Κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης και φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
Εφόσον περάσει «άβρεχτος» – ήτοι πάνω από 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσουν «ναι» – ο Αλέξης Τσίπρας, πιστός στο δόγμα να μη διαταραχθούν «τα μπάνια του λαού» θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για το φθινόπωρο. Σε άλλη περίπτωση, τα πάντα είναι ανοικτά.
Εφόσον περάσει «άβρεχτος» ο Αλέξης Τσίπρας, πιστός στο δόγμα να μη διαταραχθούν «τα μπάνια του λαού» θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για το φθινόπωροΟ πρωθυπουργός θέλει όχι μόνο να ξεπεράσει το όριο της «δεδηλωμένης» των 120, αλλά και να αυξήσει κιόλας τα «ναι», από τα 123 της πρώτης ψηφοφορίας.
Όπως λένε συνεργάτες του, «κάποια “παρών” θα γίνουν “ναι” απόψε», εδράζοντας την πεποίθηση τόσο στις παρασκηνιακές προσεγγίσεις που έχουν γίνει σε βουλευτές όσο και στο (σχετικά… light) περιεχόμενο των σημερινών προαπαιτούμενων.
Το γεγονός ότι οι «καυτές πατάτες» για τη φορολόγηση των αγροτών και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παραμένουν στο συρτάρι, σε συνδυασμό με τη δέσμευση που απέσπασε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός για πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του χρόνου, δίνει το περιθώριο αισιοδοξίας για αυτήν την ψηφοφορία.
Στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «όχι» 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνη Βαρουφάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Κοδέλα, Κώστα Ζαχαριά, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Γιάννη Σταθά, Θανάση Σκουμά, Θωμά Κώτσια, Κώστα Λαπαβίτσα, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλία Ιωαννίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Στέφανο Σαμοΐλη, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστα Δερμιτζάκη, Ιωάννη Ζερδέλη, Κώστα Δελημήτρο, Θανάση Πετράκο, Ελένη Ψαρρέα, Στάθη Λεουτσάκο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζήση Ζάννα, Βασίλη Κυριακάκη.
Το «παρών» είχαν επιλέξει 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχελάκης και Βασιλική Λέβα. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, 2 με 3 «παρών» μπορούν να μετατραπούν σε «ναι».
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του την ψηφοφορία για ακόμη ένα πακέτο, που σύμφωνα με κοινοτικές πηγές θα έρθει προς ψήφιση το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι πρόωρες συντάξεις και η φορολόγηση αγροτών, αλλά σχεδιάζεται να περάσουν από τα θερινά τμήματα, ώστε να μην αποτυπωθεί στο εύρος της η διαφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, βάσει του σχεδιασμού του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χωρίς να έχει αποκλειστεί εντελώς.
Αντιθέτως, στόχος είναι το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, όπως κατέστησε απολύτως σαφές με τη χθεσινή «διαρροή» του Μαξίμου κατά διαφωνούντων με ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις.
Η «στοχοποίηση» Λαφαζάνη-Αριστερής Πρωτοβουλίας και Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκη δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να απεγκλωβιστεί από τους διαφωνούντες δημιουργώντας έναν νέο, πιο μετριοπαθή ΣΥΡΙΖΑ, και να συνεχίσει να κυβερνά.
H πρώτη αντίδραση ήρθε από την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να τοποθετηθεί κατά του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται στη Βουλή. Ανέφερε ότι δεν παραμένει καμία εγγύηση για την τήρηση του Συντάγματος και ότι επιχειρείται η ολοκλήρωση της εκτροπής.
Η πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα έδρανα των βουλευτών, ανέφερε ότι έστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, με τις οποίες εκφράζει την αντίθεσή της τόσο για τη διαδικασία όσο και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Διαβάστε επίσης: