«Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχτεί τη συνεργασία των Βρυξελλών για τη φύλαξη των συνόρων της -που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σένγκεν» τόνισε σε δηλώσεις του, την Τρίτη, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο Γκι Φερχόφστατ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το «πώς θα πειστούν οι ελληνικές Αρχές να συνεργαστούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», λέγοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φερχόφστατ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να δώσουν τα 3 δις ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος για «το τι θα τα κάνει ο (πρόεδρος) Ερντογάν»​

«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι, επομένως, σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αποδεχτούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχτούν, θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σένγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχτούν ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Είναι επίσης ζήτημα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην Ε.Ε. να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα».

Πυρά κατά της Τουρκίας

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να δώσουν τα 3 δις ευρώ στην Τουρκία χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος για «το τι θα τα κάνει ο (πρόεδρος) Ερντογάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική» ανέφερε ο επικεφαλής των ΦιλελευθέρωνΜάλιστα, πρότεινε να μοιραστούν τα 2 δις ευρώ απευθείας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, όπως ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό αυτό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο την ημέρα. Μ’ ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες. Προτείνουμε, λοιπόν, μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας».

Με αυτήν τη λογική και με τη διάθεση των 2 δις ευρώ, (οι πρόσφυγες) θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας, σύμφωνα με τον κ. Φερχόφστατ.

«Το ένα δις ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και στην υγεία των προσφύγων» κατέληξε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης