Σάλος προκλήθηκε από την αναφορά του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, περί του κατώτατου μισθού, στην Ελλάδα των υψηλών ποσοστών ανεργίας.
«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» είπε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μέργος μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.
Οι δηλώσεις του Γ. Μέργου έρχονται λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας η οποία έχει θέσει κατ’ επανάληψη την μείωση του κατώτατου μισθού. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα για να τεκμηριώσει την άποψη του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».
Nα σημειωθεί ότι ο κ. Μέργος είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Άδειασμα από Βρούτση και Υπουργείο Οικονομικών
Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, «άδειασαν» τον γενικό γραμματέα.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης είπε: «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μοναδικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών εξέδιδε ανακοίνωση κρατώντας αποστάσεις από τον κ. Γενικό.
«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat» προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο κ. Μέργος μεταξύ άλλων στην ομιλία του είπε πως «το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».
Η χρυσή θυγατέρα του κ. Γενικού με τις θέσεις στο Δημόσιο
Σκανδαλώδης υπόθεση νεποτισμού είχε ξεσπάσει προ μηνών στους νομικούς κύκλους όταν έγινε γνωστό πως η κόρη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κατάφερε εν ριπή οφθαλμού να διασφαλίσει την πρόσληψη σε τρεις θέσεις του Δημοσίου ως δικηγόρος.
Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας «καλπάζει» με αλματώδεις ρυθμούς, και ιδιαίτερα στους νέους, η κόρη του Γ. Μέργου, εμφανίζεται να αλλάζει τις θέσεις στο Δημόσιο… «σαν τα πουκάμισα».
Πρόκειται για την νεαρή δικηγόρο, κόρη του γενικού γραμματέα σε ένα από τα βασικά Υπουργεία της κυβέρνησης και πανεπιστημιακού δασκάλου Γ. Μέργου, η οποία φαίνεται ότι κατάφερε το ακατόρθωτο. Δηλαδή τον διορισμό της σε θέσεις δημοσίων οργανισμών, τις οποίες εγκαταλείπει μάλιστα τη μία μετά την άλλη.
Ο τρόπος, πάντως, με τον οποίο διορίστηκε η εν λόγω δικηγόρος στους δημόσιους οργανισμούς (ΟΛΠ, Οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κ.λπ.).έχει εγείρει πολλά ερωτήματα προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις στη δικηγορική κοινότητα.
Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, κάλεσε τη δικηγόρο σε εξηγήσεις, προκειμένου να πει πως η ίδια μπόρεσε, αυτό που μοιάζει ως απραγματοποίητο όνειρο για μεγάλο αριθμό συναδέλφων της οι οποίοι δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.