Πολιτική, διπλωματία και μπίζνες συνθέτουν το ελληνογαλλικό φλερτ. Τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα ακολουθούν φιλόδοξοι στόχοι τόσο για την ελληνική όσο και για τη γαλλική πλευρά.
Ο κ. Ολάντ προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φτάσει στην πρωτεύουσα -η οποία έχει μετατραπεί σε φρούριο- το απόγευμα της Πέμπτης, στις 16.30 στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή στο κόκκινο χαλί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου είναι ήδη στην Αθήνα μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για να προετοιμάσουν την επίσκεψη.
Η γαλλική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής. Κουστωδία από πολιτικούς και επιχειρηματίες αλλά και ανθρώπους του πολιτισμού γεγονός που αφήνει ελπίδες για πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Μεταξύ των υπουργών που θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι o Υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, η Ségolène Royal, Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat Vallaud-Belkacem, Υπουργός Παιδείας, η Fleur Pellerin, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας και ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Harlem Desir.
Σε αναζήτηση ποικίλων επενδύσεων στη χώρα μας θα τον συνοδεύουν 70 επιχειρηματίες από την αφρόκρεμα των γαλλικών εταρειών όπως η Vinci , η Veolia , η Total, η Suez και EDF, που, όπως γράφουν τα γαλλικά μέσα, σκοπεύουν να επωφεληθούν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που τους επόμενους μήνες θα είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ολάντ διαμορφώνεται ακόμα από τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Κυβερνητικές πηγές την χαρακτήριζαν «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα» και υπενθύμιζαν την πρόσφατη δημόσια δήλωση στήριξης του Γάλλου προέδρου στο ελληνικό πρόγραμμα και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το τι περιμένει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση από την προγραμματισμένη επίσκεψη Ολάντ, σε μία κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία είναι γνωστό.
Την υποστήριξή του κυρίως στο καυτό ζήτημα της απομείωσης του χρέους που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να τεθεί επί τάπητος μετά την πρώτη αξιολόγηση αλλά και τη βοήθειά του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η στάση του Ολάντ τους μήνες της διαπραγμάτευσης, πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον είχε αναδείξει σε σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «οπισθοδρόμηση» για την Ευρώπη ένα ενδεχόμενο Grexit, είχε στείλει Γάλλους τεχνοκράτες να συνδράμουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συγγραφή της ελληνικής πρότασης και πριν από λίγες ημέρες από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, παρούσας της Άγκελας Μέρκελ, μίλησε για εγκατάλειψη της χώρας μας από την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «τώρα θα αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ έναν ισχυρό εταίρο και σύμμαχο για τις πολιτικές και οικονομικές μάχες που έχει μπροστά της.
Σε πολλαπλά οφέλη όμως προσδοκά και ο Γάλλος πρόεδρος που κυνηγά ένα… καλό κέρδος. Με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ – μόλις στο 13% – και με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές να έπονται είναι δεδομένο ότι ο κ. Ολάντ έρχεται για να… πάρει.
Είναι γεγονός ότι η γαλλική οικονομία αναζητά απεγνωσμένα επενδύσεις ανά τον κόσμο καθώς η βαριά της βιομηχανία νοσεί. Είναι επίσης κρυφό μυστικό ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τραινοσέ, καθώς οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ως μέσο μεταφοράς προϊόντων αναμένεται να αποφέρουν μεγάλη κερδοφορία σε όποιον τα αναλάβει. Η Γαλλία λοιπόν αποτελεί έναν από τους μνηστήρες μετά και την ξαφνική απόσυρση του ενδιαφέροντος από τους Ρώσους για τρένα, ΟΛΘ και Rosco.
Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας γαλλικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, με τη γαλλική Total να είναι πρώτη στη λίστα των ενδιαφερομένων. Επίσης τα ενεργειακά έργα γοητεύουν τους Γάλλους επιχειρηματίες.
Στο παρελθόν η EDF και η θυγατρική της Edison είχαν ενδιαφερθεί για τη ΔΕΗ, ενώ τώρα το ενδιαφέρον τους στρέφεται κατά πληροφορίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στις επιδιώξεις των Γάλλων επιχειρηματιών βρίσκεται και ο τομέας των κατασκευών. Στη γαλλική αποστολή θα συμμετέχει αντιπροσωπεία της Vinci που αποτελεί κορυφαίο τεχνικό όμιλο παγκοσμίως.
Στην ατζέντα των Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ είναι, μεταξύ άλλων η επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, οι συλλογικές συμβάσεις, η προάσπιση της διαφάνειας, το πακέτο Γιουνκέρ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, ως «επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, θεωρείται ως η υψίστη πολιτική στιγμή.
Εκτιμάται ότι θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης» όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.
Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ
Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου
Το πρόγραμμα της επίσκεψης χαρακτηρίζεται μαμούθ. Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο ο Φρανσουά Ολάντ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρόντος και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Στις 17.30 θα γίνει επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο όπου στς 17:45 θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Μετά την ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου.
Στις 20:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του.
Την Παρασκευή στις 08:30 το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος και η επίσημη αντιπροσωπεία θα έχουν συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία με επιχειρηματίες.
Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό.. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου και του Αλέξη Τσίπρα.
Στις 11:55 ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 16:00 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στον τελευταίο του σταθμό, στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία”.
Θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.
Το zougla.gr θα καλύψει ζωντανά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου καθώς και όλες τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα
«Φρούριο» η Αθήνα
Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της διήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας.
Ειδικότερα, αναμένεται να διατεθούν περίπου 2.500 αστυνομικοί, ενώ οι δρόμοι από τους οποίους πρόκειται να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος θα κλείσουν αρκετή ώρα πριν.
Επιπλέον, θα προηγείται εξονυχιστικός έλεγχος όλων των σημείων από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη τα οποία θα επισκεφθεί ο κ. Ολάντ, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται.
Παράλληλα, πολύ αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν την Παρασκευή στη Βουλή, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ολάντ στη Βουλή, θα απαγορεύεται η μετακίνηση υπαλλήλων στο εσωτερικό της, ενώ θα πρέπει από νωρίς να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.