Αντισυνταγματικό, με ψήφους 14-11, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μία εξέλιξη που δρομολογεί εξελίξεις, με την κυβέρνηση να καταθέτει νέα ρύθμιση την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο που συνεδρίασε επί 6 ώρες, εν μέσω θυέλλης για έναν εκ των αντιπροέδρων του, δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στον νόμο, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Έτσι, τα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν πήραν άδεια βάσει της διαδικασίας του νόμου Παππά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ουσιαστικά με την ακύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές. Οι νέοι «παίκτες» που πήραν άδεια είναι ουσιαστικά «στον αέρα» και όλη η διαδικασία μεταφέρεται στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο εξ υπαρχής θα προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το ενδιαφέρον στην οριακή αυτή απόφαση των δικαστών ήταν ότι επειδή ο νόμος Παππά κατεδαφίστηκε εν συνόλω, ουσιαστικά οι δικαστές δεν μπήκαν σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. στον αριθμό των αδειών.

                                        Μαξίμου: Όποιος θέλει να εκπέμπει, θα πρέπει να πληρώσει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ ήταν φειδωλός και δεν προχώρησε σε κάποια ανάλυση του σκεπτικού της απόφασης.

Έρχεται νέα ρύθμιση-«γέφυρα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος ρύθμιζε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.


Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παππά μετά την απόφαση

Με την πρωτοβουλία αυτή η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα κανάλια που εκπέμπουν ήδη να πληρώσουν για τη χρήση των συχνοτήτων. Όπως είπε η κα. Γεροβασίλη: «Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, έως ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση τον Νόμο 4339/2015».

Αναλυτικά η κα. Γεροβασίλη τόνισε:

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

– έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,

– έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,

– έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

– στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

– εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό.

– στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση τον Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Από τις προσφυγές, στην απόφαση του ΣτΕ

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έφερε στη Βουλή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν σίγουρο ότι η διαδικασία θα εξελισσόταν σε… θρίλερ.

Η «μητέρα των μαχών» όπως χαρακτηρίστηκε, άρχισε τον Αύγουστο, μετά από μία χρονοβόρα και επίπονη πολιτικά διαδικασία που κράτησε περίπου δέκα μήνες. Το σκληρό μπρα ντε φερ με έπαθλο μία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες ξεκίνησε από την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

                                           Διαβάστε επίσης: Άλλος ζητάει εκλογές, άλλος παραιτήσεις

Οι οκτώ τελικοί υποψήφιοι καναλάρχες πέρασαν το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπράτηση των αδειών.


Δείτε: Απάντηση της ΝΔ στις δηλώσεις Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ

Στο πενταόροφο κτήριο της οδού Φραγκούδη φιλοξενήθηκαν για 68 ώρες οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των οκτώ υποψηφίων καναλαρχών. Μετά από ένα θρίλερ τριών ημερών, η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ολοκληρώθηκε.

Άρχισαν από τότε οι προσφυγές και οι σφοδρές αντιδράσεις των καναλιών που έμειναν εκτός διαδικασίας και φτάσαμε στις συνεδριάσεις του ΣτΕ.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση στις 23.10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης