Απόλυτη κάλυψη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στις απαιτήσεις του από την Ελλάδα, φαίνεται πως παρέχει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σε δηλώσεις που έκανε στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Nathan Sheets ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα χρήματα του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού έρχονται σε αντίθεση με το θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας που έχει μέχρι στιγμής καλλιεργήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στο Αννόβερο, κατά τις οποίες έκανε λόγο για υποστήριξη της Αθήνας και ανάγκη μείωσης του χρέους.
Όπως είπε o Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός, ο ίδιος στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή.
Ανέφερε επίσης πως στηρίζει την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά στους Ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορά στην ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές, υπογράμμισε ο κ. Sheets.
Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα εργαλεία έκτακτου δανεισμού («exceptional lending facilities») του ΔΝΤ στην επόμενη φάση του προγράμματος διάσωσης. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε ακυρώσει σχετική ρύθμιση που είχε θεσπίσει το 2010 ώστε να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Spiegel: Η Ε.Ε. δεν έχει χώρο για άλλο ένα «σόου» Τσίπρα
Στο μεταξύ, ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο για την ελληνική κρίση που «επιστρέφει κι αυτό δεν είναι καλό» δημοσίευσε την Τετάρτη το γερμανικό περιοδικό Spiegel που κάνει λόγο για επανάληψη του δράματος του 2015.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ειδική σύνοδο Κορυφής μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αλλά «ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε το αίτημα με ένα σαφές όχι».
Αφού αναφέρει και την αντίδραση του Ντόναλντ Τούσκ, το περιοδικό τονίζει ότι ο λόγος για τη νέα ενόχληση είναι η άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στα μέτρα έκτακτης ανάγκης-«κάβα», τα οποία θέτει ως προϋπόθεση παραμονής το ΔΝΤ-«κάτι που επιθυμεί ιδιαίτερα η Γερμανία».
Επισημαίνεται επίσης ότι ο χρόνος εξαντλείται με μέγιστη αναμονή ως τις 20 Ιουλίου, καθώς μετά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις δανείων περίπου 2,4 δις ευρώ.
«Ήδη η κυβέρνηση της Αθήνας είναι οικονομικά “στο όριο” και μαζεύει τα αποθέματα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες» σημειώνει το Spiegel. Κυρίως όμως επικεντρώνει στο ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να συμπέσει με άλλα προβλήματα:
– Η προσφυγική κρίση απειλεί να κλιμακωθεί και πάλι. Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν από την κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, έχει αυξηθεί ήδη απότομα. Θα να είναι ακόμη μεγαλύτερος το καλοκαίρι.
– Οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη βίζα εισέρχονται στην τελική φάση. Η Άγκυρα έχει απειλήσει να τελειώσει τη συμφωνία των προσφύγων , αν δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις ως το καλοκαίρι.
– Στην Ισπανία, οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης απέτυχαν και νέες εκλογές έχουν προγραμματιστεί. Την ίδια στιγμή, η χώρα βλέπει το έλλειμμα της ψηλά και βρίσκεται και πάλι κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της Ε.Ε.. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.
– Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί αποφασίζουν με δημοψήφισμα για την τύχη τους στην Ε.Ε. Ένα Brexit θα βυθίσει την Ε.Ε στην ίσως πιο σοβαρή κρίση από την ίδρυσή της.
«Αυτή η σύμπτωση των γεγονότων είναι αμφίσημη για τον Τσίπρα» σημειώνει το Spiegel: Του δίνει ένα μέσο πίεσης για να πετύχει στις απαιτήσεις του, δεδομένου ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα, αλλά από την άλλη πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός – σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2015 – δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής.
«Η Ε.Ε. δεν έχει καμιά επιθυμία να δώσει πάλι στον Τσίπρα χώρο στη σκηνή για ένα ακόμη σόου του» δηλώνει στο περιοδικό αξιωματούχος.
Το Spiegel καταλήγει με την πρόβλεψη ότι στο τέλος όλα θα συμφωνηθούν κι αυτό γιατί «το ζήτημα του Grexit δεν θέλει καμία κυβέρνηση να το συζητήσει.»
Χ. Κ.