Mείζον ζήτημα προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» ότι κυβερνητικό στέλεχος έβγαλε σε τράπεζα του εξωτερικού ποσόν, ύψους περίπου 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η “Θ” πρόκειται για μεταφορά χρημάτων η οποία έγινε μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή περίπου δύο μήνες από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από το εν λόγω στέλεχος. Η μεταφορά των χρημάτων δεν έγινε τμηματικά, αλλά με μία και μόνη συναλλαγή.
Το ποσό μεταφέρθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου.
Αναμένεται η τοποθέτηση του Μαξίμου.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»:
80.000 ευρώ έβγαλε υπουργός στο Λουξεμβούργο!
Ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στη σημερινή αποκάλυψη της “Θ”
Μέγα πολιτικό ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση από τη σημερινή αποκάλυψη της “Θ” ότι κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής έβγαλε σε τράπεζα του εξωτερικού ποσόν ύψους περίπου ογδόντα χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η “Θ” πρόκειται για μεταφορά χρημάτων τα οποία έγιναν μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή περίπου δύο μήνες από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από το εν λόγω στέλεχος. Η μεταφορά των χρημάτων δεν έγινε τμηματικά, αλλά με μία και μόνη συναλλαγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η “Θ” το ποσόν μεταφέρθηκε από υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank σε τραπεζικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου. Τα χρήματα ανήκουν σε αναπληρωτή υπουργό ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Η “Θ” η οποία διαθέτει τα πλήρη στοιχεία του αποφεύγει προς το παρόν να τα δημοσιοποιήσει επειδή δεν κατέστη χθες δυνατή η επικοινωνία μαζί του προκειμένου να φιλοξενηθεί και η δική του γνώμη καθώς το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα, στον ίδιο και στην κυβέρνηση στην περίπτωση που η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό δεν είναι επαρκής. Το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να τον καλέσει αμέσως προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις γι’ αυτή την τουλάχιστον παράδοξη συμπεριφορά για εν ενεργεία κυβερνητικό στέλεχος.
Η περίπτωση Χαρδούβελη
Άλλωστε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν ασκήσει προ διμήνου περίπου δριμύτατη κριτική προς τον τέως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος είχε φυγαδεύσει στο εξωτερικό 362.417 ευρώ, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το PSI κι ενώ ο ίδιος είχε θέση συμβούλου στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η μεταφορά των χρημάτων είχε γίνει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, με συνολικά 56 τραπεζικές συναλλαγές, σε ποσά από 7.700 έως 9.800 ευρώ.
Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα αυτό “δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα”. Η Κουμουνδούρου διερωτάτο “πώς θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της παρανομούσε εις βάρος τους;”. Διαβεβαίωνε, μάλιστα, ότι “η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα”.
Δριμύτατες επικρίσεις σε βάρος του κ. Σαμαρά για την υπόθεση Χαρδούβελη είχε κάνει από το βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας.
Τώρα, πλέον, είναι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με φαινόμενο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό από εν ενεργεία υπουργό και μένει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσει. Εάν, δηλαδή, θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, διερευνώντας εξονυχιστικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα μέλος της έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό ή εάν θα επιχειρήσει να την κουκουλώσει. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του οποίου δεν τρέφει ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς τον συγκεκριμένο αναπληρωτή υπουργό.
Η Μιράντα Ξαφά
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Μιράντα Ξαφά, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, παραδέχθηκε ότι έχει σηκώσει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας γι’ αυτή την απόφασή της το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως είναι πατριωτικό της καθήκον να διακινδυνεύει τις καταθέσεις της όταν, όπως είπε, βλέπει “ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στην κυβέρνηση” και προσέθεσε: “Όταν βγάζω εγώ τα λεφτά μου στο εξωτερικό είναι εθνική μειοδοσία, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ήδη βγάλει πριν αναλάβουν, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα”.
Στην προκειμένη περίπτωση, βεβαίως, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η “Θ”, η μεταφορά των χρημάτων έγινε από εν ενεργεία κυβερνητικό στέλεχος.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ