Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, που εξελίχθηκε σε… κυπριακό ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τρεις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας σε κλίμα διχασμού και τις a priori θετικές εισηγήσεις προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει το ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει άρθρο για το γήπεδο της «Ένωσης».

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για το γήπεδο πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε μεσοβέζικες δεσμεύσεις, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να επιδίδονται τελικά σε πολιτική κωλοτούμπα εντός της Βουλής, διά στόματος Αφροδίτης Θεοπεφτάτου.

Αρχικά, βουλευτές του κόμματος ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τα σχέδια της ηγεσίας της ΑΕΚ για το γήπεδο. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου είχε τοποθετηθεί υπέρ της ανέγερσης γηπέδου, όπως και το αθλητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα οι βουλευτές Δημήτρης Στρατούλης και Γιώργος Πάντζας σε ομιλία τους στη Βουλή υποστήριζαν με θέρμη το εν λόγω άρθρο δεσμευμένοι για βελτιωτικές προτάσεις (άρθρο 81), ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης του σχεδίου κατασκευής του. Στην ίδια γραμμή τάχθηκε και ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γκρίζες… ζώνες έξω από την «Αγιά Σοφιά»

Τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα όσα συνέβησαν στην περιοχή με αφορμή το νέο γήπεδο της ΑΕΚ οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη βουλευτή του Α. Θεοπεφτάτου, να αλλάξει στάση και να πει τώρα «όχι» στην «Αγιά Σοφιά».

Ο προεδρεύων στην αρμόδια επιτροπή Γιώργος Βλάχος όπου συζητείται το νομοσχέδιο που αναφέρεται και στο γήπεδο της «Ένωσης» υπενθύμισε στη βουλευτή ότι το κόμμα της είχε πει πως «με κάποιες βελτιώσεις θα ερχόταν πιο κοντά στην ψήφιση».

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Μεσολάβησαν πολλά, διαλύθηκε τρεις φορές συγκέντρωση κατοίκων με τρομοκρατία. Δεν τα δεχόμαστε αυτά!

Γιώργος Βλάχος: Πάντα εμπλέκονται και τα δύο μέρη σ’ αυτά.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Το γήπεδο και το άλσος είναι η ταυτότητα της περιοχής.

Γιώργος Βλάχος: Ό,τι αλλαγή γίνει, θα αποκατασταθεί το πράσινο και θα αντικατασταθεί.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε, αλλά… Έχετε βάλει νομοθετικό αποχαρακτηρισμό του άλσους. Με απειλές και τραμπουκισμούς οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να εκφράσουν τη θέση τους στο θέμα.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Διονύσης Σταμενίτης είπε πως το αρμόδιο υπουργείο βρίσκει οριστικές λύσεις και ότι το γήπεδο θα είναι ανάσα ζωής για την περιοχή.

«… Θα μειώσει επιπροσθέτως την ανεργία, θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη. Είναι μια επένδυση που βοηθά τη χώρα να βγει από την κρίση, από τη δύσκολη θέση. Συμβάλλουμε για ένα καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών. Όσοι διαφωνούν ισοπεδωτικά δεν μας ακολουθούν στη νέα εποχή» επεσήμανε ο κ. Σταμενίτης.

«Με τις διατάξεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μπορούν να λειτουργήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΑΕΚ. Κέντρο πολιτισμού και μνήμης. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ειδικά για το ιστορικό σωματείο της Ένωσης» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, διευκρινίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και τις διατάξεις του σχεδίου, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία».

«Θέλουμε πολύ να γίνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ανήκει στην ερασιτεχνική, εμείς πήγαμε στον χώρο σας. Περιμένω τις βελτιώσεις για το άρθρο 82. Δεν μπορεί να βγει ακόμη η άδεια. Γίνονται ρυθμίσεις. Αν παραχωρηθεί το τρίγωνο στο άλσος, γίνεται για τη διευκόλυνση του γηπέδου. Χωράει γήπεδο και σ’ αυτό το οικόπεδο που έχω εγώ» συμπλήρωσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα.

«Ναι στο γήπεδο, το οποίο δικαιούται η ΑΕΚ και ο κόσμος της, αλλά δεν συμφωνούμε να ανήκει σε ιδιώτες. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο» είπε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής.

«Είμαστε υπέρ του γηπέδου, αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε το επίπεδο ζωής» σχολίασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης.

Την επιφύλαξή της εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, διά στόματος Ηλία Παναγιώταρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τελικά στην επιτροπή, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάσσεται. Οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές ψήφισαν υπέρ των άρθρων 81 και 82 που αφορά στην «Αγιά Σοφιά».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό στην πρώτη ανάγνωση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασαν διαφορετική άποψη, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το άρθρο 81 και τον δεύτερο να λέει το αντίθετο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στη Ν. Φιλαδέλφεια

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν προγραμματίσει για σήμερα, στις 19.00, κάτοικοι, συλλογικότητες, φορείς και σωματεία της περιοχής, απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκαν από σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ΑΕΚ στις 20 Ιουνίου.

Αιτία της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν οι αντιδράσεις στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει τους όρους για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου γηπέδου της «Ένωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης