Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ό,τι προηγήθηκε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την οικονομική ομηρία και υποταγή αντιτείνουν οι δανειστές στην πρόταση της κυβέρνησης για έντιμο συμβιβασμό.

Πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων, με εντάσεις, τελεσίγραφα, non paper, εκατέρωθεν δηλώσεις, δημοψηφίσματα και πλέον φθάσαμε στο σημείο μηδέν.

Η αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας μας εξαρτάται από την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για τριετές δάνειο που θα συνοδεύεται από πρόγραμμα (Memorandum of Understanding) και έχει διαβιβαστεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους Θεσμούς. Επί της ουσίας πρόκειται για μνημόνιο ύψους 51 δις ευρώ (σ.σ. ίσως και παραπάνω) με σκληρά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταίροι έσφιξαν τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα, πλην των Ιταλών και των Γάλλων που εμφανίζονται λιγότερο καχύποπτοιΤο αίτημα προς τον ESM ήρθε εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και βέβαια της ασφυξίας που πλήττει την αγορά.

Αυτό μετά την -αναμενόμενη- απόφαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση του ορίου του ELA στο ανώτατο όριο των 88,6 δις ευρώ και την αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα.

Οι εταίροι έσφιξαν τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα, πλην των Ιταλών και των Γάλλων που εμφανίζονται λιγότερο καχύποπτοι ως προς τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης και την τήρηση των δεσμεύσεών της. Άλλωστε, οι κ.κ. Ολάντ και Ρέντσι έχουν στο νου τους ότι ένα πιθανό γερμανικό plan b για «G euro» ή αλλιώς ελληνικό ευρώ, θα άνοιγε την όρεξη του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε για πειραματικές λύσεις θα οδηγούσε σε F euro (Γαλλία), σε I euro (Ιταλία) κλπ… Tα όποια σχέδια επί χάρτου για Grexit προσπαθούν να βάλουν στο συρτάρι και οι ΗΠΑ με τελεσίγραφά τους προς την Καγκελαρία, καθώς οι αγορές στην Κίνα θυμίζουν το κραχ της Wall Street το 1929.

Το χρονοδιάγραμμα πλέον είναι ασφυκτικό και αυτό αποτυπώνεται στις συνεχείς επαφές των Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εστάλη το αίτημα στον ESM και διαβιβάστηκε στους Θεσμούς, οι οποίοι με βάση το αίτημα καλούνται να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους (την Τετάρτη τόσο ο Αμερικανός Υποικ. Τζακ Λιου, όσο και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν για μη βιώσιμο χρέος), την κατάσταση της οικονομίας (εν μέσω capital control) και να συμφωνήσουν για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Aναμένεται η κατάθεση των ελληνικών προτάσεων για άμεση και πολυετή χρηματοδότηση, με τελική προθεσμία την Πέμπτη ή το πρωί της Παρασκευής (8.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ). Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της η οποία θα έχει δύο «στάδια», σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Θα αποφασιστεί πρώτα το πακέτο που θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο μία στήριξη του τραπεζικού συστήματος και πιθανή βραχυπρόθεσμη κάλυψη και μετά το νέο μνημόνιο/δάνειο διάρκειας 3 ετών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα.

Εν συνεχεία οι Θεσμοί θα οριστικοποιήσουν το συνολικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Το συνολικό πακέτο αυτό ουσιαστικά γυρίζει τη χώρα στη διαδικασία του 2010. Απαιτεί έγκριση κοινοβουλίων, ώστε να συνταχθούν οι νέες δανειακές συμβάσεις.

Η πρόταση για συμφωνία

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προετοιμάζει, σε συνεργασία με τεχνικούς συμβούλους από Γαλλία και Κομισιόν, το προτεινόμενο «πακέτο» μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύει το αίτημα για άντληση χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδου από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ. Δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».

Συμφωνία θέλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που σημείωσε την Τετάρτη «ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια συμφωνία “χωρίς νικητές και ηττημένους”, διαφορετικά οι επιπτώσεις μιας αποτυχίας θα είναι οδυνηρές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη -και από γεωπολιτικής άποψης».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης