Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Στην εκδήλωση του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Εαμικής Αντίστασης, μίλησε στις 19:00 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την «απόδοση του χώρου θυσίας στον Δήμο και το λαό». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Ενότητα και αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν έξω από το Σκοπευτήριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του πρωθυπουργού. Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία, προκλήθηκε ένταση όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να πλησιάσουν στον χώρο της εκδήλωσης.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών. Κατά τις περιορισμένες συμπλοκές, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια αποχώρησαν προς την πλατεία Καισαριανής.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30 και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα. 

«Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματικό φόρτιση.Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής, το σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδηση μας.

Η θυσία της πρωτομαγιάς του 1944 ήταν θυσία στο πλαίσιο τις εθνικής αντίστασης και μας κάνει όλους υπερήφανους, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η θυσία αυτή ανήκει σε κάθε Έλληνα αγωνιστή. Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώρας μας, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.
“Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους”, είπε.

“Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής”, σημείωσε ακόμη.


(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις συγκεντρώσεις:

“Απουσία” του δημάρχου Καισαριανής
 
Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος με επιστολή του γνωστοποίησε ότι δεν θα παρευρεθεί στη εκδήλωση, αναφέροντας πως« η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, δεν του χαρίστηκε από κανέναν και δε μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής Πολιτικής».

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει σχετικά με την απόφαση του δημάρχου: «Ο δήμαρχος Καισαριανής και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παραχώρησης του σκοπευτηρίου, το ΚΚΕ άλλωστε υπερψήφισε τη ρύθμιση. Ο δήμαρχος απλώς εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις τις οποίες ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα θυμάται». Προστίθεται ακόμη, ότι η απόδοση του σκοπευτηρίου στο δήμο είναι μία ιστορική δικαίωση που ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης