Την πλήρη αναβάθμισή τους σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της ημέρας τα μέχρι πρότινος μέλη του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Η υποστήριξη και ψήφιση του Μνημονίου, αντίθετα με τη γραμμή του Γιώργου Καρατζαφέρη, αποτέλεσε τον βασικό λόγο της διαγραφής του από το κόμμα, με αποτέλεσμα το πολιτικό φλερτ, μεταξύ του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και των δύο στελεχών να καταλήξει σε…πολιτικό γάμο.
Η προσχώρηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος παρέμεινε υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και του ολίγων μηνών υφυπουργού Ναυτιλίας, Α. Γεωργιάδη αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής.
Κοντά στις απόψεις των δύο πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ είναι και ο Θανάσης Πλεύρης, ωστόσο εκείνος επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, ακολουθώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και θα παραμείνει στις τάξεις του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Βορίδης φαίνεται να είχε συμφωνήσει εδώ και μέρες με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε δώσει και την έγκρισή του να παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Υποδομών. Η θετική γνώμη του προέδρου της ΝΔ για να διατηρήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο είχε εκληφθεί ως ένα πρώτο και σημαντικό δείγμα για τη μετακίνηση του κ. Βορίδη.
Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει με αυτές τις μετεγγραφές να κερδίσει τα «άκρα», τα φίλα προσκείμενα προς αυτόν και να εξουδετερώσει την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει το νέο αντιμνημονιακό εκ… δεξιών της ΝΔ κόμμα που ετοιμάζεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν εκτός από τον Πάνο Καμμένο και ορισμένοι εκ των διαγραφέντων από τη ΝΔ.
Στο στρατόπεδο του ΛΑΟΣ η αποχώρηση των δύο δημιουργεί πρόβλημα, καθώς οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης ήταν κορυφαία και ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος.
Την ώρα που η μετεγγραφή του κ. Βορίδη είχε «κλείσει», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης έκανε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη στις τάξεις του κόμματος, δηλώνοντας χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι θα επιστρέψει την έδρα στο ΛΑΟΣ. Εάν συμβεί αυτό τότε θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».
Το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά σε αυτά τα δύο στελέχη, η μετακίνηση των οποίων του αλλάζει, εκ των πραγμάτων τα σχέδιά του. Μαύρη πέτρα…
Εκλογές στις 29 Απριλίου εάν και… εφόσον!
Υπό την πίεση των δανειστών για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο και τις «κατευθύνσεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε η ημερομηνία δεν έχει πλήρως οριστικοποιηθεί.
Ιδιαίτερα συνεχίζονται οι ευρωπιέσεις στην Ελλάδα από τον άξονα των «σκληρών» της Ευρωζώνης και ειδικά τη Γερμανία. Ο πυρήνας του ευρώ απαιτεί την εξασφάλιση της στενότερης επιτήρησης με το τρίπτυχο «πολιτικές δεσμεύσεις – ταμείο – επιτροπεία» πριν συναινέσει στη νέα στήριξη της χώρας μας στο Eurogroup της Δευτέρας.
Τα δύο κόμματα εξουσίας φαίνεται ότι καταλήγουν στην 29η Απριλίου, ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Η ημερομηνία θα θεωρείται καταληκτική εάν όλα ευοδωθούν στο Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με το PSI- που δείχνει να «ξεμπλοκάρει» και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Με δεδομένη την ημερομηνία των εκλογών κεντρικό θέμα των χθεσινών -ωριαίας διάρκειας- ξεχωριστών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ήταν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα.
Όπως κατέστη φανερό από το περιεχόμενο των συζητήσεων, η Αθήνα επιχειρεί να μην καλλιεργεί προσδοκίες για αίσια έκβαση της διαπραγματευσης, παρότι χθες το βράδυ όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συνέκλιναν στο ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα ανάψει πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει ως την Δευτέρα να υπάρξει έντονη κινητικότητα του Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης εκείνων των δυνάμεων στην ευρωζώνη που στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και με παράγοντες της ευρωζώνης και των Βρυξελλών, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος