Toυ Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε θρίλερ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η νέα αστοχία με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ήταν… «κόκκινο» πανί για τους βουλευτές της συγκυβέρνησηςΑκόμη και υπουργοί αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν έντονα στο αλαλούμ που προκλήθηκε επιρρίπτοντας ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο, ενώ στο Μαξίμου φοβούνται αντιδράσεις κατά την ψηφοφορία της Τρίτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Πέμπτης, μόλις η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, «γαλάζιοι» βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζονταν με διόλου κολακευτικά σχόλια για το νέο «αυτογκόλ» που προκαλεί την κοινή γνώμη και μιλούσαν για επικοινωνιακό λάθος.

Το δίλημμά τους ήταν ότι αν καταψήφιζαν την τροπολογία θα κινδύνευαν να θέσουν εν αμφιβόλω τη συμφωνία με την τρόικα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – αλλά από την άλλη γνωρίζουν τις αντιδράσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες εφόσον υπερψηφίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ήταν… «κόκκινο» πανί για τους «γαλάζιους» με αποτέλεσμα το Μαξίμου να αποφασίσει να στείλει τον Χρήστο Σταϊκούρα στη θέση του στη Βουλή.

Πάντως θέμα αντικατάστασης του κ. Χαρδούβελη δεν τίθεται, όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε τη δυσαρέσκειά του για το αλαλούμ λέγοντας πως «θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση». Υποστήριξε ωστόσο ότι «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».

Δηκτικός ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος που δήλωσε: «Επιτέλους, κάποιος να πάει σπίτι του». Ο Γ. Βλάχος μιλώντας στην Ολομέλεια είπε πως πρέπει να μεταφερθεί στον υπουργό Οικονομικών ότι «η Βουλή δεν νομοθετεί όπως θέλει ο καθένας». Ζήτησε δε «να έρθει ο κ. Χαρδούβελης να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και να μας εξηγήσει τι έγινε. Επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι».

Πάντως αργότερα, διευκρίνισε ότι δεν ζητά να παραιτηθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης «αλλά εκείνοι που τον παραπλάνησαν».

Στα κάγκελα ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε την προσωπική της δυσφορία «για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος, αλλά είναι ουσία».

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι Απ. Κακλαμάνης που απείλησε να καταψηφίσει, όπως και ο Μιχάλης Κασσής, ενώ αυστηρή κριτική άσκησε και η ΔΗΜΑΡ.

Προς παραίτηση η Σαββαΐδου;

Πέραν από τους βουλευτές που αντέδρασαν έντονα στο νέο φιάσκο, την απειλή της παραίτησης εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης προκάλεσε το ξέσπασμα της Σαββαΐδου η οποία δεν είχε ενημερωθεί ότι το νομοσχέδιο θα περιελάμβανε αυτή την αλλαγή. «Η ΓΓΔΕ θα εφαρμόζει το νόμο όπως σε κάθε περίπτωση αυτός έχει» διεμήνυσε μέσω συνεργατών της εκφράζοντας εμμέσως την δυσαρέσκειά της για τον χειρισμό της υπόθεσης. Μάλιστα, χθες το βράδυ έφτασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση από τα καθήκοντά της. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιχείρησε να την μεταπείσει ωστόσο το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, πάντως, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για την αναθεώρηση του Συντάγματος διεμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης