Ως «πολύ ουσιαστικές» που «επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Σούνιο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει δρόμος να διανυθεί με την έννοια ότι χρειάζονται διεργασίες, κυρίως στην άλλη πλευρά, αλλά και συνεργασίες μεταξύ των ΥΠΕΞ, έτσι ώστε, αν καλυφθεί ο δρόμος, να γίνει μετά η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών» εκτίμησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι “στη χώρα μας δεν υπάρχει πίεση χρόνου” ωστόσο, όπως είπε, «ως χώρα, ειδικά τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο, πρέπει να έχουμε, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής, τον ηγετικό ρόλο, που μπορούμε να διαδραματίσουμε πλέον”. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ανέφερε ότι “ξαναέπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, λύνοντας τα θέματα καλής γειτονίας αλλά και με τις προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ βάζει” και τόνισε ότι “σε αυτό το κομμάτι η χώρα μας έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνανάπτυξη και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν είναι ζήτημα δρόμου ή μαραθωνίου. Είναι ζήτημα επίλυσης με τέτοιο τρόπο, που θα αντέχει στο χρόνο, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και, βεβαίως, δεν θα αφήνει περιθώρια για διενέξεις», εξηγώντας ότι για αυτούς τους λόγους «γίνεται μια σοβαρή διαπραγμάτευση, με θεσμικό τρόπο». «Διαπραγματευόμαστε ως χώρα με τις εθνικές θέσεις. Αυτό είναι το κύριο. Το δεύτερο θετικό είναι ότι οι δύο χώρες έχουν έλθει πάρα πολύ κοντά και αναπτύσσονται περισσότερο οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, οι οποίες θα συνεχιστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, πρόθεση της κυβέρνησης από την αρχή, όπως υπογράμμισε ήταν «μια εθνικά συμφέρουσα λύση” με “τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και στην κοινωνία και στη Βουλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναφορά του δημοσιογράφου ότι στην κοινωνία υπάρχει ακόμη μεγάλος αρνητισμός για μια ενδεχόμενη συμφωνία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι «την ευαισθησία αυτή την έχουμε πρώτα από όλα εμείς», υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος είναι «Μακεδόνας και βουλευτής Θεσσαλονίκης». Συμπλήρωσε δε ότι «την ευαισθησία την έχουμε και ως πολιτική δύναμη και, όταν διαπραγματευόμαστε, διαπραγματευόμαστε ως κυβέρνηση με εθνικούς στόχους και εθνικές γραμμές».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η εξέλιξη όλων αυτών των μηνών, μας δικαίωσε” επικρίνοντας όσους “από την αρχή, δημιούργησαν μία αντίληψη ότι η κυβέρνηση τα έχει ήδη συζητήσει όλα κρυφά και τώρα απλά πάνε να μας τα παρουσιάσουν». «Είδε ο ελληνικός λαός, επιτέλους, πώς γίνεται η διαπραγμάτευση με συντεταγμένες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με συντεταγμένες υπηρεσίες από τον πρωθυπουργό έτσι, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνικά συμφέρουσα λύση. Είδαν ότι δεν γίνεται η διαπραγμάτευση με κρυφούς απεσταλμένους ούτε με τίποτε άλλο κρυφό. Είναι όλα μπροστά» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση λειτουργεί εν κρυπτώ, ο κ. Αμανατίδης τους απέρριψε κατηγορηματικά: «Όταν χρειαζόταν, έγιναν ενημερώσεις και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον ΥΠΕΞ και των πολιτικών αρχηγών. Τώρα, αν, για λόγους εσωτερικών αντιφάσεων και διενέξεων στη ΝΔ, γίνεται αυτή η ακροβασία, νομίζω ότι κάπου θα τελειώσει, γιατί θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Έχει ακόμη το χρόνο να ακροβατεί η ΝΔ, αλλά ο χρόνος τελειώνει» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σχετικά με τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη για λύση σαλαμοποίησης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει καμία σαλαμοποίηση» επικαλούμενος το κείμενο, επί του οποίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, το οποίο, οπως είπε, «έχει τη συνολική τοποθέτηση του ζητήματος σε όλα τα θέματα, γράφτηκε από την ελληνική πλευρά και αποτέλεσε μια βάση συζήτησης, όχι βεβαίως αυτό που θα δεχόντουσαν. Ενώ παράλληλα έβαζε και συνολικά τα ζητήματα: Και τον αλυτρωτισμό, και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, και του ονόματος, και των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τη συνεργασία στο μέλλον. Τα περί σαλαμοποίησης και οι άλλες θέσεις που προβάλλονται από στελέχη της είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση η ΝΔ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης