σημερινή συμφωνία θα άρει την αβεβαιότητα που κρεμόταν πάνω από τη χώρα και την ευρωζώνη για πολύ καιρό. Με πλήρη ιδιοκτησία, δέσμευση και εφαρμογή, αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όλα μας τα μέσα – από τεχνική βοήθεια μέχρι οικονομική στήριξη».

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων, η ελληνική οικονομία θα τονωθεί, υπογράμμισε με τη σειρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα μίας μεγάλης διαδρομής» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους» εξήγησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ όπως τόνισε, πιστεύει ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Τέλος, σε σύντομες δηλώσεις του, εξερχόμενος από το Eurogroup, o υπουγός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η ελληνική κοινωνία θα κρίνει κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι κάτι το θετικό για τη χώρα.

Τα βλέμματα στο… εσωτερικό

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο εσωτερικό της χώρας, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Τις τελευταίες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τη δύναμή του να πέφτει κάτω από το φράγμα των 120 βουλευτών, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμηνύουν σε όλους τους τόνου ότι η στήριξή τους προς την κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης.

Με το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Αριστερής Πλατφόρμας να αποτελεί μονόδρομο και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έπειτα και από την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής, να βρίσκεται… με το ενάμισι πόδι εκτός κόμματος, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Σε πρώτο χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προκαλώντας αμηχανία στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία κάνουν λόγο για «ωμό εκβιασμό απέναντι στους διαφωνούντες και σε όσους καταψήφισαν το Τρίτο Μνημόνιο».

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός θα εξετάσει τα επόμενά του βήματα, με τις κάλπες να θεωρούνται ως πιθανό ενδεχόμενο.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης