Με τη μείωση μισθών και συντάξεων, προφανώς από τους εργαζομένους και συνταξιούχους στο Δημόσιο, αλλά και από εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, επιχειρεί η τρόικα να καλύψει τα 8 δις από το σύνολο των 11,7 δις του πακέτου των νέων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως η τρόικα επιλέγει το «σκληρό σενάριο» με τη μέθοδο των οριζόντιων περικοπών, επιλογή που προσκρούει, θεωρητικά τουλάχιστον, στην άρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, αφού πρόκειται για υιοθέτηση μέτρων οριζόντιας περικοπής που αφορούν ακόμη και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπαίνουν στην τελική ευθεία και οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο θα είναι πλέον καθημερινές.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα αυτά ανέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το βράδυ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι της τρόικα, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, κατέστησαν σαφές στον κ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, ότι το πακέτο πρέπει να αποτελείται κατά τουλάχιστον 7 – 8 δισ. ευρώ από μέτρα σχετικά με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η συνάντηση με την τρόικα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε σε καλό κλίμα και υπήρξε πρόοδος.

Για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των μέτρων που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από τα 65 σήμερα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σίγουρα πάντως πριν από την Παρασκευή, οπότε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια.

Με γεμάτη ατζέντα οι επαφές Ράιχενμπαχ

Η ατζέντα της συνάντησης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, με την κυβέρνηση θα περιλαμβάνει τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και την πορεία εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 17.30 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο ασφαλιστικό και στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για την επαναφορά της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης