Προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019, ζήτησαν οι θεσμοί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν την έναρξη του Eurogroup, σύμφωνα με διαρροές.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν το Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters πως προσέρχεται στις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως δεν θα ζητηθούν περαιτέρω μέτρα χάρη στην υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών, το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,44 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο για 1,98 δισ. ευρώ. Κύρια αιτία ήταν η αύξηση των εσόδων χάρη στην υπεραπόδοση στις φορολογικές εισπράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως ακόμα κι αφού το πλεόνασμα ροκανιστεί από τις ανάγκες τις γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 0,5%.

«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει […] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης