Αγώνα δρόμου θα κληθεί να… τρέξει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάδειξή της, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά για τις μεταρρυθμίσεις.
Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης και ήδη από την Πέμπτη ξεκινά ένας νέος γύρος επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕλλάδαΧαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις.
Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης και ήδη από την Πέμπτη ξεκινά ένας νέος γύρος επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Έτσι, την ημέρα εκείνη συγκαλείται το EuroWorking Group, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί για τα νέα προαπαιτούμενα, τα οποία θα «επιτρέψουν» την αποδέσμευση των υπολειπόμενων 3 δις ευρώ που «εκκρεμούν» από την προηγούμενη δόση.
Μια πρώτη επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Εκεί, αναμένεται να συναντήσει τη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα του «υπενθυμίσει» τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χθες ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, γνωρίζει ότι ο χρόνος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν θα «ρισκάρει» να τοποθετήσει νέα πρόσωπα σε νευραλγικές θέσεις. Έτσι, το πιθανότερο είναι να διατηρήσει επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο Γ. Χουλιαράκης κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο που θα αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ήδη από την επανεκλογή του, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των τραπεζών, με την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Εντός του επόμενου μήνα η νέα κυβέρνηση καλείται να προσδιορίσει μέτρα ύψους έως 5 δις ευρώ για το 2016, ενώ υποχρεούται να εισαγάγει νόμους για μια σειρά παρεμβάσεων που θα αποδώσουν τα έτη 2017-2018.
Αναφορικά με τα μέτρα των 5 δις, η κυβέρνηση καλείται να προσδιορίσει μεταξύ άλλων:
-τη δεύτερη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με μέτρα που θα εξασφαλίζουν 1,8 δις
– αναδιάρθρωση του φόρου εισοδήματος, ένταξη της εισφοράς αλληλεγγύης και αλλαγή της κλίμακας φορολογίας
– προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
– αύξηση συντελεστή φορολόγησης των αγροτών
– φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
– αύξηση του φόρου στα ενοίκια.
Ποιοι ετοιμάζουν κοστούμι ορκωμοσίας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του zougla.gr, τα ονόματα που θα απαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό σχηματισμό, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει οριστικοποιηθεί οτιδήποτε, καθώς υπάρχουν και ενστάσεις, είναι τα εξής:
Πρόεδρος της Βουλής: Γιάννης Δραγασάκης ή Νίκος Βούτσης ή Θεόδωρος Δρίτσας
Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών: Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης
Υπουργός Επικρατείας: Nίκος Παππάς ή Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το μνημόνιο: Γιώργος Χουλιαράκης
Υπουργός Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή Υπουργός Εσωτερικών: Πάνος Σκουρλέτης
Υπουργός Εσωτερικών: Nίκος Βούτσης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος
Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς
Υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος
Υπουργός Υγείας: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται να έχει ενστάσεις. Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθεί ο κ. Μουζάλας, τα ονόματα που «παίζουν» είναι ο Δ. Βίτσας ή ο Θ. Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Υπουργός Παιδείας: Κώστας Γαβρόγλου
Αναπληρωτής υπουργός για τη Διαφθορά: Π. Νικολούδης.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ
Διαβάστε επίσης: