Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου καλοπάντρεψε τις κόρες του. Οι δύο γαμπροί του δραστήριοι και επιτυχημένοι. Οι δύο θυγατέρες καλοσπουδασμένες στα γνωστότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του δυτικού κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παλιά οικογένεια της Κοζάνης προφανώς και δεν αντιμετώπισε ποτέ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο πατριάρχης, δηλαδή ο πατέρας του Μιχάλη, διετέλεσε στην Κοζάνη βασικό στέλεχος της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου. Τότε, το 1941, μεσούσης της Κατοχής, κατάφερε να μονοπωλήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαΐδα ελέω… λιγνίτη.

Την υπογραφή στο συμβόλαιο την έβαλε ο υπουργός Οικονομικών του Τσολάκογλου, ο γνωστός Γκοτζαμάνης (όχι ο φονιάς του Λαμπράκη, αλλά, όπως φαίνεται, το ‘χει το όνομα), που υπέγραψε και το περίφημο κατοχικό δάνειο. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου ο πρεσβύτερος διετέλεσε στην Κοζάνη διερμηνέας στην υπηρεσία των στρατευμάτων Κατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υπόλοιπα ήλθαν από μόνα τους. Ο Μιχάλης ξεκίνησε από την Ακροδεξιά κληρονομικώ δικαιώματι, μεταπήδησε στο Κέντρο και κατέληξε στην Κεντροδεξιά ως μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο μεταξύ είχε πλέον «υιοθετηθεί» από τη μετά-ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία -ως γνωστόν- μετονομάστηκε σε Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαμηλών τόνων, μεγάλωσε σε αυτό το περιβάλλον. Έκανε από μικρός καλή παρέα με τις εξαδέλφες του. Δημοσιογράφοι θυμούνται τον μακαρίτη τον Μιχάλη, τον θείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, υπουργός πια, να απολαμβάνει την παραλία συντροφιά με τις κόρες του και τον νεαρό ακόμη Γιώργο στην παρέα. Κανείς τότε δεν του έδινε και πολύ μεγάλη σημασία.

Οι κόρες, οι γάμοι και τα… υποβρύχια

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του Μιχάλη και της Τάσας Παπακωνσταντίνου, είναι 54 ετών. Πρόκειται για δραστήρια δικηγόρο. Είναι και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από τον Φεβρουάριο του 2012. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard.

Άσκησε δικηγορία στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με την αδελφή της, Μαρίνα, συνέχισαν τη λειτουργία του δικηγορικού γραφείου του πατέρα τους Μιχάλη… Η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, όπως η Toyota (όπου ενδεχομένως και γνώρισε τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ), η Philip Morris/Παπαστράτος, η Swarowski, ενώ ήταν μέλος του Δ.Σ. της KRAFT FOOD HELLAS και μέλος του Δ.Σ. της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά. Ασχολήθηκε ωστόσο και με το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον γνώρισε (πού αλλού, άραγε) όταν προωθούσε δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων που σχετίζονταν με την Παιδεία και -αλίμονο- με την Εξωτερική Πολιτική. Παντρεύτηκε με τον Συμεών Σικιαρίδη, εξειδικευμένο νομικό στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιρειών. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ και ήταν ένα από τα τρία που «διέγραψε» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η αδελφή της, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, είναι 52 χρόνων, δικηγόρος επίσης και, όπως και η Ελένη, ολοκλήρωσε τα μεταπτυχιακά της στην Αγγλία. Σπούδασε στη Νομική Θράκης και παντρεύτηκε με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ρωσσώνη.

Ο Ανδρέας, γόνος αστικής (;) οικογένειας και απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών (τελικά όλοι πέρασαν από αυτό το σχολειό), δραστηριοποιείται στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, είναι δηλαδή έμπορος όπλων και αντιπρόσωπος εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων τα Oto Melara (πυροβόλα και βλήματα) που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Ρωσσώνης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Θόδωρο Ασημακόπουλο, συνομιλητή του Λεωνίδα Κύρκου, συνεργάτη επί θεμάτων επικοινωνίας του Φώτη Κουβέλη και σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου. Ο Θόδωρος Ασημακόπουλος είναι εκείνος που συνδιοργάνωσε την περίφημη συνεστίαση στην Αίγλη του Ζαππείου για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, όπου ο μακαρίτης πια Λεωνίδας Κύρκος συνάντησε τον Γιώργο Παπανδρέου υπό τα φλας των ρεπόρτερ και τα βλέμματα των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (νυν τρόφιμο της 6ης πτέρυγας Κορυδαλλού) και Πέτρου Κυριακίδη (νυν καταζητούμενου για συμμετοχή στο σκάνδαλο της PROTON BANK).

Ο κ. Ασημακόπουλος από κοινού με τον Γρηγόρη Βαλιανάτο (αμφότεροι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου) διατηρούσε την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Theassis». Έμπλεξε, όμως, και με την PROTON BANK, αφού ήταν σύμβουλος του Λαυρεντιάδη στην τράπεζα αυτή.

Παράλληλα, είναι φίλος του Ρωσσώνη, είναι παράγοντας της Κεντροαριστεράς και «κολλητός» του Λαυρεντιάδη, ενώ συνεργάζεται με την ιταλική αεροναυπηγική εταιρεία «ALLENIA». Την περίοδο του 2010 επί αναπληρωτού υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη και επί ημερών του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Β. Βασιλάκου διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της «ΑLLENIA» για την παραλαβή 12 ιταλικών μεταγωγικών αεροσκαφών C – 27 J που είχε παραγγείλει η Ελλάδα από το 2002. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αρνείται να τα παραλάβει. Ο Β. Βασιλάκος επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης, αλλά οι κ.κ. Ασημακόπουλος Ρωσσώνης δραστηριοποιούνται, ώστε να μην καταβληθούν οι ρήτρες από την ιταλική εταιρεία και να παραληφθούν τα αεροπλάνα.

Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη!

Σε κάθε περίπτωση, το 2010 και μετά την ανάληψη της εξουσίας από το «σύστημα» Παπανδρέου, οι γνωστοί – άγνωστοι του Αθηναϊκού Κέντρου, δηλαδή οι δημοσιογραφικοί και πολιτικοί κύκλοι, θέλουν τον A. Ρωσσώνη, σύζυγο της δεύτερης θυγατέρας Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφης του υπουργού Οικονομικών που διώκεται σήμερα σε βαθμό κακουργήματος, να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214, σε ό,τι αφορά στην τελική φάση.

Η υπόθεση έχει να κάνει με την προμήθεια δύο επιπλέον υποβρυχίων, καθώς, σύμφωνα με το εξειδικευμένο στο στρατιωτικό ρεπορτάζ site defencenet.gr, ο Α. Ρωσσώνης ήταν μέλος της ομάδας που προώθησε την αναθεώρηση της σύμβασης που προέβλεπε ωστόσο την καταβολή από τους Γερμανούς ρήτρας αποζημίωσης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όμως τα κατάφεραν (οι Γερμανοί πάντα) να ανατρέψουν και πάλι τα δεδομένα και, από εκεί που χρώσταγαν, να πάρουν και νέα παραγγελία. Όλα αυτά μέσω του περίφημου Ισκαντάρ Σάφα, του Λιβανέζου νέου ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά που διεδέχθη περιέργως τους Γερμανούς της THYSSEN επί ημερών όμως Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Αμύνης). Ο Σάφα ήταν προσωπικός φίλος του Ρωσσώνη. Αποτέλεσμα αυτής της «φιλικής» διαμεσολάβησης ήταν να παραγγελθούν άλλα δύο υποβρύχια.

Ο Ρωσσώνης φέρεται, όπως λένε οι κακές γλώσσες του Αθηναϊκού Κέντρου, να διαμεσολάβησε για την εκταμίευση από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, βεβαίως, μία επιπλέον δαπάνη 480 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος των υποβρυχίων.

Πηγή φωτογραφιών από το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης