Του Μιχάλη Παπανίδη

Από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα τα «καλά νέα» για το ελληνικό ζήτημα, από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Μάλτα.

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Σόιμπλε​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο Μαξίμου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αναμένουν διακαώς μια επίσημη δήλωση περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2018, για να «γυρίσουν» το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για να δώσουν κάποιες «καλές ειδήσεις» στην οικονομία. Ωστόσο, το πραγματικό «αγκάθι» για την Αθήνα δεν είναι άλλο από τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων, που έρχεται όλο και πιο κοντά στο 2018, χωρίς να λείπουν και ακόμη πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, προς το παρόν, να το διαχειριστεί.

Πάντως, τον τόνο έδωσε από νωρίς το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να τονίσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018.

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές» πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ.

Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις ώρες αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι «επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

H Ελλάδα και οι πιστωτές φαίνεται να έχουν έλθει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να προωθήσει η χώρα το 2019 και το 2020​Τη «σκυτάλη της ενημέρωσης» έλαβε το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές και οι πιστωτές κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τις συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. πρόκειται να εγκρίνουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα και οι πιστωτές φαίνεται να έχουν έλθει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να προωθήσει η χώρα το 2019 και το 2020, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Με τον τρόπο αυτόν, γίνεται εφικτή και η επιστροφή των τεχνικών ομάδων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα… μέτρα!

Η συμφωνία, ωστόσο, δεν ανατρέπει το εφιαλτικό πακέτο μέτρο που περιλαμβάνει. Αντιθέτως, η λήψη μέτρων είναι «κλειδωμένη» και τις τελευταίες ώρες η «μάχη δίνεται» για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας «απειλούν» τα μέτρα να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2018 κιόλας, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα και περιορίζοντας τις ασκήσεις επί χάρτου για τον βέλτιστο χρόνο των εκλογών.

Η συμφωνία, λοιπόν, περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,6 δις ευρώ καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις, που μόνο ευχάριστα δεν υποδέχεται η ελληνική κοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης