Επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της Τρόικας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόλυση περίπου 1400 εργαζομένων από τα ΑΕΙ, ενέργεια που, όπως είπε, αποτελεί «ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν την πολιτική της κυβέρνησης: Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο» και κάλεσε τους ανθρώπους του πνεύματος σε μια ευρύτερη συσπείρωση προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η κοιτίδα του πολιτισμού μας που είναι τα πανεπιστήμια που παράγουν γνώση, που μορφώνουν τους νέους επιστήμονες.
Εκ μέρους του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Ιωάννης Μυλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Μετά από τη διαθεσιμότητα τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι πια αυτά που ξέραμε μέχρι πρότινος, μιας και ούτε τα πτυχία θα έχουν πια το ίδιο αντίκρισμα με αυτό που είχαν, ούτε η ακαδημαϊκή μας απόδοση και παραγωγή θα μπορεί να είναι ίδια, με 1.369 ανθρώπους, που λειτουργούν ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια, λιγότερους στα Ιδρύματα.
Θέλαμε να τονίσουμε και τονίσαμε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήμασταν εμείς που ζητήσαμε αξιολόγηση των διοικητικών μας δομών. Και ζητήσαμε αξιολόγηση μέσα από το πρόγραμμα που το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκήρυξε την περσινή χρονιά, την περίφημη πρόσκληση 56, που θα ήταν ο μόνος ορθόδοξος τρόπος προκειμένου να αξιολογηθούν οι διοικητικές μας δομές.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε έναν άλλο τρόπο, μια fast track διαδικασία «αξιολόγησης» των δομών, την οποία κι αυτήν αποδεχτήκαμε, υποβάλλαμε τα λεγόμενα «σχέδια αξιολόγησης» στο υπουργείο πριν τη διαθεσιμότητα.
Αποδείχτηκε και από αυτά, με τα δυσμενέστατα κριτήρια δηλαδή που έθεσε το υπουργείο, ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πλεόνασμα, αλλά έχουν ένα μεγάλο έλλειμμα διοικητικού προσωπικού, ύψους 2.500 θέσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.
Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να γίνει κατανοητό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φροντίζει να παρέχει πόρους και μέσα στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να λειτουργούν καλά.
Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όπου έρχεται μια κυβέρνηση και αφαιρεί πόρους και μέσα, υπονομεύοντας το έργο των Πανεπιστημίων» ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση