Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», μετά το τέλος της πολύμηνης κοινοβουλευτικής έρευνας για τον πρώην τσάρο της οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την κατάθεση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, της πλειοψηφίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει το απόγευμα της Δευτέρας για την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και -όπως όλα δείχνουν- παραδίδει τη σκυτάλη των ερευνών στη Δικαιοσύνη.

Σε περίπτωση υπερψήφισης του πορίσματος για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι διατάξεις του Συντάγματος αναθέτουν πλέον τη εκ βάθους διερεύνηση της υπόθεσης σε Δικαστικό Συμβούλιο, που συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστές (3 από το ΣτΕ, 2 Άρειο Πάγο).

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου κατηγορείται για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα, με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατηγορείται και για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία μέρα-ορόσημο, καθώς έπειτα από 24 χρόνια, δηλαδή από τότε που εκδικάστηκε η υπόθεση Κοσκωτά, αποφασίζεται επί της ουσίας η εκ νέου η σύσταση του Δικαστηρίου που προβλέπεται από το Σύνταγμα για να δικάσει πολιτικό πρόσωπο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία στις 23.00 το βράδυ, παρουσία του πρώην υπουργού.

Να σημειωθεί ότι εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα, τα οποία έχουν καταθέσει διάφορες πορισματικές εκθέσεις, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, τις ευθύνες του πρώην υπουργού, αλλά και μη πολιτικών προσώπων, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων που ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς, ενώ θα ορίσει ειδικό ανακριτή, ο οποίος από τον νόμο έχει ευρύτατες αρμοδιότητες.

Ουσιαστικά, η υπόθεση θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση.

Τα πορίσματα



Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τις κατηγορίες της απιστίας και νοθείας εγγράφου το πόρισμα που συνυπογράφεται από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πόρισμα 1 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινική δίωξη στον Παπακωνσταντίνου

Την άσκηση ποινικής δίωξης για τρία κακουργήματα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την περαιτέρω διερεύνηση για τους χειρισμούς των Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου ζητεί στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής αναφέρουν στο πόρισμά τους:

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

i. Της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν.1608/1950
ii. Της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν.1608/1950
iii. Της πλαστογραφίας, υπό την έννοια της κατάρτισης πλαστού εγγράφου και όχι της νόθευσης γνησίου
iv. Της παράβασης καθήκοντος

Και προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνουν «αρμοδίως και αμελλητί οι απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης τέλεσης ποινικών αδικημάτων περί την υπηρεσία και περί την απονομή της δικαιοσύνης, εν αναφορά με όσα περιέχονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Διώτη, σχετικά με υπόθεση που εκκρεμούσε, τον Ιούλιο 2011, στην Εισαγγελία και την οποία ο Ιωάννης Διώτης παρακολουθούσε για λογαριασμό του ανησυχούντος και αδημονούντος Γ. Παπακωνσταντίνου»

Για τον Ευ. Βενιζέλο πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως (ανάλογα με την περίπτωση) η εκ μέρους του τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και ειδικότερα:

i. Της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν.1608/1950, επιτεινόμενη από την δια μακρό χρόνο συνέχιση τέλεσης του εγκλήματος και την ιδιαίτερα μεγάλη αξία του αντικειμένου του
ii. Της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, , με την επιβαρυντική περίσταση του Ν.1608/1950 επιτεινόμενη από την δια μακρό χρόνο συνέχιση τέλεσης του εγκλήματος και την ιδιαίτερα μεγάλη αξία του αντικειμένου του
iii. Της παράβασης καθήκοντος

Για τον Γ. Παπανδρέου

Προκύπτει ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η έρευνα, ώστε με νέα δεδομένα, τα οποία πιθανότατα θα προκύψουν από τη διαδικασία να διερευνηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο συμμετοχικής του δράσης στην αξιόποινη συμπεριφορά του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας, στα υπ’ αυτού τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, και της παράβασης καθήκοντος.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο πόρισμά τους.

Στο κάδρο των ποινικών ευθυνών βάζουν ωστόσο, και τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, προτείνοντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητούν να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες του για πέντε αδικήματα: της ψευδορκίας, της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή. Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ζητούν να διερευνηθούν τα εξής αδικήματα: της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή, της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων που προβλέπονται στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον Λουκά Παπαδήμο, προτείνουν να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τρία αδικήματα: της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων που προβλέπονται στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Το πόρισμα του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ, από τον πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ύπαρξη της λίστας “Λαγκάρντ”, ζήτησε επανειλημμένα τη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης και με όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ πήρε μέρος στην συγκρότηση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης, για να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα διερεύνησής της και απόδοσης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι η εμπειρία από τη λειτουργία παρόμοιων επιτροπών κατά το παρελθόν έδειχνε ότι οι επιτροπές αυτές λειτουργούν στην ουσία με στόχο τη συγκάλυψη των προβλημάτων.

Αυτό άλλωστε είχε διαφανεί και από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την απόφαση της πλειοψηφίας, που περιόριζε τη συζήτηση σε επί μέρους πλευρές, με προφανή στόχο να μη διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί και είχε ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών:

1. Του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα : α) της παράβασης καθήκοντος για τη μη αξιοποίηση της λίστας, β) της απιστίας περί την υπηρεσία από τη ζημιά που προκλήθηκε από τη μη αξιοποίηση της λίστας, γ) την υπεξαγωγή εγγράφου, δ) την πλαστογραφία και ε) τη νόθευση
2. Του πρώην υπουργού Ευαγ. Βενιζέλου για τα αδικήματα: α) της παράβασης καθήκοντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας και β) της απιστίας περί την υπηρεσία από τη ζημιά που προκλήθηκε από τη μη αξιοποίηση της λίστας.

Τελικά, με ευθύνη των κομμάτων της τότε τρικομματικής συγκυβέρνησης (ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ ), η διερεύνηση περιορίσθηκε μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνο για τα αδικήματα που σχετίζονταν με τη διαγραφή από τη λίστα των τριών συγγενικών του προσώπων.  Εκ των υστέρων μόνο και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ειδικής Επιτροπής, προστέθηκε το αδίκημα της απιστίας, σχετικά με τη ζημιά από τη μη αξιοποίηση της λίστας.

Δικό της πόρισμα κατέθεσε η Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωσή της, είχε δηλώσει ότι το πόρισμα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» το καταθέτει στον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, αλλά όχι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί «απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης