«Ξέρουμε πλέον ότι είναι προφανώς μη ρεαλιστικό για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 3% το 2015 στην Ελλάδα», δηλώνει ο οικονομικός επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ στην εφημερίδα les Echos υπογραμμίζοντας πως «το να αναθεωρήσουμε σε χαμηλότερο επίπεδο αυτό το πλεόνασμα είναι εφικτό».
Ο κ. Μπλανσάρ εξηγεί όμως ότι «αυτό συνεπάγεται μια νέα ανάγκη χρηματοδότησης, που θα πρέπει να καλυφθεί με τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εφόσον υπάρξει ως αντάλλαγμα ένα συνεκτικό πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν, για την ώρα, ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι απαραίτητο να παρθούν αξιόπιστα μέτρα, ώστε να μετατραπεί το έλλειμμα αυτό σε πλεόνασμα, που θα πρέπει να διατηρηθεί και μελλοντικά. Σχετικά με τα όσα προτείνονται για την ώρα, είμαστε ακόμα αρκετά μακριά» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Στο ερώτημα εάν το ΔΝΤ κάνει την αυτοκριτική του για την επιβολή των μέτρων λιτότητας, διαπιστώνοντας σήμερα την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ο οικονομικός επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Με δεδομένο ότι το αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν γιγαντιαίο, εάν η επιλογή ήταν να μειωθεί πιο μαλακά, τότε η χρηματοπιστωτική ενίσχυση θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σημείο στο οποίο ευρίσκετο η Ελλάδα αρχικά, η αναγκαία προσαρμογή ήταν έτσι κι αλλιώς τεράστια και υπήρχε ένα όριο, ώστε οι επίσημοι πιστωτές να συμφωνήσουν».
Αναφερόμενος στο ποια είναι σήμερα η θέση του ΔΝΤ, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εξήγησε ότι «το ΔΝΤ έχει μια ευέλικτη θέση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα, από τη στιγμή που παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα».