Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:00. Μετά την φορτισμένη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήραν βουλευτές αλλά και υπουργοί.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, πιστός στην πάγια άποψή του, τόνισε: «Εφόσον συνεχιστεί η πίεση που μας ασκούν, να εξετάσουμε τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».

Ο Αλέκος Καλύβης ζήτησε «να απεμπλακούμε από την ιστορία της διαπραγμάτευσης και να γυρίσουμε την συζήτηση στο πρόγραμμά μας». Ζήτησε δε από τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι «η επιλογή μας είναι η παραμονή μας στο ευρώ, αλλά δεν θα είναι η καταστροφή η αποχώρησή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Μητρόπουλος άσκησε έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο». Υποστήριξε πως «έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές» και επανέλαβε ότι «κακώς πήγαμε στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως «πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση». Πρότασή του ήταν να σχεδιαστεί και να επιτευχθεί αργότερα η βελτίωση της συμφωνίας «με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους».

Ο Στάθης Λεουτσάκος επέμεινε ότι «υπάρχουν διέξοδοι και δεν υπάρχουν μονόδρομοι». Τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε «να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε: «Το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή ότι μετά ακολουθούν κι άλλοι. Αυτό το «υπερόπλο» όμως πρέπει να δοκιμαστεί και να δοκιμαστεί μέχρι τέλους». Όπως τόνισε η βασική υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης είναι το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετείχε στη διαπραγμάτευση, εξήγησε τι έγινε στις Βρυξέλλες: «Δώσαμε ισοδύναμα που αφορούν σε δομικές αλλαγές, όπως η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αλλά μας είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι να διαπραγματευτούν».

Ο Κώστας Ήσυχος, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση «δεν είναι στη λήξη της, αλλά δεν είναι και στο καλύτερό της σημείο». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μπορεί να βρεθεί και κάποια λύση» και κάλεσε τους πιστωτές να συνεννοηθούν «τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της μίλησε για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του Χρέους.

Τσίπρας: Πολιτικό σχέδιο των δανειστών για την ταπείνωση του λαού

Aπολογισμό του κυβερνητικού έργου, με αναφορές στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έκανε από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

O κ. Τσίπρας κατήγγειλε πολιτικό σχέδιο που έχει ως στόχο την ταπείνωση του λαού, όσον αφορά στην επιμονή των δανειστών σε πρόγραμμα λιτότητας.

«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη, ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποτέλεσε καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής. Δεν υπήρξε περίοδος χάριτος για εμάς. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας. Με την προσοχή μας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε εν μέρει το γεγονός ότι τα δημόσια ταμεία άντεξαν και αντέχουν, στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, που έφερε χρήμα στο κράτος.

Ανοίξαμε την ΕΡΤ, τη μνημονιακή ντροπή, αποκαταστήσαμε τις αδικίες στον Δημόσιο Τομέα, καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας στα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές, σε ένα διαρκές καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αλλάξει η άθλια πραγματικότητα των μνημονίων. Μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι δύσκολος» τόνισε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ποιός θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει έρθει η ώρα την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι κόσμος της εργασίας» είπε.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς “τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση” και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η Κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής. Ούτε λειτουργούμε με, το έχουμε αποδείξει, εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και όλες σας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα. Παραλάβαμε πριν από λίγους μήνες μια χώρα που δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα 4ετίας να παραδώσουμε μια χώρα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, χωρίς φοροδιαφυγή και με αντιμετώπιση των εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς και παρανομίας που έχουν στηθεί στο εσωτερικό της ελληνικής διοίκησης. Θα παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

Διαβάστε επίσης:

Στα… πατώματα ο Γιάνης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, 16:13

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης