Στην ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. Σε σύντομες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν πολύ καλό, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικές» τις επαφές. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δώσει μια βιώσιμη λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο.
Μετά από τις συνεχείς παλινωδίες έγινε τελικά το πολυαναμενόμενο τετ α τετ Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 01.00 τα ξημερώματαΤο πολυαναμενόμενο τετ α τετ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 01.00 τα ξημερώματα και σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την κοινή θέση ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να εντατικοποιηθούν. Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη εντατικοποίησης των συζητήσεων για το χρέος της χώρας.
Οι τρεις ηγέτες προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει Αθήνα-πιστωτές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει χρήματα προς την Ελλάδα, θα ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σταματώντας τις εκροές καταθέσεων και θα αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης.
Παρά το σκωτσέζικο ντους με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η ελληνική αντιπροσωπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν σημάδια διαλλακτικότητας από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι το χαρτί του αυξημένου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 (1%), το οποίο και θα συνοδεύεται από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είπε, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, αλλά κάθε μέρα μετράει», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να μην χάσουμε περαιτέρω χρόνο και να μην παρασυρθούμε σε σκέψεις για μη παραγωγικές λύσεις για την Ελλάδα, την ΕΕ και την Ευρωζώνη».
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Ιουνίου, επισημαίνοντας πως «ελάχιστα ζητήματα παραμένουν ανοικτά με την Ελλάδα». Από τη μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία».
Υποβάθμιση από τη Standard and Poor’s
Το τετ α τετ Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε, ενώ ήδη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου με βασικό επιχείρημα τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου. Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ότι είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος στάσης πληρωμής και επιβολής ελέγχου τραπεζικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εφόσον δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και την Πέμπτη.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας