Το εδώλιο δείχνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο, καθώς με πρότασή του για την υπόθεση της SIEMENS, τού καταλογίζει την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία (κακουργηματικού χαρακτήρα) με την επιβαρυντική διάταξη του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Αν η πρόταση γίνει δεκτή από το συμβούλιο εφετών, ο Θόδωρος Τσουκάτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί από το συμβούλιο εφετών, ο Θόδωρος Τσουκάτος θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξηςΕιδικότερα, στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται οι διαδρομές της μίζας από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS στη Γερμανία μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας προκειμένου να διασφαλιστεί η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ.
Το deal αυτό, κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον κατά 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο Θόδωρος Τσουκάτος ήταν η «γέφυρα» στη διαδρομή της μίζας για δυο εμβάσματα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που εκτιμάται ότι κατέληξαν σε υπαλλήλους του ΟΤΕ.
Επιπλέον, στη διαδρομή εμπλέκονται γνωστοί και φίλοι σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές με στόχο, όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, να χαθούν τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος.
Τον Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από «ύποπτο» λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων τα οποία, κατά τον εισαγγελέα, κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη.
Ο κ. Μπρης εκτιμά ότι τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, έδωσε στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος, που με τη σειρά του τα πήρε από το στενό του φίλο, Στέλιο Βίο «με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών».
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η εισαγγελική πρόταση, το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο τον κατηγορούμενο Γεώργιο Γενναίο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κ. Γενναίος «απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και σύμφωνα με την πρόταση, «παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο και τελικά κατέληξαν σε στελέχη – υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ».
Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι «το έμβασμα του παραπάνω ποσού έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας SIEMENS ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν». Δηλαδή ο Θόδωρος Τσουκάτος φέρεται να βοήθησε στο λάδωμα για την «αμαρτωλή» σύμβαση.
Με την ίδια πρόταση ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την απαλλαγή των τριών παιδιών του ακόμη καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα ενώ δείχνει το εδώλιο και για τη σύζυγο του, Μάρθα.
Τα ονόματα των 64 κατηγορουμένων
1) Μιχαήλ Χριστοφοράκος, κάτοικος Αττικής
2) Χρήστος Καραβέλας, κάτοικος Καισαριανής
3) Ηλίας Γεωργίου, κάτοικος Κηφισιάς Αττικής
4) Εμμανουήλ Σταυριανού, κάτοικος Βριλησσίων Αττικής
5) Πρόδρομος Μαυρίδης, κάτοικος Εκάλης Αττικής
6) Αλέξανδρος Αθανασιάδης
7) Jung Volker (Φόλκερ Γιουνγκ), κάτοικος Γκρύνβαλντ Γερμανίας
8) Dr. Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh
9) Heinz – Joachim Neuburger, υπήκοος και κάτοικος Μονάχου Γερμανίας,
10) Roland Koch, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
11) Thomas Ganswindt, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
12) Hans-Walter Bernsau, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
13) Jörg-Michael Kutschenreuter, υπήκοος και κάτοικος Μονάχου Γερμανίας
14) Dr. Rainer Niedl, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
15) Reinhard Herbert Siekaczek, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
16) Wolfgang Paul Wilhelm Rudolph, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
17) Heinz Wolfgang Ernst Keil von Jagemann
18) Franz Joseph Richter, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
19) Ludwig Anton Heinrich Jasper, υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
20) Γεώργιος Σκαρπέλης, κάτοικος Δάφνης Αττικής
21) Αθανάσιος Γρεβενίτης, κάτοικος Νέας Σμύρνης
22) Παναγιώτης Βεργής
23) Δημήτριος Κόκκινος
24) Σωτήριος Τζούμας
25) Κωνσταντίνος Γκόγκας
26) Νικόλαος Νίντος
27) Γεώργιος Καραπλής
28) Νικόλαος Μανασής
29) Γεώργιος Αργυρόπουλος
30) Δημήτριος Γυφτόπουλος
31) Δημήτριος Κουβάτσος
32) Γεώργιος Αυλωνίτης
33) Παναγιώτης Νικάκης
34) Briede Manfred
35) Γεώργιος Γεργιαννάκης
36) Γεώργιος Ναούμ
37) Ευάγγελος Μαρκόπουλος
38) Σπυρίδων Ταράζης του Ανδρέα
39) Αλέξανδρος Καλουτάς
40) Πολυξένη Παλαιογιώργου
41) Παντελεήμων Καρακώστας
42) Παναγιώτα Κοκκίνου
43) Θεόδωρος Τσουκάτος
44) Ηλίας Πιταούλης
45) Γεώργιος Γενναίος
46) Φώτιος Γενναίος
47) Κωνσταντίνος Βόσσος
48) Θεόδωρος Βόσσος του Βασιλείου
49) Στυλιανός Βίος
50) Σοφία Αραβοσίτα
51) Ευδοκία Μίχα
52) Παναγιώτης Παπούλιας
53) Βενετία Τερζάκη
54) Παναγιώτης Χαραμής
55) Γεώργιος Χριστογιάννης
56) Γεώργιος Καλδής
57) Αλέξανδρος Λέτσας
58) Σάββας Γιαννακάκης
59) Αθανάσιος Ράμμος
60) Βασίλειος Τυρογαλάς
61) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
62) Φάνης Λυγινός
63) Jean Claude Oswald
64) Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα
Ποιος είναι ο Θόδωρος Τσουκάτος
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος γεννήθηκε το 1952 στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και σπούδασε στη φαρμακευτική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σαν φαρμακοποιός στο υπουργείο ναυτιλίας και ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
Το 1978 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Δάφνης και το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Το 1996 έγινε προϊστάμενος του γραφείου του κοινωνικού διαλόγου του Κώστα Σημίτη και το 2000 εξελέγη βουλευτής επικρατείας. Μάλιστα, λόγω της στενής του σχέσης με τον πρώην Πρωθυπουργό έλαβε το προσωνύμιο «στρατηγός».
Στις εκλογές του 2004 απέτυχε να επανεκλεγεί, ενώ το 2008 οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το 1999 είχε κατατεθεί σε λογαριασμό του ένα εκατομμύριο μάρκα, από την εταιρεία Siemens, ισχυρισμό τον οποίο ο ίδιος δεν αρνήθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρήματα μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, καταγγελία που δεν έχει αποδειχτεί.
Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Χωριανοπούλου και έχει μια κόρη.
Διαβάστε επίσης: 64 στο σκαμνί για το σκάνδαλο Siemens
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014, 12:46