Την τακτική του «μαστίγιου και καρότου» εξακολουθεί να εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα υποπίπτει σε φάσεις και αντιφάσεις όσον αφορά στη στάση της έναντι του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει το Ταμείο στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sueddeutsche Zeitung η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό επίπεδοΤην Πέμπτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη δήλωση-δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου περί παραμονής και ενεργής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο, και ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διατεινόταν πως επιθυμούσε την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εξέλιξη αυτή και από τη στιγμή που γίνεται κατανοητό πως ο διεθνής παράγοντας και δη η Ευρώπη ζητεί επιτακτικά την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σήμερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παίρνει τη σκυτάλη και θέτει δύο προϋποθέσεις: Η μία αφορά την Ελλάδα και η άλλη τους δανειστές.

Τα «θέλω» του Ταμείου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sueddeutsche Zeitung η κα Λαγκάρντ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό επίπεδο και δίνει έμφαση στο Ασφαλιστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και απομείωση του ελληνικού χρέους, οι προϋποθέσεις που θέτει η Λαγκάρντ για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα​

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό εκτιμά ότι δεν θα δώσει απτά αποτελέσματα παρά μόνο σε βάθος χρόνου.

«Παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή μια πολιτική διαδικασία, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ίσως και στο δεύτερο εξάμηνο του 2016» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΔΝΤ.

«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως δεύτερη προϋπόθεση, η κα. Λαγκάρντ θέτει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο κατά την ίδια δεν είναι βιώσιμο. Η «σιδηρά κυρία» του διεθνούς οργανισμού ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως αυτή η κατάσταση «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Το χρέος, συνεχίζει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις.

«Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.

Εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, πόσα χρήματα θα δώσει το ΔΝΤ, ερωτάται η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, για να απαντήσει γελώντας: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό πλαίσιο μιας περαιτέρω συμμετοχής». Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει: «Αυτά είναι τα ‘απομεινάρια’».

Για τα περαιτέρω, η κα. Λαγκάρντ παρέπεμψε στο τετ α τετ που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός.

Όπως είπε πάντως «μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για εκτιμήσεις περί έλλειψης ρευστότητας τον Φεβρουάριο, η οποία σε συνδυασμό με τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων -άρα νέο μνημόνιο- την άνοιξη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης