Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα κείμενο, που σύμφωνα με τον ίδιο ανήκει στον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και είναι το προσχέδιο που πρότεινε στον Γιάνη Βαρουφάκη, προτού αποσυρθεί από τον Ντάισελμπλουμ για να αντικατασταθεί από ένα νέο που απορρίφθηκε από την Ελλάδα.
Μπορεί να είναι πραγματικά το κείμενο στο οποίο αναφερόταν ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, όταν έλεγε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα προσχέδιο συμφωνίας, αλλά το απέσυρε ο Ντάισελμπλουμ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση στη «διαρροή».
Αναλυτικά, το κείμενο του Μοσκοβισί, που φέρεται να απέσυρε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει:
«Σήμερα το Eurogroup ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, με βάση έναν εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμών
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για μία ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόληση. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει έκτακτη δράση που θα διασφαλίζει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και θα καλύπτονται από πλευράς χρηματοδότησης. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργάζεται σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει ασφαλή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, καταλήγοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τη δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευση τους στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές τους.
Τα παραπάνω διαμορφώνουν τη βάση για μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος [τεσσάρων μηνών] σαν ένα μεταβατικό στάδιο σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα το οποίο θα μελετηθεί και θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Όταν κριθεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για την ενίσχυση και επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, του πώς αυτές θα καλυφθούν και των κατάλληλων όρων. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup έως τι ς 21 Φεβρουαρίου».
Νωρίτερα ο Paul Mason είχε ανεβάσει στο Twitter μια άλλη εκδοχή του σχεδίου Μοσκοβισί, που έμοιαζε με το προσχέδιο που τελικά απέρριψε η ελληνική πλευρά, αλλά υπήρχαν και τρεις διαφορές.
1) Το κείμενο που απέρριψε ο Βαρουφάκης έλεγε:
«Καλωσορίζουμε (το γεγονός) ότι σε έναν αριθμό περιοχών οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας».
Στο ίδιο σημείο το προσχέδιο Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Paul Mason, ανέφερε:
«Καλωσορίζουμε (το γεγονός) ότι σε έναν αριθμό περιοχών οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας και μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία».
2) Το κείμενο που απορρίφθηκε έλεγε λίγο παρακάτω:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».
Στο ίδιο σημείο το προσχέδιο Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Paul Mason, ανέφερε:
«Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα καθώς ξεκινά η εργασία για μια νέα ρύθμιση. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
3) Και η τελευταία διαφορά είναι στο σημείο, που το κείμενο που απορρίφθηκε ανέφερε:
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία».
Και το προσχέδιο Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Paul Mason, ανέφερε:
«Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Τυχόν νέα μέτρα θα καλύπτονται χρηματοδοτικά και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.(1)
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα παράτασης της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, παίρνοντας τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών».
Διαβάστε αναλυτικά το πρώτο κείμενο που αποκάλυψε ο Βρετανός δημοσιογράφος:
«Προσχέδιο Δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθημένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.
1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.»
Α.Α.