Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου στις 22 Οκτωβρίου 2014, ενέκρινε τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές του Νοεμβρίου. Οι προκλήσεις που έχει να αναλάβει για την επόμενη πενταετία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολλές και σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξαιρετικά κρίσιμες, αφού οι αντιευρωπαϊκές φωνές πληθαίνουν εντός και εκτός του κοινοβουλίου, υπό το φάσμα της οικονομικής κρίσης των χωρών του Νότου, της τεράστιας ανεργίας και των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου.
Το zougla.gr παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, σχετικά με τις προτεραιότητες της ατζέντας τους μέχρι το 2019, καθώς και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στα έδρανα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
Δημήτρης Παπαδημούλης, ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι αντιευρωπαϊστές όσοι λένε την αλήθεια»
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβλέπει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία τα οποία είναι πολύ πιο έντονα στον Νότο. «Ο Γιούνκερ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, παρά τις υποσχέσεις, μέχρι τώρα έχουμε μόνο λόγια κι όχι έργα», εκτιμάει χαρακτηριστικά. «Προτεραιότητα για εμάς είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, μέσω της κινητοποίησης πόρων και ρύθμισης των χρεών για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Για αυτό χρειάζεται ένα new deal για την Ευρώπη –μια ευρωπαϊκή απάντηση στο χρέος», τονίζει, εξηγώντας ότι «αντιευρωπαϊστές δεν είναι όσοι λένε την αλήθεια, αλλά όσοι επιμένουν σε μια δογματική πολιτική που οδηγεί στον τοίχο. Διεκδικούμε αλλαγές στην Ευρώπη, όχι τη διάλυσή της».
”Το στοίχημα για εμάς δεν είναι αν θα κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να κυβερνήσουμε με συνέπεια λόγων και έργων”Ως αναπληρωτής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κίνα, ο ευρωβουλευτής εκτιμάει ότι το ευρωπαϊκό μέλλον δεν μπορεί να είναι η κινεζοποίηση, αλλά η ανάπτυξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης, με την παράλληλη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με όλες τις περιοχές του πλανήτη. «Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι αναπτυσσόμενες και αμοιβαία επωφελείς, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και της πολιτικής, γιατί αυτό θα βοηθήσει και τον τομέα του εκδημοκρατισμού».
Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμάει ότι αυτές θα γίνουν το αργότερο στις αρχές του 2015, αλλά «η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της μπορεί να τις προκηρύξει και νωρίτερα, προτιμώντας μια μεγάλη ήττα από μία συντριβή. Το στοίχημα για εμάς δεν είναι να κερδίσουμε, αλλά να κυβερνήσουμε με συνέπεια λόγων και έργων».
Γιώργος Κατρούγκαλος, ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ε.Ε. λειτουργεί όχι βάσει Συνθηκών, αλλά βάσει ειλημμένων αποφάσεων»
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν ενθουσιάζεται με την εκλογή του Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι οι αλλαγές των κοινωνικών σχηματισμών μπορούν να επιτύχουν περισσότερα από τις πολιτικές της Ε.Ε. «Ο ερχομός ενός αριστερού κόμματος σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση- μια ιστορική πρωτιά- μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και σε άλλες χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. υπάρχει δημοκρατικό κενό στη λήψη των αποφάσεων, αφού η Ένωση δεν λειτουργεί όπως προβλέπουν οι συνθήκες, αλλά βάσει ειλημμένων αποφάσεων».
”Θα εργαστούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της διάλυσης του συστήματος διαπλοκής”Συμμετέχοντας στις Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού, καθώς και του Διεθνούς Εμπορίου, ο ευρωβουλευτής ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ομογενοποίηση του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. να οδηγήσει σε άρση των σημαντικών «ιδιαιτεροτήτων» της ηπείρου μας, ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση του τουρισμού ρεύματος προς τη χώρα μας θα πρέπει να συνοδεύεται και με τουριστική ανάπτυξη και ευκαιρίες για τους ίδιους τους Έλληνες, καθώς και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού ήταν βασικοί συνομιλητές της τρόϊκα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει σίγουρα, απλώς εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια του κόσμου –και για αυτό το ζήτημα είναι ο τρόπος της διακυβέρνησης. «Θα εργαστούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της διάλυσης του συστήματος διαπλοκής. Ο στόχος μας είναι μια δημοκρατική Ελλάδα σε μια κοινωνική Ευρώπη», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νέα Δημοκρατία: «Η επιθετική Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»
Η Ελίζα Βόζενμπεργκ θα ήθελε να δει μια Ευρώπη στην οποία θα παύσει να υπάρχει η διαχωριστική γραμμή Βορρά-Νότου σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην οικονομία, ενώ εκτιμάει ότι ο στόχος πια της Ε.Ε. είναι η εμβάθυνση, και όχι η διεύρυνση με νέα μέλη. «Η Τουρκία δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και γίνεται όλο και πιο επιθετική. Στην Ε.Ε. έχουμε μάθει να επιβάλλουμε κανόνες σε όποιον θέλει να ενταχθεί και θα επισημανθεί πολύ αυστηρά στην Τουρκία ότι αν θέλει κάποτε να μπει στην Ευρώπη, θα πρέπει επιτέλους να μάθει να σέβεται τους κανόνες των θεσμών», σημειώνει χαρακτηριστικά, μιας και η ίδια φέρει την ιδιότητα του Μέλους στην Αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας.
”Δεν είναι υγιές να χρησιμοποιούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αλλάξουμε κυβέρνηση”Ως Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, η ευρωβουλευτής εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα να γίνουν ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, με συγκεκριμένες θεσμοθετήσεις. «Η γυναίκα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει σε όλες τις θέσεις. Θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως αυτά που έχει κατακτήσεις πέραν της φύσης της, και με τους αγώνες». Αναφορικά με τη συμμετοχή της στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κίνα, η δικηγόρος διαβλέπει «μόνο θετικό πρόσημο», τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε., καθώς «οι Κινέζοι έχουν πολλά χρήματα, έχουν στρατηγική, έχουν σχεδιασμό και προσδοκούν να επενδύσουν στη χώρα μας».
Η Ελίζα Βόζενμπεργκ δεν βλέπει με καλό μάτι τις εκλογές σύντομα, καθώς «δεν τις αντέχει η οικονομία και η κοινωνία, ενώ δεν είναι υγιές να χρησιμοποιούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αλλάξουμε κυβέρνηση», επισημαίνει, παραδεχόμενη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στο κοινωνικό της έργο μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ καταλήγει πως «άλλη εναλλακτική εφαρμόσιμη λύση από αυτή την πολιτική, δεν υπάρχει».
Μαρία Σπυράκη, Νέα Δημοκρατία: «Το κλειδί για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. το κρατάει η Αθήνα»
Η Μαρία Σπυράκη αναμένει από τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τηρηθούν οι υποσχέσεις. «Να δοθούν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που υπόσχεται ο Γιούνκερ για την κοινωνία, ώστε κοινωνικά να γίνουμε 3Α. Η απόλυτη έμφαση πρέπει να δοθεί στις θέσεις εργασίας, ώστε να λυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα, η τεράστια ανεργία που πλήττει τους Ευρωπαίους. Τα πέντε επόμενα χρόνια θα πρέπει να αφιερωθούν εκεί», τονίζει, προσθέτοντας ότι αν δεν επέλθουν θετικά αποτελέσματα, τότε η Ε.Ε. θα έχει χάσει το στοίχημα.
”Ελπίζω όλοι να έχουν καταλάβει ότι η περίοδος που θα έκαιγαν τα μνημόνια έχει περάσει ανεπιστρεπτί”Ως μέλος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η πρώην δημοσιογράφος στοχεύει να εργαστεί πάνω στο εγχείρημα της αναχρηματοδότησης των δανείων των επιχειρήσεων, ενώ θα προτείνει για την κατανομή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ το 2016 να συνυπολογιστούν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της κρίσης στη χώρα μας, ώστε να λάβουμε περισσότερα κονδύλια.
Συμμετέχοντας ως Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-ΠΓΔΜ, η Μαρία Σπυράκη είναι σαφής: «Τα Σκόπια δεν θα μπουν ποτέ στην Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί λύση στην ονομασία, με τη δική μας συμφωνία. Το κλειδί για την είσοδό τους το κρατάει η Αθήνα και προκλητικές τους ενέργειες, όπως το συμβάν στον Όλυμπο με τον Σκοπιανό αντιπρόεδρο της Βουλής, για το οποίο ενημέρωσα τους εταίρους μας, σίγουρα δεν βοηθούν». Σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η Μαρία Σπυράκη πιστεύει ότι θα πρέπει «να φύγει η αβεβαιότητα από το τραπέζι. Ελπίζω όλοι να έχουν καταλάβει ότι η περίοδος που θα έκαιγαν τα μνημόνια έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Λάμπρος Φουντούλης, Χρυσή Αυγή: «Αν η Ε.Ε. θέλει εχθρότητα με τη Ρωσία, θα μας βρει απέναντί της»
Ο Λάμπρος Φουντούλης, πατέρας του θύματος της δολοφονικής επίθεσης Γιώργου Φουντούλη, τον Νοέμβριο του 2013 έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και της 29χρονης κόρης του που πάσχει από σύνδρομο down, συμμετέχει σε Επιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θύματα ένοπλης βίας. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όμως όπως τονίζει «στην Ελλάδα τα κονδύλια αυτά τα παίρνουν τα λαμόγια και για αυτό υπάρχει πολύ μικρή αποτελεσματικότητα».
”Οι φυλακίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο Ευρωκοινοβούλιο”Μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Ρωσίας, ο συνταξιούχος στα ΕΛΤΑ ευρωβουλευτής θα αγωνιστεί ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς «είναι προς το συμφέρον μας, αφού σε εμπορικά και ενεργειακά θέματα, έχουμε πολλά κοινά. Αν η Ε.Ε. θέλει εχθρότητα με τη Ρωσία, θα μας βρει απέναντι», τονίζει χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος για την αντιμετώπιση του ίδιου και του κόμματός του από τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές, ο Λάμπρος Φουντούλης ξεκαθαρίζει: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους ευρωβουλευτές, εκτός από τους Έλληνες και κυρίως τους αριστερούς, που μας κατηγορούν για Ναζί. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τον ναζισμό και τον φασισμό – είμαστε Έλληνες εθνικιστές και θα αγωνιστούμε και για τις κατοχικές αποζημιώσεις».
Επισημαίνοντας ότι οι φυλακίσεις στελεχών και της ηγεσίας κόμματος της Χρυσής Αυγής έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι «θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των τραπεζιτών. Θα δώσουμε έμφαση στη σωστή χρήση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα μας και χάνονται».
Εύα Καϊλή, ΕΛΙΑ: «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου»
Η Εύα Καϊλή εκτιμάει ότι η αλλαγή της σύνθεσης της Κομισιόν θα ωφελήσει την Ελλάδα, αλλά «θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πορεία που έχουμε μέχρι τώρα, μέχρι να πάρουμε τις ανάσες μας χωρίς πίεση». Συμμετέχοντας ως Αναπληρώτρια στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, η νεαρή ευρωβουλευτής εκτιμάει ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά προς την αλλαγή των πολιτικών, και κυρίως «για την επιδοματική πολιτική που είναι ανεπαρκής. Χρειάζεται ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ώστε να μιλάμε πια για εργασία και όχι για περιστασιακή απασχόληση».
”Αν η ψήφος ήταν μυστική, τότε δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές. Αλλά κάποιοι δεν θέλουν να εκτεθούν”Η Εύα Καϊλή, ως Αναπληρώτρια στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας, εκτιμάει ότι για το τεράστιο πρόβλημα της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή, η Ε.Ε. κινείται γρήγορα και προβαίνει σε σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή του, αλλά δυστυχώς «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Πλέον διασφαλίζονται κονδύλια και ελπίζω σύντομα να μιλάμε για μια διαχειρίσιμη απειλή, καθώς προς το παρόν το πρόβλημα μόνο γιγαντώνεται».
Η πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος διεθνών σχέσεων, παρά τις «αρνητικές συγκυρίες», εργάζεται για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για «καθαρό ενεργειακό ισοζύγιο» στην Ε.Ε., ενώ για αυτόν τον σκοπό έχουν εξασφαλιστεί 20 δις ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020». Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα μας, η Εύα Καϊλή εκτιμάει ότι «αν η ψήφος ήταν μυστική, τότε δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές. Το ότι είναι φανερή, αποτελεί εμπόδιο για κάποιους βουλευτές που θα έπρεπε να ανακαλέσουν ότι έχουν πει».
Μιλτιάδης Κύρκος, Το Ποτάμι: «Η Ευρώπη χρειάζεται εκατομμύρια μετανάστες, αλλά με σχεδιασμό και νομιμότητα»
«Στόχος της Ε.Ε. είναι η ισότητα όλων των πολιτών, και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αυτό όμως δεν συμβαίνει στα μικρότερα νησιά μας. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη των λιμένων και των υποδομών και εκεί, καθώς και ο σωστός σχεδιασμός», επισημαίνει ο Μιλτιάδης Κύρκος, που είναι Μέλος στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε. Αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες, και για αυτό θα πρέπει να βρεθούν κοινές λύσεις.
”Το Ποτάμι, υπό τη βάση του δικού του προγράμματος, θα συμμετέχει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης”«Η Ευρώπη χρειάζεται εργατικό δυναμικό κι ενίσχυση των ταμείων λόγω του γηρασμένου της πληθυσμού. Χρειάζονται εκατομμύρια χέρια, αλλά να έρθουν με σωστό σχεδιασμό και κατανομή στις χώρες με νόμιμους τρόπους. Όχι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, το οποίο εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Εμείς λέμε νομιμότητα μέχρι το τέλος». Ο Μιλτιάδης Κύρκος είναι Αναπληρωτής στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Ισραήλ και για το Παλαιστινιακό θα εργαστεί «για μια δίκαιη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που όμως μπλοκάρεται από τον εκατέρωθεν φανατισμό και την έλλειψη λογικής».
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ο ευρωβουλευτής εκτιμάει ότι «δεν θα πρέπει να μπλέξουμε την Προεδρική εκλογή στο εκλογικό παιχνίδι. Το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο, αλλά οι όροι που αυτό θέτει να για να πάρουμε τα χρήματα». Όσον αφορά τέλος στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, ο ίδιος δηλώνει ότι «το Ποτάμι έχει καταθέσει το δικό του πρόγραμμα, υπό τη βάση του οποίου θα συμμετέχει σε συνομιλίες για τη συμμετοχή του σε σχηματισμό κυβέρνησης».
Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ΚΚΕ: «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει την αντεργατική πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου»
Δεν βλέπει βελτίωση των πολιτικών της Ε.Ε. ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, εκτιμώντας ότι «και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει την αντεργατική πολιτική γιατί πρόκειται για μια Ένωση του μεγάλου κεφαλαίου. Ο στόχος της Ε.Ε. είναι το πώς θα αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πώς θα μειώνονται τα εργατικά κόστη». Θέτοντας ως «άμεσο καθήκον» και προτεραιότητά του την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και την ανασύνταξη των εργατών, ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι «πάμε για μνημόνια διαρκείας», ενώ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους και να γίνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ζωής τους. «Την 1η Νοέμβρη θα πρέπει να βουλιάξει το κέντρο στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ», επισημαίνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο δικός του ρόλος είναι η προειδοποίηση των λαών για τα «αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζονται».
”Την 1η Νοέμβρη θα πρέπει να βουλιάξει το κέντρο της Αθήνας στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ”Συμμετέχοντας στην Αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής ανησυχεί για τις σοβαρές εξελίξεις με την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, «αφού η οικονομική κρίση εντείνει τους ανταγωνισμούς, που πολλές φορές αυτοί επιλύονται και με τα όπλα». «Κάποιοι έλεγαν ότι η ενδεχόμενη είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα βοηθούσε στη λύση του Κυπριακού – να που η Ε.Ε. όμως δεν είναι ασπίδα για την Κύπρο. Το ίδιο έλεγαν και για την ανεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή, όμως η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη εξαιτίας των συμφερόντων των μονοπωλίων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Η επιθετικότητα πριμοδοτείται από την Ε.Ε., που είχε δείξει τη βούλησή της για το Κυπριακό με το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Έτσι γίνεται και με το Ισραήλ, αφού η Ε.Ε. προτιμάει να εξισώνει το θύτη με το θύμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Νότης Μαριάς, ΑΝ. ΕΛ.: «Δεν αρέσει σε πολλούς το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων και της ΑΟΖ της Κύπρου»
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Νότης Μαριάς, που θεωρεί ότι οι προτεραιότητες της Ε.Ε. θα παραμείνουν «η υπερεκμετάλλευση των λαών του Νότου». «Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει πολλούς πρώην πρωθυπουργούς χωρών και στελέχη κυβερνήσεων, που είναι αυτοί που οδήγησαν στην κρίση. Αυτοί θα μας κυβερνήσουν με την ίδια πολιτική λιτότητας, και απλά ψελλίζουν τη λέξη ανάπτυξη για να ικανοποιηθούν και οι άλλες τάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιούνκερ και ο παλιός ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι υπεύθυνοι για το επονείδιστο χρέος», σημειώνει.
”Στόχος η δημιουργία αντιμνημονιακού-αντιμερκελικού μετώπου, που θα αντισταθεί στα πολιτικά κατεστημένα”Ο ευρωβουλευτής εργάζεται για το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων, «και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, όπως και το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ερευνών στην Κύπρο», σημειώνει. «Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε αυτά τα ζητήματα μέχρι τέλους –αλλά χρειάζεται και μια πραγματική ελληνική κυβέρνηση που θα τα υποστηρίξει», επισημαίνει.
Περιγράφοντας τη φιλοδοξία του, ο Νότης Μαριάς δηλώνει ότι στοχεύει στη δημιουργία αντιμνημονιακού-αντιμερκελικού μετώπου του νότου, το οποίο όμως δεν θα είναι εύκολο καθώς «στην Ε.Ε. οι πολιτικές ομάδες είναι κατεστημένες»…
Δημήτρης Παπαδάκης, Κύπρος, ΕΔΕΚ: «Κοινό μέτωπο Κυπρίων με τους Έλληνες ευρωβουλευτές»
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ της Κύπρου, Δημήτρης Παπαδάκης, μιλώντας στο φακό του zougla.gr εκτιμάει ότι αν η Ε.Ε. δεν βρει τον δρόμο της, τότε κινδυνεύει με διάλυση, μιας και αν δεν λυθούν ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα, οι πολίτες της απομακρύνονται από τον θεσμό. «Στην κρίση της Κύπρου, εκεί που περιμέναμε αλληλεγγύη από τους εταίρους μας, αυτοί μας έδειξαν το σπαθί τους και διέλυσαν την κυπριακή οικονομία. Αναμέναμε δυστυχώς κάποια διαφορετική στάση, αλλά να ξέρετε ότι κάποιοι ευρωβουλευτές, ακόμα και της Γερμανίας, νιώθουν ενοχές για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης», εξηγεί.
”Το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους. Αν ήταν άλλη χώρα, θα το είχαν ήδη λύσει”Όσον αφορά στο Κυπριακό, αυτό το θέμα «δεν απασχολεί τους Ευρωπαίους όσο θα έπρεπε, αν ήταν άλλη χώρα, θα το είχαν λύσει ήδη. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, οφείλουμε όμως να φέρουμε μαζί μας και τα συμφέροντα. Ειδικά τώρα με το φυσικό αέριο, θα πρέπει να αναδείξουμε ότι αποτελούμε μια εναλλακτική ενεργειακή λύση για την Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης εξηγεί ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, «αφού έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο, το οποίο είναι αποτέλεσμα της μεταξύ μας χημείας, που μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα». «Οφείλουμε όμως ως Ελληνισμός να χτίσουμε στρατηγικές και να μην πηγαίνουμε στα τυφλά όπως τώρα», καταλήγει.
Περιηγηθείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον φακό του zougla.gr:
Οδοιπορικό στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη γραφική Αλσατική πόλη του Στρασβούργου, στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας:
Διαβάστε ακόμη: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ομάδα Γιούνκερ