Τoυ Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθισμένος δίπλα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε αίθουσα του Κρεμλίνου.

Την συνέντευξη παρακολουθούσε όρθια η ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ δινόταν εναλλάξ το δικαίωμα ερώτησης σε Έλληνες και Ρώσους δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά την συνάντηση Τσίπρα–Πούτιν, που διήρκεσε περισσότερο από δυόμιση ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολυδιάστατη συνεργασία σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά με έμφαση στους παλιούς πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας», ήταν εκείνο που θέλησε να τονίσει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστικές και εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο τονίζοντας ότι είναι μία σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια», ενώ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα».

Καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος Πούτιν, παρακολουθούσε και συγκατένευε σε μερικά σημεία, ακούγοντας τη μετάφραση από το ακουστικό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να φέρουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο με το κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015-2016», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έτσι απάντηση στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, που είχαν εκφράσει σκεπτικισμό για το ταξίδι του στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς».

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα για συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Ο τζίρος της Ρωσίας μειώθηκε κατά 40% λόγω των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κάνουμε προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο σε καλύτερο επίπεδο. Σε αυτό θα συμβάλει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Τσίπρα. Θα συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η καινούρια διαδρομή του αγωγού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κέντρο διανομής του φυσικού αερίου. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο τους τρόπους προκειμένου να «αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, για το πως να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα, πως να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας, πως να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο βοήθειας ο κ. Πούτιν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε ζήτημα βοήθειας. Όσον αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επενδύσεις καθώς και η ενέργεια.

«Δεν είμαστε επαίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός» δίνοντας απάντηση στο ίδιο θέμα. Και διευκρίνισε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκή κρίση, και η λύση θα δοθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «τα αντίμετρα απάντησαν σε κυρώσεις με την λογική των οποίων διαφωνούμε και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου».

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τρόπου πάνω στους οποίου θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες γιατί στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Οταν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθούν τρόποι».

Σε ερώτηση με ποιους τρόπους θα συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως «έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχει», αλλά λεπτομέρειες θα δοθούν αφού μελετηθεί το ζήτημα.

Επισήμανε πάντως, ότι «ο αγωγός θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας καθώς και ότι θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη για την χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας διόρθωσε την δημοσιογράφο που μίλησε για τουρκικό αγωγό διευκρίνισε πως σε ελληνικό έδαφος θα υπάρχει ελληνικός αγωγός. «Στόχος μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Αυτό θα αναβαθμίσει τη σχέση μας με την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης για έναν τέτοιο αγωγό».

Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης, παρουσία ισχυρών οικονομικών παραγόντων, αποφασίστηκε οι ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν και στον διαγωνισμό για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν διατίθεται να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο σε ΟΛΘ και ΟΣΕ, ωστόσο οι Ρώσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ακόμη και για το μειοψηφικό πακέτο.

Πήραμε… προκαταβολή

Οι επαφές Πούτιν-Τσίπρα, στη σκιά των Βρυξελλών, έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες, όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με πηγές, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού προβλέπει την… προκαταβολή ποσού -από ρωσικής πλευράς- στο αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο θα εξοφληθεί από την Ελλάδα διά συμψηφισμού από τα κέρδη που της αναλογούν το 2019, οπότε και θα λειτουργήσει ο αγωγός.

Πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας με φόντο τις δύσκολες διαπραγματεύσεις την 24η Απριλίου.

Τα δώρα…

Ο Ρώσος Πρόεδρος δώρισε στον πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, Μίλερ, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «χασάπης» της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947.

Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος…

Φωτογραφίες από την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία

Παρόντες στη συνάντηση οι Λαφαζάνης, Κοτζιάς και Βαλαβάνη

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης