Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Δημήτρης Πανόπουλος
Aπόφαση-καταπέλτη εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών εις βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κ. Αδάμ Ρεγκούζα, ο οποίος κατά τη διάρκεια θητείας του στο υπουργείο ενεπλάκη -έμμεσα- στην περιβόητη υπόθεση των επτά «επίορκων» εφοριακών, οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια σε… ελέγχους και, σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση, ζημίωσαν το Δημόσιο με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Εναντίον του κ. Ρεγκούζα είχε καταθέσει αγωγή αποζημίωσης η συνταξιούχος εφοριακός Αλίκη Κυριακάκη, η οποία επί υφυπουργίας του κ. Ρεγκούζα είχε μετατεθεί δυσμενώς δύο φορές: την πρώτη στις 11 Μαρτίου του 2005 και τη δεύτερη στις 4 Αυγούστου του 2005.
Οι συγκεκριμένες μεταθέσεις είχαν εκληφθεί από την κυρία Κυριακάκη ως αντίποινα, επειδή είχε τολμήσει να καταγγείλει ένα «κύκλωμα» συναδέλφων της οι οποίοι «κάλυπταν» μεγάλες επιχειρήσεις.
Η εφοριακός υπηρετούσε από τις 17/1/2000 ως ελέγκτρια στο Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο. Εκείνη την περίοδο, της είχε ανατεθεί ο έλεγχος της εταιρείας STET ΕΛΛΑΣ Α.Ε., από τον οποίο διαπιστώθηκαν τεράστιες λογιστικές διαφορές.
Ο τότε επιθεωρητής του ΕΘ.Ε.Κ. Ιωάννης Λιακόπουλος ζήτησε από την κα Κυριακάκη, όπως είχε καταγγελθεί, να παραβεί τα καθήκοντά της και να περιορίσει στην έκθεση ελέγχου της εν λόγω εταιρείας το ύψος των οφειλόμενων φόρων. Η ελέγκτρια αποφάσισε να καταγγείλει όλους τους συναδέλφους της οι οποίοι -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της- έκαναν τα… στραβά μάτια.
Την «έβγαλε» τρελή!
Τότε, στην υπόθεση ενεπλάκη και ο κύριος Ρεγκούζας, ο οποίος από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών διέταξε δύο φορές (στις 11/3/2005 και στις 4/8/2005) τη δυσμενή μετάθεση της καταγγέλλουσας.
Το 2005, όταν ερωτήθηκε για την υπόθεση του φορολογικού ελέγχου της STET ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και για τις καταγγελίες της εφοριακού, επιχείρησε να «καλύψει» τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της, εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες, και κατακεραύνωσε την κυρία Κυριακάκη. Μεταξύ άλλων, την παρουσίασε ως πρόσωπο που μπαινοβγαίνει σε νευρολογικές κλινικές.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υφυπουργός είχε πει: «… Ξέρω κοιτάξτε, είχε ένα πρόβλημα παλαιότερα, είχε παρουσιάσει τρεις διαφορετικές εκθέσεις, υπήρξε επανέλεγχος από κάποιο όργανο… δεν ξέρω τι ισχυρίζεται η κυρία. Σημασία έχει ότι η κυρία αυτή απουσιάζει από την υπηρεσία της, αλλά, επειδή δεν ήθελε να φύγει, απουσιάζει έναν χρόνο, δεν έχει παρουσιαστεί στην υπηρεσία και περιφέρεται σε νευρολογικές κλινικές».
Στις 2/10/2005, οπότε μεταδόθηκε για δεύτερη φορά η δήλωση του κ. Ρεγκούζα, ο προϊστάμενος της κυρίας Κυριακάκη υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ η καταγγέλλουσα αποφάσισε να στραφεί εναντίον του πρώην υπουργού, καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης για τα όσα συκοφαντικά είπε εις βάρος της.
Από την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που δημοσιεύει σήμερα η zougla.gr, προκύπτει ότι η αλήθεια ουδεμία σχέση έχει με τα λεγόμενα του κ. Ρεγκούζα.
Όπως αποδείχθηκε με ιατρικά πιστοποιητικά, η κυρία Κυριακάκη έπασχε από κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και οι αναρρωτικές άδειες που έλαβε αφορούσαν στην ασθένεια αυτή. Το θέμα είναι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ότι ο κ. Ρεγκούζας γνώριζε εξαρχής ότι όσα έλεγε ο ίδιος ήταν ψευδή, αφού εκ της ιδιότητάς του είχε γνώση του υπηρεσιακού φακέλου της κας Κυριακάκη. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί στο κοινό περί δικαίου αίσθημα πώς ένας υπουργός Οικονομικών υπεραμυνόταν της νομιμότητας των ενεργειών υφισταμένων του, ενώ αυτές ήταν προδήλως μη σύννομες, και μάλιστα εκκρεμούσης της δικαστικής έρευνας.
Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις από αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους τηλεθεατές της εκπομπής και ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει την τιμή και την υπόληψη της κυρίας Κυριακάκη.
Η απόφαση
Ωστόσο, το Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της κυρίας Κυριακάκη, και σε δεύτερο βαθμό, υποχρεώνοντας τον κ. Ρεγκούζα να καταβάλει το ποσό των 30.000 ευρώ ως αποζημίωση. Στη συνέχεια, ο πρώην υφυπουργός άσκησε αίτηση αναίρεσης, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η υπόθεση να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.
Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γρηγόριος Πεπόνης, έχει δώσει ειδική παραγγελία στο Σώμα των «αδιάφθορων» να διεξαγάγει έρευνα για τους επτά εφοριακούς που κατηγορούνται από την κυρία Κυριακάκη ότι έβλαψαν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και για άλλες συναφείς περιπτώσεις εφοριακών καθώς και άλλων δημόσιων λειτουργών.
Υπενθυμίζεται ότι ο «φάκελος» της υπόθεσης των επτά εφοριακών έφθασε για πρώτη φορά στις δικαστικές αίθουσες το 2008, οπότε και οι επτά κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, με δεδομένη και την πειθαρχική αθώωσή τους το 2006. Ο Άρειος Πάγος επέστρεψε την υπόθεση στο ακροατήριο. Το 2010 αθωώθηκαν ξανά, για να ακολουθήσει δεύτερη αναίρεση της απόφασης. Τελικά, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκισης ο καθένας με αναστολή, για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία τους και ζημία περίπου 28 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου. Παράλληλα, τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και υποχρεούνται να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.
Καταδικάστηκαν αλλά υπηρετούν!
Το παράδοξο είναι ότι, παρ’ όλα αυτά, οι επτά εφοριακοί όχι μόνο δεν έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία, όπως κανονικά προβλέπεται για τους δημόσιους λειτουργούς που διώκονται, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις. Τρεις εξ αυτών είναι διευθυντές εφοριών, παρόλο που έχουν καταδικαστεί.
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρο της κυρίας Κυριακάκη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η απόφαση αποτυπώνει ψήγμα μόνο όσων υπέστη η εντολέας μου, κα Αλίκη Κυριακάκη, όσο καιρό προσπαθούσε – και συνεχίζει ακόμη- να καταγγείλει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Ξέρετε το ρητό που λέει “μέχρι ο γνωστικός να καταλάβει, ο τρελός ήρθε, πήρε και έφυγε”. Και μπορεί ένας υπουργός να αποκαλεί τρελή μία έντιμη εφοριακό και μπορεί η μανία της διαπλοκής και της διαφθοράς να κυριεύει τη χώρα, αλλά πάντοτε -αργά ή γρήγορα- υπάρχει δίπλα στο έγκλημα και η τιμωρία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που συνέβη, αφού η συγκάλυψη ήταν καθημερινότητα στο Υπουργείο Οικονομικών, και σε όλες εν γένει τις δημόσιες υπηρεσίες. Η λίστα Λαγκάρντ έρχεται να το επιβεβαιώσει. Υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στην υπηρεσία του σκότους του παρακράτους. Το ερώτημα είναι: “υπάρχει δικαιοσύνη;”. Όσο υπάρχουν “τρελοί”, ένα είναι σίγουρο: θα απαιτούν να υπάρξει. Όσον αφορά στην έρευνα του κ. Πεπόνη, που με ρωτάτε, είναι μονόδρομος να βρεθεί η διαδρομή ό,τι αναζητείται, όπως πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στον κ. εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος».