Σε… τηλεοπτικό σόου μετατράπηκε η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τα… διαδικαστικά, εν όψει της ψήφισης των προαπαιτούμενων για το 3ο Μνημόνιο, με τις κόντρες της Ζωής Κωνταντοπούλου και των συμμετεχόντων να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
«Συντροφικά» μαχαιρώματα μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και της Ζωής ΚωνσταντοπούλουΤα αίματα άναψαν το βράδυ της Τετάρτης, με την παρέμβαση της προέδρου και τον Νικήτα Κακλαμάνη να αντεπιτίθεται κάνοντας λόγο για «αλά καρτ άνοιγμα του καναλιού της Βουλής», ενώ, εν συνεχεία, τη σκυτάλη των αψιμαχιών με την κα Κωνσταντοπούλου έλαβε ο Σπύρος Λυκούδης.
Παραδόξως… οι τόνοι χαμήλωσαν όταν τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την κα Κωνσταντοπούλου να καλεί το κόμμα του να λάβει μέρος στην επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης άφησε «καρφιά» εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι δεν διαθέτει μεγαλύτερες δημοκρατικές ευαισθησίες από τους συναδέλφους της.
Εν συνεχεία κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το πρόσωπο της Προέδρου, τονίζοντας ότι η κα Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης. «Αν αισθάνεται έτσι, δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό ρόλο της. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Αν το εννοεί πρόκειται για μία θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κακλαμάνης σε Κωνσταντοπούλου: «Καθυστερείτε τη διαδικασία για να μην τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση την Παρασκευή»«Ως πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα που λέω αυτά που έλεγα και στο παρελθόν. Επίσης δεν αισθάνομαι άσχημα που μου επιτίθενται οι εκπρόσωποι της διαπλοκής και κάποιοι φερέλπιδες εκπρόσωποι της διαπλοκής. Ανήκω σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που δεν συναίνεσε σε κανένα κατεπείγον της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα ανήκετε κι εσείς. Θα σας πρότεινα να είστε πιο εγκρατής και λιγότερες προκλήσεις και παρερμηνείες», απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου.
Οι τοποθετήσεις της Προέδρου της Βουλής προκάλεσαν την έκρηξη του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε ότι η κα Κωνσταντοπούλου μακρηγορεί, προκειμένου η συνεδρίαση να ξεπεράσει τα μεσάνυχτα, για να μην τεθεί την Πέμπτη προς ψήφιση.
«Να τη χαίρεστε κύριοι συνάδελφοι», φώναξε ο κ. Κακλαμάνης.
Λίγο αργότερα, η Πρόεδρος της Βουλής έκανε παρατήρηση στους βουλευτές της ΝΔ, κ. Κακλαμάνη και Μητσοτάκη, καθώς και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, λέγοντάς τους πως εάν επιθυμούν να μιλούν, μπορούν να εξέλθουν της αίθουσας.
«Έχετε την εντύπωση ότι σας παρακολουθεί κανείς;» της απάντησε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων.
«Δεν ξέρετε τι λέτε. Ψεύδεστε συνεχώς. Το ύφος σας είναι απαράδεκτο», ανέφερε σε άλλο σημείο της διάσκεψης ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, με αφορμή την αποστροφή της Προέδρου σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής τον ενημέρωσαν για τη διαδικασία.
Σπόντες Ζωής εναντίον Τσίπρα
Με αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων ημερών ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν συνήλθε τελικά η Διάσκεψη, λίγο πριν από τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή μέχρι τις 16 Αυγούστου.
Στην ενημέρωσή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί χθες για να διανεμηθεί στους βουλευτές, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ, ενώ κάποια έγγραφα-ορθές επαναλήψεις κατατέθηκαν το μεσημέρι.
Τελικώς, λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου (σ.σ.: μειοψήφισε το ΚΚΕ, το οποίο δια στόματος του Νίκου Καραθανασόπουλου ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά, προκειμένου να μην ψηφιστεί το μνημόνιο και ότι προφανώς δεν αντίκειται στη λειτουργία της Βουλής), ενώ οι αρμόδιες Επιτροπές θα συνεδριάσουν στις 9.30 το πρωί. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει η Ολομέλεια..
Η Διάσκεψη των προέδρων ψήφισε επίσης με ομοφωνία οι συνεδριάσεις της Βουλής να διεξάγονται δημόσια.