Ανοικτός ελληνογερμανικός πόλεμος στον ορίζοντα, καθώς το Βερολίνο διαμηνύει κυνικά, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμό. Προειδοποιεί, μάλιστα, με πιστωτική ασφυξία την Ελλάδα αν δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το road show του έλληνα πρωθυπουργού μέσω του οποίου αναζητούσε συμμαχίες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, δεν κάμπτει την στάση της Γερμανίας που πιέζει ανοικτά την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ευθεία απειλή Βερολίνου: Δεν δεχόμαστε εκβιασμό, δεν φοβόμαστε Grexit

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο του Βερολίνου που μίλησε στο Mega: «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν τηρήσει δεσμεύσεις της». Μάλιστα, όπως είπε με έμφαση ο ίδιος αξιωματούχος, η Γερμανία «δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται ένα ενδεχόμενο Grexit, αν και το Βερολίνο δεν το επιθυμεί. Το μέλλον είναι σκοτεινό, εσείς αποφασίζετε». Προειδοποιεί επίσης ότι είναι «αυτονόητο, οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα συνδέεται με επιτήρηση», ότι «τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά, ο χρόνος τελειώνει και το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει» και πως η γερμανική πλευρά δεν συζητά «κούρεμα». Τονίζει ότι υπάρχουν «ισχυρά πολιτικά και νομικά κωλύματα για να αλλάξουν οι συμφωνίες, όπως ζητεί η νέα κυβέρνηση και πως υπάρχουν επίσης ισχυρές αντιστάσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο». «Οι βουλευτές έχουν άγριες διαθέσεις έναντι της Ελλάδος και δεν θα κάνουν πίσω ακόμη και αν ο Σόιμπλε έδινε το πράσινο φως για αλλαγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απειλές του Βερολίνου έρχονται ως απάντηση στο non paper του Mεγάρου Μαξίμου που είπε όχι στις προτάσεις της Γερμανίας, όπως διέρρευσαν από έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters. Στο έγγραφο αυτό η γερμανκή κυβέρνηση φέρεται να ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις, να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, να προχωρήσει σε 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, να παραμείνει η Τρόικα, να ανακοινώσει ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για το χρέος της και να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και ακινήτων…

Το «όχι» του Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης» απάντησε μέσω διαρροής το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρει σχετικό άτυπο έγγραφο, η Γερμανία «ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά» και καταλήγει: «Οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».

Η απειλή Σούλτς για χρεοκοπία


«Σε τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί»
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, λίγες ώρες μετά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις με τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε μέσω της Handelsblatt, ότι «αν η Ελλάδα αλλάξει μονομερώς τις συμφωνίες, τότε η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον δεσμευμένη να τις τηρήσει». Και απείλησε με χρεοκοπία: «Σε τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί».

Η ίδια η Μέρκελ επέλεξε πιο διπλωματικό τρόπο για να πει το δικό της nein δηλώνοντας ότι «ανυπομονεί να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα» αλλά και πως «δεν βλέπει διαφορά στις απόψεις της χώρας της με αυτές των υπολοίπων της Ευρωζώνης». Αλλά και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πάρα πολλά να κάνει. «Δεν άλλαξε όλη η Ευρωζώνη, απλά μια κυβέρνηση χώρας-μέλους» είπε δηκτικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίουη Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου.

«Με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ο Τσίπρας θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο ακόμη εβδομάδες και στο τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να πάρει μια καθοριστικής σημασίας απόφαση: Να δεχθεί μια σανίδα σωτηρίας, με τις προϋποθέσεις που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να αποχωρήσει από το ευρώ», αναφέρουν αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης